ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ για του Μουζάκη
Το δημοσίευμα στο “Πράσινο ΠΟΝΤΙΚΙ” που αφορά άμεσα την περιοχή μας και λέει μεγάλες αλήθειες...
Το “Πράσινο ΠΟΝΤΙΚΙ” μια φορά το μήνα μέσα στο... κανονικό ΠΟΝΤΙΚΙ έχει τον τρόπο του να μας ξαφνιάζει θετικά σε κάθε έκδοσή του. Αυτή τη φορά ασχολείται μ' ένα θέμα για το οποίο έχει τοποθετηθεί η ΕΚΑΠ και το έχω γράψει κι εγώ σ' αυτό το Site.
Άλλη όμως η βαρύτητα του ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ. Γι' αυτό και αναδημοσιεύω το θέμα πιστεύοντας πως έχει λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε ώς τώρα.
Η ξεπερασμένη λογική της ανάπτυξης μέσω της κατασκευής mall όπου γης θυσίασε και το συγκρότημα κτηρίων της παλιά κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της λεωφόρου Κηφισού.
Αν και αρχικά το βιομηχανικό συγκρότημα προοριζόταν για “βιοτεχνικό πάρκο” μέσα από το χαρακτηρισμό των περισσότερων κτηρίων ως διατηρητέων μνημείων,τελικά επικράτησε η “fast food” στρατηγική που προβλέπει την οικοδόμηση ακόμα ενός mall στον ιστό της πόλης,με την ανέγερση σε έκταση 22 στρεμμάτων συγκροτήματος καταστημάτων και γραφείων επιφανείας 53.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το πρώτο βήμα έγινε πριν από ένα περίπου μήνα, με την κατεδάφιση του βασικού πυρήνα του συγκροτήματος, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα που δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν από φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Το άκρως σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όσοι προσπαθούν για τη σωτηρία του συγκροτήματος δεν κινούνται με βάση τη λογική της στείρας διατήρησης των κτηρίων, αλλά επιμένουν στις δυνατότητες επαναχρησιμοποιησής τους.
Το ιστορικό
Όπως καταγγέλλουν η οργάνωση “MonuMENTA” και οι Οικολόγοι Πράσινοι, στις αρχές Απριλίου οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος άρχισαν την κατεδάφιση του ύστερα από “ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο υπογεγραμμένο από τον αναπληρωτή υπουργό του ΥΠΕΚΑ Νίκο Σηφουνάκη και παρά την αιτιολογική έκθεση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ που είχε ταχθεί υπέρ του χαρακτηρισμού του μεγαλύτερου μέρους των κτηρίων ως διατηρητέων μνημείων”.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσους εδώ και 5 χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογράμμιζαν την κωλυσιεργία όλων των εμπλεκομένων φορέων που οδήγησε στην απώλεια μιας μεγάλης έκτασης σε μια άκρως υποβαθμισμένη περιοχή.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το ιστορικό ακόμα μιας χαμένης ευκαιρίας:
-Το 2006 το συγκρότημα αγοράζεται από επενδυτική εταιρία, η οποία σχεδιάζει την κατεδάφιση του για την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και γραφείων 53.000 τμ.,με 2.500 θέσεις υπόγειου πάρκινγκ, σε έκταση 22 στρεμμάτων.
-Το 2009, ο Δήμος Αθηναίων δημοσιεύει μελέτη για την αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, στο πλαίσιο της οποίας προτείνει τη διατήρηση του συγκροτήματος Κλωστηρίων Λαναρά – Κύρτση, ως “ιδιαίτερα αξιόλογων με παράλληλο προσδιορισμό ζώνης προστασίας.
-Τον Ιανουάριο του 2010 η Οργάνωση Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς “MonuMENTA” αιτεί από το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠ.ΠΟ. Τον χαρακτηρισμό του ως”διατηρητέου μνημείου”. Αμφότερα τα υπουργεία δεν απαντούν.
-Το Σεπτέμβριο 2010, έκθεση του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ προτείνει τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου μέρους του συγκροτήματος ως “διατηρητέων μνημείων” και συμβουλεύει την αποκατάσταση και την καλύτερη δυνατή επαναχρησιμοποίηση, λόγω του ρόλου τους στη διατήρηση του παραδοσιακού, βιομηχανικού χαρακτήρα της περιοχής. Την κοινοποίηση της έκθεσης ακολουθεί ένσταση του ιδιοκτήτη.
-Το Φεβρουάριο του 2011 οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ υιοθετούν έμμεσα την ένσταση του ιδιοκτήτη και εισηγούνται εξαίρεση του συγκροτήματος από τα μέτρα προστασίας και την εξαίρεση του χώρους τους από την πρόταση αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα.
-Στις 15 Μαρτίου 2011, η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων χορηγεί άδεια κατεδάφισης του συγκροτήματος μετά τη λήψη διαβιβαστικού εγγράφου από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη.
-Στις 11 Απριλίου διακόπτεται η κατεδάφιση με προσφυγή της οργάνωσης “MonuMENTA” στην Εφορία Νεότερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.
Η συνέχεια στο έντυπο ΠΟΝΤΙΚΙ...
Σχόλια (0)