Τέλος εποχής για τον τραγουδοποιό Μ. Ρασούλη
Οι εφημερίδες τον παρουσιάζουν ως άνθρωπο των άκρων. Για τον Μανώλη Ρασούλη λέω, που μάθαμε χθες το πρωί ότι έφυγε από τη ζωή. Είχε μάλιστα πεθάνει δέκα μέρες νωρίτερα στο διαμέρισμα του στη Θεσσαλονίκη από έμφραγμα, όπως είπε ο ιατροδικαστής. Μόνος και έρημος. Χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Τραγική μοίρα εκείνων που επιλέγουν συνειδητά τη μοναξιά στη ζωή.
Επειδή οι δημιουργίες του μου άρεσαν πάντα, αν και ποτέ δεν έτυχε να τον γνωρίσω από κοντά, θα δώσω χώρο στο Site για ένα μικρό αφιέρωμα. Να ακούσουμε κι ένα τραγούδι του, να θυμηθούμε τον άνθρωπο που έβαλε τη σφραγίδα του την ελληνική λαϊκή μουσική με τον υπέροχο στοίχο του.
Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο "μουσικό καθεστώς", όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε "αιρετικός" και "εκκεντρικός" και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης γεννήθηκε ο Μανόλης Ρασούλης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.
Γιός ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".
Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια.
Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή.
Τον Μαϊο του ‘68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.
Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.
Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.
Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα "Δήθεν" είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως "Αχ Ελλάδα", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", " Πότε Βούδας, πότε Κούδας", " Το κοτλέ παντελονάκι", " Τίποτα δεν πάει χαμένο".
Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα... Καλό ταξίδι!
Δυο ερμηνείες του ίδιου τραγουδιού-ποίημα. Το ένα από τηλεοπτική εκπομπή, το άλλο "ντυμένο" με υπέροχες εικόνες...
Σχόλια (0)