«Μαύρο» το χρώμα της εποχής...
Κι όμως χρειαζόμαστε λίγο φως, να αλλάξει και το χρώμα γύρω μας... Οι ήλιοι είναι φετινοί, από το μποστάνι της Στασούλας μας...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 24/07/2010
Διαβάζουμε στις εφημερίδες: Μαύρο βλέπουν το παρόν και ακόμη μελανότερο το άμεσο μέλλον οι Έλληνες που μετείχαν στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το β' τρίμηνο του έτους. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει επιδεινωθεί, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Επτά στους δέκα είδαν ακρίβεια μέσα στο περασμένο έτος και οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί και περιμένουν να αυξηθεί κι άλλο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 78,8% πιστεύει ότι το επόμενο έτος η οικονομική κατάσταση θα αλλάξει προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 4% βλέπει βελτίωση. Λίγο παραπάνω από τους μισούς εκτιμούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα και μετά από τέσσερα χρόνια.
Σχετικά με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 30,4 (ο δείκτης κινείται μεταξύ του 0 και του 100).
Σχεδόν καθολική είναι η πεποίθηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για εκτίμηση με την οποία συμφωνεί το 92,3% του δείγματος. Την ίδια στιγμή επτά στους δέκα προετοιμάζονται για μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων.
Εξάλλου το 93,1% θεωρεί ότι αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολο να βρει κανείς δουλειά. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Περισσότεροι από τους μισούς (58%) αισθάνονται ανασφαλείς στην εργασία τους.
Αναφορικά με τις αποδοχές τους, το 55,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το μισθό που παίρνουν. Το 34,4% ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι και μόνο το 7,7% ικανοποιημένοι.
Όσον αφορά στην αποταμίευση σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι τώρα δεν είναι καλή περίοδος για αποταμίευση και το 60% θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι πιθανότητες αποταμίευσης είναι λίγες απαντούν ακόμη δύο στους δέκα.
Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα παρατηρείται πάντως αργή αλλά σταθερή άνοδος του αριθμού των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι τώρα είναι καλή περίοδος για αποταμίευση.
Κύρια πηγή πληροφόρησης για την οικονομική πορεία της χώρας η τηλεόραση (41,6%). Ακολουθούν το διαδίκτυο (22,2%) με ιδιαίτερη διείσδυση στις νεώτερες ηλικίες, οι εφημερίδες (20,3%) και το ραδιόφωνο (7,9%).
Λοιπόν χρειαζόταν άραγε αυτή η έρευνα για να αποδείξει όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα; Αυτή είναι η εποχή του ΔΝΤ για την Ελλάδα, χωρίς όνειρα, χωρίς ελπίδες και προοπτικές;
Εκτός και αν όλα αυτά δώσουν δύναμη στη δύναμή μας και αποφασίσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Διότι βλέπουν τι γίνεται στην Ουγγαρία και αποθρασύνονται. Και βλέπεις στη Βουλή τον πολύ κ. Λοβέρδο να δηλώνει, μετά το τερατούργημά του στο Ασφαλιστικό, πως θα φέρει νόμο για να βάλει στοπ στις όποιες στοιχειώδεις αυξήσεις αποφασιστούν από τον ΟΜΕΔ (τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ήθελε τόσο να τον καταργήσει…) ή συνυπογράψουν οι κοινωνικοί εταίροι στις κλαδικές τους συμβάσεις.
Μα δεν υπάρχει κάποιος να τον πάρει με το σκουπόξυλο… Ποιος δεν ξέρει ότι η υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η βάση για τις κλαδικές διεκδικήσεις και προσπαθεί τώρα να μας πείσει ότι ξαφνικά έγινε η… οροφή;
Λίγη τσίπα παιδιά, δεν βλάπτει…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί αύριο στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ στη στήλη μου..
Σχόλια (0)