Πότε πρέπει να απεργούν τα ΜΜΕ
Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πότε πρέπει να απεργούν οι δημοσιογράφοι. Η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό. Δείτε στο κείμενο που ακολουθεί σημερινή ανακοίνωση της "Δημοσιογραφικής Ενότητας", συνδικαλιστική παράταξη που εκφράζεται στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ:
«Να απεργήσει ο κλάδος την επομένη της απεργίας της ΓΣΕΕ. Έτσι η κινητοποίηση στα ΜΜΕ, έχουσα απόλυτη συνάφεια με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, θα θεωρηθεί συνέχεια της πανεργατικής κινητοποίησης, η οποία θα προβληθεί απρόσκοπτα από τα ΜΜΕ. Να εξεταστεί το ζήτημα των απεργιακών δελτίων αφού θα πρέπει να προβληθεί η κινητοποίηση και το διεκδικητικό της πλαίσιο. Δεν νοείται να μην ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ την ελληνική κοινωνία για όλα όσα τους αφορούν. Πόσο μάλλον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία είναι ικανά και μόνον με την προβολή τους να επιβεβαιώσουν ότι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι συνεργάτες της εξουσίας όπως νομίζουν οι πολλοί».
Τα προαναφερόμενα δεν αφορούν, όπως θα πίστευε κανείς σε τοποθέτηση με αφορμή τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στη χθεσινή 24ωρη απεργία. Υποστηρίχθηκαν βέβαια στο Δ.Σ. της Ένωσης από τον εκπρόσωπο της Δημοσιογραφικής Ενότητας και μέλος του προεδρείου Δημήτρη Κουμπιά ενόψει της συγκεκριμένης απεργίας, αλλά είναι η τοποθέτηση του τότε εκπροσώπου της παράταξης Βασίλη Βασιλόπουλου στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στις 24 Μαρτίου 2009, με αφορμή της πανεργατική απεργία της 2ας Απριλίου 2009.
Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν της μεγάλης σε παλμό και όγκο απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, μας δικαίωσαν. Και τόσο η ΕΣΗΕΑ, όσο και η ΠΟΕΣΥ, αναγκάστηκαν να πράξουν το αυτονόητο: Να αναστείλουν την απεργία, που έπρεπε να έχει κηρυχθεί άλλη μέρα.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, η Δημοσιογραφική Ενότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονική επίθεση που σκίασε τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν ικανοποιητική η συμμετοχή των ανθρώπων του Τύπου στις συγκεντρώσεις. Σε αντίθεση με προηγούμενες συγκεντρώσεις, που η συμμετοχή των δημοσιογράφων ήταν απογοητευτική…
Το να μην απεργούν τα ΜΜΕ σε ημέρες γενικής απεργίας, αλλά σε διαφορετική ημερομηνία, για τους λόγους που προαναφέρονται, περιλαμβάνεται και στις «20 Προτάσεις» που έχει διατυπώσει η Δημοσιογραφική Ενότητα δυο χρόνια πριν.
Την πάγια αυτή θέση υποστήριξε ο Δ. Κουμπιάς και στο Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ κατά τη συζήτηση για τη χθεσινή απεργία, τονίζοντας ότι έτσι όχι μόνο θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις κινητοποιήσεις, αλλά θα προβληθούν καλύτερα τα προβλήματα του κλάδου, αφού με τον τρόπο που απεργούμε τώρα, οι απεργίες μας εκλαμβάνονται σαν απεργίες συμπαράστασης στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Σχόλια (0)