Μια ντουφεκιά στον αέρα ή κάτι ουσιαστικό για τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων;
Αυτή είναι η αφίσα της απεργιακής συγκέντρωσης της 6/4/2022 στην πλατεία Κλαυθμώνος που οργάνωσε η ΓΣΕΕ. Ανάλογες αφίσες είχαν το ΠΑΜΕ και τα αυτόνομα συνδικάτα στις δικές τους απεργιακές συγκεντρώσεις την ίδια μέρα με μια σχετική διαφορά ώρας. Διακήρυξη με τα αιτήματα αναλυτικά της απεργίας δεν βρήκαμε αν και ψάξαμε πολύ.
Μια ημερήσια εφημερίδα από την περιφέρεια και συγκεκριμένα από την Μεσσηνία, το ΘΑΡΡΟΣ, τολμά να πει ολόκληρη την αλήθεια. Μπράβο τους. Καλύτερη από πολλές αθηναϊκές "μεγάλες" εφημερίδες. Τουλάχιστον, λένε ευθαρσώς την άποψη τους, χωρίς να τη στρογγυλοποιούν...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 09/04/2022
Δεν ξέρω αν εσείς το προσέξατε, ότι την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση κατ΄ αρχάς με την κάλυψη της ΓΣΕΕ, αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και των αυτόνομων συνδικάτων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.
Και λέω, δεν ξέρω αν το προσέξατε ή μάθατε γιατί έγινε αυτή η απεργία, τι είχε δηλαδή ως αιτήματα διεκδικήσεις, γιατί τα ΜΜΕ εκείνη την ημέρα μόνο για τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των δρόμων μιλούσαν, κάνοντας ακόμα περισσότερους εχθρούς, απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους εκπροσώπους του.
Κι αυτό αναδεικνύει μια ακόμα μεγάλη αλήθεια: Όλο και λιγοστεύει η παρέμβαση των συνδικάτων στην κοινωνία, όλο και περιθωριοποιείται ο ρόλος τους μετατρέποντας τα σε έναν μηχανισμό, μέσα από τον οποίο επωφελούνται οι λίγοι που τον υπηρετούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις ευθύνης ως να ήταν επαγγελματίες.
Αυτά για την ώρα, επειδή κάποια στιγμή θα επανέλθουμε και ας πάμε στην ανακοίνωση της ΓΣΣΕ αμέσως μετά την κινητοποίηση της 6/4/2022 και τη συγκέντρωση των συνδικάτων που ελέγχει, στην πλατεία Κλαυθμώνος:
Διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, η οποία στραγγαλίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Καμία αναφορά στο αν αυτή η συγκέντρωση ήταν μαζική και πολύ σωστά, γιατί δεν ήταν.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, διεκδικούν από την Κυβέρνηση λύσεις που θα βγάλουν την κοινωνία από το αδιέξοδο και θα αναβαθμίσουν επιτέλους το βιοτικό τους επίπεδο.
Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόνισαν ότι οι εναλλασσόμενες κρίσεις και οι μονομερείς κυβερνητικές πολιτικές σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και ζήτησαν από την Κυβέρνηση μέτρα, εδώ και τώρα, που θα επιφέρουν την έξοδο από τη λιτότητα και θα επαναρρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ακολούθησε πορεία στη Βουλή όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας .
Η Κυβέρνηση, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχών και αντοχών. Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα τους Θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους. Μεγάλες κουβέντες, που μοιάζουν με άσφαιρα πυρά.
Και μέσα σε όλα αυτά έγινε και η καθιερωμένη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου, ο οποίος ανέφερε:
Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά την μεγάλη κρίση χρέους και μνημονίων ήρθε και η πανδημία. Αυτά κάποιοι νομίζουν ότι είναι παρελθόν, αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα. Τώρα, έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακριβείας. Κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα από αυτά που θα έπρεπε να κάνει.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει, είναι να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να αυξηθούν όλοι οι μισθοί, γιατί έχουν απομειωθεί πάρα πολύ και κυρίως ο κατώτερος μισθός.
Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση: να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ, που βιαίως και με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μειώθηκε 10 χρόνια τώρα.
Καλώ όλο το πολιτικό σύστημα να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Ας κοιτάξουν τι έγινε, στην διπλανή μας από άποψη κρίσης Ισπανία. Εκεί με μια μεγάλη συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων - Κυβέρνησης, επαναρρυθμίστηκαν το ατομικό και το συλλογικό εργατικό δίκαιο.
Εδώ έχουμε καταστρέψει και το δίκαιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι’ αυτό αγωνίζεται σήμερα ο κόσμος της εργασίας με τα συνδικάτα του και θα συνεχίσουμε. Και μετά από αυτό, άρχισαν να… τρέμουν στο Μαξίμου…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 9/4/2022 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)