Όλα στο βωμό της αγοράς, ακόμα και το πιο όμορφο και αγνό συναίσθημα, της αγάπης...
Δυο φωτογραφίες, δυο τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις για τη ζωή... Επάνω ένα πολύ μικρό παρκάκι στα Σεπόλια, φωτογραφημένο από μένα το 2014. Οκτώ χρόνια μετά, οι άνθρωποι ξήλωσαν τους μικρούς κώνους έτσι ώστε να εξαφανίσουν τη λέξη ΑΓΑΠΗ. Κάτω, η εμπορική εκμετάλλευση. Σούπερ μάρκετ, διαφημίζει τις βάφλες σε σχήμα καρδιάς. Φαντάζομαι θα έχετε δει κι εσείς πολλά αυτές τις μέρες.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 12/02/2022
Τη Δευτέρα που μας έρχεται ετοιμαστείτε για άλλο ένα σώου… αγάπης! Οι άνθρωποι που φτιάχνουν τις γιορτές, κατά πώς τους βολεύει, «εφηύραν» την πιο μεγάλη, την πιο δυνατή, με παγκόσμια εμβέλεια, ευκαιρία, προκειμένου να εμβολίσουν και να εκμεταλλευτούν το πιο όμορφο συναίσθημα της αγάπης, στη μέγιστη εμπορική του εκμετάλλευση.
Ξανά λοιπόν σοκολατένιες καρδούλες και τούρτες (από τα ζαχαροπλαστεία) μπουκέτα με λουλούδια και δήθεν εκπλήξεις (τα ανθοπωλεία) ασημένιες και χρυσές καρδούλες που παραπέμπουν στον Βαλεντίνο, έτσι για να κινείται η αγορά.
Ίσως, πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να ξαναδούμε και να ορίσουμε από την αρχή τι είναι αγάπη. Σύμφωνα λοιπόν με κάποια λεξικά η αγάπη είναι συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης.
Στη φιλοσοφία η αγάπη είναι αρετή που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, συμπόνια, στοργή. Επίσης σε πολλές θρησκείες, ιδιαίτερα στον Χριστιανισμό θα συναντήσει κανείς τη φράση «Ο Θεός είναι αγάπη», στο ευαγγέλιο κατά τον Ιωάννη.
Η λέξη αγάπη μπορεί να αναφέρεται και σε μια πληθώρα διαφορετικών συναισθημάτων, καταστάσεων και συμπεριφορών. Τέτοια συναισθήματα, μπορεί να ποικίλουν από την επιθυμία για ρομαντική αγάπη (έρωτας) την πλατωνική αγάπη που ορίζει τη φιλία, την οικογενειακή αγάπη μεταξύ ατόμων με συγγενικούς δεσμούς μέχρι τη θρησκευτική αγάπη και αφοσίωση.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως αυτή η μεγάλη ποικιλία των χρήσεων και των εννοιών της λέξης σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που περιλαμβάνει, καθιστά δύσκολο τον ορισμό της αγάπης συγκριτικά με άλλες συναισθηματικές καταστάσεις.
Ψάχνοντας το σχετική λήμμα στα λεξικά, βλέπουμε ότι και η επιστήμη έχει άποψη γι’ αυτήν. Θεωρεί ότι η αγάπη είναι μια εξέλιξη του ενστίκτου επιβίωσης που αρχικά είχε σαν σκοπό να κρατήσει τους ανθρώπους κοντά, απέναντι σε απειλές καθώς και να διευκολύνει τη συνέχιση του είδους μέσω της αναπαραγωγής.
Φοβερό να έχουν όλοι άποψη για την αγάπη, αλλά αντί να την καλλιεργούν με πρότυπα κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, να αφιερώνουν μια μέρα τον χρόνο, την 14η Φεβρουαρίου γι’ αυτήν… Σας κάνει εντύπωση εσάς, αυτή η επιλογή; Αν ναι, τότε προσέξτε, παρακαλώ μερικές λογικές σκέψεις που θα μπορούσε να κάνει ένα σοβαρός άνθρωπος.
Όλοι εκείνοι που προωθούν αυτές τις μέρες με διαφημιστικά μηνύματα την αγάπη, στοχεύουν απλά να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ως ένα ακόμα μπραντ για να πουλήσουν το προϊόν τους. Εκείνο που θα κάνει τον πελάτη να αισθανθεί πιο όμορφος, πιο ξεχωριστός, πιο σπουδαίος, πιο σπέσιαλ για μια έστω μέρα. Ύστερα θα βρουν ένα άλλο μπραντ να επενδύσουν πάνω του.
Καθόλου, δεν τους απασχολεί και δεν τους ενδιαφέρει η πραγματική αγάπη. Εξάλλου θα ήταν οξύμωρο σχήμα σ’ αυτούς τους τόσο σκληρούς και απάνθρωπους καιρούς να βλέπεις την αγορά να υπερασπίζεται ανθρώπινες αξίες. Το εμπόριο αγάπησε αποκλειστικά και μόνο το χρήμα, ποτέ τον άνθρωπο.
Σε ότι μας αφορά, λέμε ναι στην αγάπη, την άδολη, την αληθινή αγάπη που γεμίζει τη ζωή και της δίνει νόημα, αναδεικνύοντας τις μικρές καθημερινές στιγμές. Λέμε ναι στο χαμόγελο, στη χαρά, στο μοίρασμα, στην εμπιστοσύνη σε καθετί που κάνει δυο ανθρώπους να λάμπουν από ευτυχία κάθε στιγμή.
Και λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της, όποιο μανδύα κι αν της βάζουν. Μας είναι αδιάφορο και απέχουμε συνειδητά από όλο αυτό τα πανηγυράκι που όλο το σύστημα σιγοντάρει, αφού κερδίζει τεράστια ποσά.
Αν πραγματικά είμαστε από εκείνους που εκτιμούν ότι αυτός ο κόσμος είναι ανάγκη να γίνει καλύτερος μια λύση θα μπορούσε να βοηθήσει: Η αγάπη! Και οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό, αλλά για έναν περίεργο και παράξενο λόγο, δεν το εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)