Δεν το λες και κίνητρο όλο αυτό για να ενισχύσουν το θεσμό της οικογένειας. Στο πόδι είναι
Το κακό με τους ανθρώπους είναι ότι έχουν μάθει να "παίζουν" με τις λέξεις, έτσι που άλλα να λένε και άλλα να εννοούν. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι τα κίνητρα που παρουσίασε πρόσφατα στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση με σκοπό να μπορέσουν οι γονείς να καθίσουν κοντά στα παιδιά τους, αν και εφόσον νοσήσουν από την Covid. Αλλά είναι πραγματικά έτσι;
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 22/01/2021
Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη λογική που διέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας... Αλλά η είδηση είναι σαφής: Αντικίνητρο για να βρεθούν δίπλα στα παιδιά τους όταν και εάν αυτά νοσήσουν αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση τη βδομάδα που μας πέρασε.
Η ρύθμιση προβλέπει «χαράτσι» 50% στο μισθό. Και αναφέρει: «Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» αναφέρει η τροπολογία. Η άδεια ειδικού αφορά μόνο 4 ημέρες ενώ για την πέμπτη ημέρα μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
Για να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται αρκεί να αναφέρουμε ότι το 50% μείωση για τέσσερις μέρες εργασίας, σημαίνει περίπου δύο χαμένα ημερομίσθια!
Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, χωρίς να αλλάζει κάτι επί της ουσίας.
Η τακτική που ακολουθεί είναι χιλιοπαιγμένη, δηλαδή, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προβληματικό είναι και το γεγονός πως εξισώνει την εποχή της πανδημίας με αυτές όταν δεν υπήρχε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης, λόγω Covid-19, τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους», επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.
2. Ειδικά, για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στον χώρο ευθύνης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας, προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:
- Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες.
- Για την τέταρτη και πέμπτη ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.
Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.
3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι τρεις πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η τέταρτη ημέρα καλύπτεται από το κράτος και η πέμπτη ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.
Είναι επομένως σαφές ότι, με την προτεινόμενη τροπολογία, παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19 επιπλέον άδειες, χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες.
Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες».
Αντιλαμβανόμαστε τα πολιτικά παιχνιδάκια που «παίζουν» το πολιτικά κόμματα εξουσίας, αλλά όταν εμπλέκονται και άνθρωποι ανάμεσα τους τότε μάλλον πρέπει να το δουν αλλιώς, εκεί, στο υπουργείο Εργασίας. Ή τουλάχιστον ας αποφεύγουν τις ρητορικές και τα μεγάλα λόγια. Το ψέμα, έχει κοντά ποδάρια.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 22/1/2022 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)