Μια σοφή παροιμία λέει "κάλιο γαϊδουρόδενε πάρα γαϊδουρογύρευε". Πόσο αληθινή είναι!
Ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί σε κάθε βήμα μας, είναι γεγονός. Κι αν παίρνουμε τα μέτρα που μας λένε οι ειδικοί, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτα στη τύχη του. Εμείς διαμορφώνουμε τα πράγματα, στο βαθμό που μπορούμε…
Νομίζω πως ήρθε και η σειρά μου να το πω. Ξέρεις, όσο το ακούς από δω κι από κει, το ξέρεις, το πιστεύεις, αλλά δεν το συνειδητοποιείς πλήρως. Μόνο όταν το ζήσεις το συνειδητοποιείς.
Εγώ προσωπικά έχω αποφασίσει να ταχθώ με την πλευρά της επιστήμης και ως εκ τούτου έχω εμβολιαστεί και με τις 3 δόσεις του εμβολίου. Στην περιοχή όπου μένω όμως, αρκετοί παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Εργάζομαι στον κλάδο της υγείας. Μέσα σε 4 μέρες, από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα, 3 άτομα με covid, έφυγαν από το κέντρο υγείας, με πλωτό μέσο από το νησί, για να πάνε σε νοσοκομείο.
Άτομα τα οποία πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου. Ντόπιοι εδώ του νησιού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο ένας μάλλον δεν θα καταφέρει να γυρίσει πίσω. Είναι 70 ετών, ανεμβολίαστος. Δεν είναι κρίμα;
Όταν βλέπεις όλο αυτό το σκηνικό μπροστά στα μάτια σου και ειδικά όταν βλέπεις όλες αυτές τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών για να βρεθεί μέσω να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, επειδή λόγω καιρού η διακομιδή ήταν δύσκολη υπόθεση, τότε μόνο καταλαβαίνεις και συνειδητοποιείς πλήρως το πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο.
Στο χωριό μου οι χωριάτες το λένε "κάλιο γαϊδουρόδενε πάρα γαϊδουρογύρευε". Στην καθομιλουμένη λέγεται "πρόληψη". Αλλά όπως και στην περίπτωση του γαϊδάρου, μόνο όταν τον χάσεις θα ευχόσουν να τον είχες δέσει καλύτερα. Αλλά τι τα θες;
Η ανθρωπότητα μια ζωή μαθαίνει από τα λάθη της. Καμιά φορά όμως το μάθημα μπορεί να είναι σκληρό.
Βέβαια όπως λέει πάλι ένα ρητό "όσα τραβάει το σώμα, τα φταίει το κεφάλι". Ο δεύτερος από τους 3 ασθενείς, ήταν με κορωνοϊό και πυρετό 5 μέρες. Και περιμένεις να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού για να ζητήσεις βοήθεια. Να χειροτερέψεις τόσο πολύ ώστε πια η κατάσταση να είναι κρίσιμη.
Και βέβαια στην κρίσιμη κατάσταση, αν δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέσα μεταφοράς, οι υπεύθυνοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν και να σώσουν κάποιον νέο. Η ζωή για τον καθένα είναι πολύτιμη.
Αλλά όταν είσαι στη θέση που επιλέγεις ποιον απ' τους δύο θα πάει να σώσει το ελικόπτερο, η επιλογή λέει τον νεότερο. Αυτόματα εσύ ο γεροντότερος βγαίνεις εκτός συναγωνισμού. Τότε είναι που αρχίζεις να γαϊδουρογυρεύεις...
Σχόλια (0)