Η άρση της πατέντας των εμβολίων ως αντιπλημμυρικό έργο. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνετε;
Η άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια και άλλα ιατρικά προϊόντα, δηλώνουν οι υποστηρικτές του μέτρου. Κάτι συμβαίνει όμως και δεν "περπατάει", όπως θα θέλαμε.
Αγοράζω την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021. Την αγόρασα την Δευτέρα. Εδώ στο νησί αργούν λόγω δρομολογίων να φτάσουν οι εφημερίδες. Οπότε οι χτεσινές είναι διαθέσιμες μέχρι περίπου τις 11 το πρωί της επομένης, ανάλογα από το σημείο από το οποίο πας να τις προμηθευτείς.
Τρίτη πια, ξεφυλλίζω το ένθετο "Τέχνες και Γράμματα" και πέφτω πάνω σε ένα άρθρο του κ. Παντελή Μπουκάλα. Αναπαράγοντας πληροφορίες της Lifo, το άρθρο με πληροφορεί πως "Pfizer, BioNTech και Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολάρια το λεπτό χάρη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της People's Vaccine Alliance, που προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο... οι ίδιες εταιρίες, φέτος θα έχουν κέρδη προ φόρων 34 δισ. δολάρια, δηλαδή 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα... μολονότι οι τρεις φαρμακευτικές εταιρίες ενισχύθηκαν από το Δημόσιο με 8 δισ. δολάρια, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν μέσω του ΠΟΥ την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα, ένα μέτρο που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές".
Εδώ ταιριάζει "γάντι" η φράση "ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος". Εταιρίες που χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα. Δημόσιο χρήμα που προέρχεται από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών.
Πολίτες που δεν μπορούν να ορίσουν που καταλήγουν τα χρήματά τους, καθώς μέρος τους, καταλήγει σε φαρμακευτικές εταιρίες που τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Με αυτή τη λογική όμως, το Δημόσιο και κατ' επέκταση οι πολίτες είναι μέτοχοι αυτών των εταιριών και έχουν το δικαίωμα να απαιτούν μερίδιο των κερδών τους. Και αν αυτό το μερίδιο των κερδών το ζητήσουν με τη μορφή είδους;
Οι πολίτες ζητούν το κέρδος τους να μετατραπεί σε είδος, μέσω άρσης των πατεντών από αυτές τις φαρμακευτικές εταιρίες τις οποίες χρηματοδότησαν έμμεσα. Πολίτες και οργανισμοί στέκονται αλληλέγγυα στις πιο φτωχές χώρες υποστηρίζοντας την άρση των πατεντών των εμβολίων.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες αρνούνται να αποδώσουν το οφειλόμενο μερίδιο, αρνούμενες την άρση των πατεντών, καταπατώντας ένα άτυπο οικονομικό συμβόλαιο. Δαγκώνουν το χέρι που τις ταΐζει. Σαν τον δούλο της παραβολής του Ευαγγελίου, που του σβήνει ο κύριός του ένα τεράστιο χρέος και εκείνος με τη σειρά του αρνείται να διαγράψει ένα ευτελές πόσο από έναν σύνδουλό του.
Αλλά έτσι επαληθεύεται μια μεγάλη αλήθεια της Αγίας Γραφής. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως "ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία". Φιλάργυρες φαρμακευτικές εταιρίες που σαν τους Φαρισαίους ποδοπατούν και εκμεταλλεύονται τους φτωχούς. Αυτή η συμπεριφορά των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ένας κοινός φαρισαϊσμός. Δήθεν υπηρετούν την ανθρωπότητα, αλλά από πίσω τη ληστεύουν και την καταδικάζουν σε αργό θάνατο με απόλυτο στόχο το οικονομικό κέρδος.
Και εδώ θα δικαιολογηθεί και ο περίεργος τίτλος του άρθρου. Σαν την καμένη γη, έτσι και η καμένη και κατεστραμμένη πια συνείδηση τους, δεν μπορεί να διαχειριστεί το χείμαρρο του νερού, των χρημάτων που συρρέουν στα ταμεία τους.
Χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να πνίξουν αντί να βοηθήσουν το λαό, ο οποίος περιμένει πως και πως σαν δροσερό νερό τη βοήθεια τους μέσα στο καύμα της πανδημίας, το φάρμακο για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Σχόλια (0)