Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς, λοιπόν, το θάνατο να θερίζει ανθρώπινες ζωές;
Είναι πολύ καλό το γράφημα της ΕΡΤ και αποτυπώνει μια πολύ μεγάλη αλήθεια σε σχέση μ' αυτό το πρωτόγνωρο πράγμα που ζούμε. Μη βιαστείτε να φύγετε πριν το μελετήσετε προσεκτικά και είμαι βέβαιος πως αν επικαλεστείτε την κοινή λογική, θα καταλήξετε στα σωστά συμπεράσματα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 27/11/2021
Ο κορονοϊός Covid-19 συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τον ανθρώπων. Ακόμα η black Friday, παρά την καταιγίδα των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, δεν κατάφερε να αποπροσανατολίσει από το πρόβλημα. Είναι κι αυτές οι καθημερινές απογευματινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που σε τρελαίνουν.
Τρελαίνουν; Ναι, αλλά με ποιο τρόπο; Συνεχίζουν να είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι όλο αυτό που ζούμε είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας και αποτελεί μέρος μιας συνομωσίας. Τρελό; Ίσως αλλά αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύουν στα σοβαρά ότι αντιστέκονται στο σύστημα! Ακριβώς αυτό.
Και το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με ένα κάποιο μορφωτικό επίπεδο. Όχι, θα το δεις από έναν άνθρωπο που δεν έχει πάει σχολείο, μέχρι κάποιον που έχει που έχει πανεπιστημιακές σπουδές. Από κάποιος που λέει ότι πιστεύει στο Θεό, μέχρι κάποιον άθεο.
Κι ωστόσο η ειδησεογραφία είναι πολύ σκληρή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Διαλέγουμε, εντελώς συμπτωματικά, μια μέρα, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Και διαβάζουμε: Αφόρητη η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς η νόσος Covid-19 εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασε ξανά τους 600 και είναι πλέον 612, από 597 που ήταν την προηγούμενη μέρα. Το 60,1% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη, το 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (ποσοστό: 81,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18,46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας σημείωσαν άλμα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και ανέρχονται σε 490. Μόλις την προηγουμένη ανακοινώθηκαν 409 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή +19,8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.
Άλλοι 93 άνθρωποι πέθαναν από τον φονικό ιό το τελευταίο 24ωρο, (24/11) ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108 (σε σύνολο 350.180 διαγνωστικών τεστ), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο 2,02% ο δείκτης θετικότητας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661, εκ των οποίων το 50,6% είναι άνδρες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,13. Λοιπόν ήθελα να ήξερα, πώς αισθάνονται κάθε φορά που ακούν τέτοιες ειδήσεις; Συνεχίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας, σα να μη συμβαίνει τίποτα; Και γυρίζουν από το άλλο πλευρό για να κοιμηθούν;
Τι είναι η θεωρία συνωμοσίας; Μια θεωρία συνωμοσίας είναι ένας ισχυρισμός που λέει ότι σκοτεινές και πανίσχυρες ομάδες έχουν καταστρώσει κρυφά σχέδια για να προκαλέσουν ένα σημαντικό ή τραγικό γεγονός.
Γιατί είναι επικίνδυνες; Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ενώ ορισμένες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να απορρίψουν συμβουλές για ζητήματα υγείας ή ασφάλειας. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να προωθήσουν την προκατάληψη και τη βία εναντίον της ομάδας που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη συνωμοσία.
Και γιατί είναι τόσο δημοφιλείς; Οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται πιο δημοφιλείς σε «περιόδους εκτεταμένης ανησυχίας, αβεβαιότητας ή δυσκολιών», δηλώνει η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, όπως είναι «οι πόλεμοι και οι οικονομικές υφέσεις, καθώς και οι περίοδοι μετά από φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι, σεισμοί και πανδημίες». Σε τέτοιες ταραχώδεις περιόδους, οι άνθρωποι αποδέχονται τις θεωρίες συνωμοσίας, επειδή τους επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύουν ή τους βοηθούν να καταλάβουν, γιατί συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Θα πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα;
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 27/11 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)