Πεθαίνουμε, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει. Κι εμείς, συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια…
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, 1.14 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ανεπάρκεια τροφής ενώ περίπου 400,000 άνθρωποι οδηγούνται προς τον λοιμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων τα τελευταία πέντε έτη.
Αντιπρόσωποι από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου στην Μαδαγασκάρη βοηθώντας στη διανομή τροφίμων, περιγράφουν σκηνές αφάνταστου πόνου με τις οικογένειες να εκμεταλλεύονται ό,τι έχουν διαθέσιμο, από άγουρες ντομάτες μέχρι σακιά με περιορισμένη ποσότητα ρυζιού.
Ένα πλοίο που πάει καταπάνω στα βράχια με τις μηχανές στο φουλ. Έτσι μοιάζει η κατάσταση του πλανήτη. Και ο καπετάνιος (κυβερνήσεις) σφυράνε αδιάφορα. Συζητάνε περί ανέμων και υδάτων σε συσκέψεις των G20 G10 G18 και ούτω καθεξής. Σαν μοντέλα κινητών τηλεφώνων μοιάζουν, πάρα για ονομασία συσκέψεων.
Μέχρι το 2030 πρέπει να έχουμε μειώσει τους ρύπους. Μέχρι το 2050 θα τους έχουμε εξαλείψει. Μέχρι το δεν ξέρω γω πόσο, πρέπει να έχουμε πετύχει αυτό ή εκείνο. Λόγια που δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στην οικολογική κατρακύλα του πλανήτη.
Δεν ξέρω αν το πήρε το αυτί σας αυτό που συμβαίνει στη Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με το huffingtonpost.gr "Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), είπε στο Associated Press ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα του Ινδικού Ωκεανού είναι «η αρχή αυτού που μπορούμε να περιμένουμε» μπροστά μας καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και πιο έντονες.
Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του WFP που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη θα βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον λιμό μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 1,1 εκατομμύριο υποφέρουν ήδη από έντονη πείνα.
Το νησί παλεύει με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και αμμοθύελλες. Οι καλλιέργειες έχουν μαραθεί και οι σοδειές σπανίζουν. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρώνε φύλλα κάκτου, τα οποία συνήθως προορίζονται για ζωοτροφές, ανέφερε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
«Η Μαδαγασκάρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», επισήμανε ο Μπίσλεϊ. «Ο πλανήτης πρέπει να κοιτάξει στη Μαδαγασκάρη για να δει τι έρχεται και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε."
Και από την άλλη μεριά υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, συγκεντρώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου, στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26) για τη διεξαγωγή πολυμερών και διμερών συναντήσεων, με στόχο τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας των Υπουργών Οικονομικών για την Κλιματική Δράση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, συμφωνήθηκε η ανάγκη να προωθηθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, με παράλληλη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης με θετική επίδραση στην απασχόληση, τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Επίσης σύμφωνα με το cnn.gr "μέσα από τα φινιστρίνια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο Γάλλος αστροναύτης, Τόμας Πεσκέ, έχει μια συγκλονιστική άποψη για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο αστροναύτης, χρησιμοποίησε μια βίντεο κλήση από το διάστημα για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου την Πέμπτη, καθώς διαπραγματευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές συνέχισαν να συναντώνται στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
«Βλέπουμε τη ρύπανση των ποταμών, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό που πραγματικά με συγκλόνισε σε αυτήν την αποστολή ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή κλιματικά φαινόμενα», είπε ο Πεσκέ στον Γάλλο πρόεδρο, Εμμαουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κλήσης. «Χρόνο με το χρόνο, γνωρίζουμε επίσης ότι καταρρίπτουμε το ρεκόρ για τις πυρκαγιές, τις καταιγίδες, αλλά και τις πλημμύρες. Και αυτό είναι πολύ, πολύ ορατό. Είδα πολύ καθαρά τη διαφορά σε σύγκριση με την αποστολή μου πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο αστροναύτης."
Ο πλανήτης καταρρέει και στη Γλασκώβη συζητάνε για ανάγκη να προωθηθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Άκου να δεις. Να προωθηθεί ο στόχος. Ούτε ενεργούν με σκοπό να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, ούτε και τον έχουνε βάλει καν σαν στόχο. Θέλουν απλά να τον προωθήσουν και βλέπουμε. Ο πλανήτης απ' όπου και να τον πιάσεις φωνάζει βοήθεια και εμείς συζητάμε ατάραχοι.
Καθημερινά εκλύονται στην ατμόσφαιρα τόνοι τοξικών αερίων προερχόμενα από την καύση καυσίμων για την δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση των οχημάτων καθώς και τα εργοστάσια επιβαρύνουν την κατάσταση. Τόνοι πλαστικών κάθε μέρα καταλήγουν στα σκουπίδια. Από το ποτηράκι του καφέ, του αναψυκτικού, του νερού, τα συσκευασμένα τρόφιμα.
Τα φυτοφάρμακα ρυπαίνουν το έδαφος. Ζούμε πάνω σε μια μπάλα που την έχουμε περικυκλώσει με ρύπους και από εδάφους και από αέρος. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε μια μολυσμένη φούσκα που εμείς δημιουργήσαμε. Πεθαίνουμε και δεν το καταλάβει. Ευτυχώς σύντομα θα επέμβει ο Θεός και θα βάλει τέλος σε όλη αυτή την κλιματική καταστροφή.
Σχόλια (0)