Η κλιματική αλλαγή, το πρόβλημα. Αλλά πού θα βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας;
Μέχρι και ο Κολωνός έγινε θέμα στις τελευταίες πλημμύρες. Τα ΜΜΕ φρόντισαν να του δώσουν μεγάλη διάσταση με την κυρία αυτή πάνω στο κανό που είχανε σχεδόν σε όλα τα κανάλια. Βεβαίως με χιουμοριστική διάθεση το έκανε, μιας και το νερό την ώρα που μιλούσε είχε ύψος μόλις 15 πόντους, αλλά άντε τώρα οι άνθρωποι να προσέξουν τις λεπτομέρειες.
Με αφορμή τις καταστροφικές βροχές των τελευταίων ημερών, θα ασχοληθούμε σήμερα με ένα θέμα του οποίου φαινόμενο είναι αυτές οι βροχές. Την κλιματική αλλαγή.
Χθες Παρασκευή, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι "στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού".
Σύμφωνα με το meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτα αναφέρει επιγραμματικά το protagon.gr. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ.
Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της καταστροφής; Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, κάναμε μια έρευνα στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και βρήκαμε ότι ο μεσος όρος του ύψους της βροχής γενικά για τον μήνα Οκτώβριο, είναι 47.3 χιλιοστά για την Ελευσίνα, 45.9 χιλιοστά για το Ελληνικό, 48.8 για την Νέα Φιλαδέλφεια και 51.3 χιλιοστά για το Τατόι.
Χτες λοιπόν έπεσαν τα χιλιοστά βροχής που διαβάσατε στην αρχή του άρθρου. Δηλαδή στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία 1 mm (χιλιοστό) βροχής ισούται με 1 λίτρο ανά 1 τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό σημαίνει ότι στην Πατησίων έπεσαν την Πέμπτη 147 λίτρα νερό ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Σχετικά με τον Οκτώβριο του 2020 η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι "τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε τμήματα της δυτικής Ελλάδας, στην κεντρική Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη". Παρατηρείται λοιπόν μια τάση για αύξηση των βροχοπτώσεων. Αυτό είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή με τη σειρά της ευθύνεται για την αύξηση των τιμών διαφόρων προϊόντων διατροφής.
Υπάρχει ένα πολύ ωραίο άρθρο στο protagon.gr ξανά, σχετικά με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Μπορεί κάποιος να το διαβάσει εδώ. Το κεντρικό νόημα είναι ότι "σχεδόν κατά 33% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως φέτος τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.... η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που άρχισε τον περασμένο Απρίλιο επηρέασε τις τιμές όλων των ειδών διατροφής στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς...στη συνολική αύξηση των τιμών των τροφίμων συνέβαλε σημαντικά και η αύξηση της τιμής της ζάχαρης.
Και σε αυτήν την περίπτωση, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ο παγετός στη Βραζιλία, μείωσαν την προσφορά και διόγκωσαν τις τιμές". Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο. Κάνουν καλή έρευνα τα παιδιά στο protagon.
Αυτό λοιπόν που κάποιοι τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ διάσημοι, τώρα το αντιλαμβάνονται ή τώρα το διαδίδουν, υπάρχει γραμμένο πολλούς αιώνες νωρίτερα από σήμερα. Είναι χαραγμένο με μελάνι ανεξίτηλο στις σελίδες τις ιστορίας.
Πολλοί φωνάζουν ότι τα Ευαγγέλια και η Καινή Διαθήκη το λένε ξεκάθαρα. Βεβαίως και το λένε. Αλλά χρόνια τώρα. Η ανθρωπότητα βυθίστηκε στη δίνη της βιομηχανικής επανάστασης και της οικονομικής ευμάρειας που υποσχόταν η κάθε εποχή και έχασε τα πιο σημαντικά μηνύματα που είναι καταγραμμένα στην Καινή Διαθήκη.
Αποχαυνωμένη στον καταναλώτισμο και στην εκμετάλλευση κάθε φυσικού πόρου του πλανήτη φτάσαμε μέχρι εδώ, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ή αλλιώς ακόμα πιο ρεαλιστικά, της κλιματικής καταστροφής.
Προσπάθειες γίνονται πολλές από ΜΚΟ, συλλόγους προστασίας κλπ, αλλά δεν άλλαξε κάτι μέχρι τώρα. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και προσανατολισμό για την εύρεση λύσης. Ας στραφούμε στις ανώτερες οδηγίες που είναι καλά φυλαγμένες στο λόγο του Δημιουργού μας.
Σχόλια (0)