Τίποτα δεν έχει τελειώσει με την Covid-19. Κι εμείς συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί
Το να συνεχίζει κανείς να ανησυχεί για τη διασπορά του Covid-19 είναι προφανώς πορεία φρόνησης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας πείθουν ότι έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα αφού ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ανθρώπων στη χώρα μας, έχει αποκτήσει την άποψη ότι δεν βοηθά και πολύ το εμβόλιο.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/10/2021
Χωρίς σημάδια υποχώρησης εξελίσσεται η επιδημία της COVID-19 στη χώρα μας. Αντίθετα, ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, σε αντίθεση με τους «σκληρούς δείκτες» όπως οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, οι οποίοι παραμένουν σε σταθερά επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως σήμερα.
Αναφέρει λοιπόν πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.065 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 370.435 εργαστηριακών τεστ. Και αναφέρονταν μόνο σε μια ημέρα με βάση τις απογευματινές ανακοινώσεις…
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν κατά μέσον όρο 2.272 κρούσματα την ημέρα σε σχέση με 2.151 το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν 32. Σε ΜΕΘ COVID 336 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ασθενείς.
Από τα νέα κρούσματα στην Αττική εντοπίστηκαν τα 602 και στη Θεσσαλονίκη 439, ήτοι 20% και 14,3% του συνόλου των ημερήσιων περιστατικών. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Υψηλό αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν επίσης οι Λάρισα (219), Μαγνησία (128), Πέλλα (95) και Δράμα (85).
Σταθερό ιικό φορτίο κατέγραψε και το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που αναλύει, ενώ στις λίγες περιοχές όπου υπήρχε μεταβολή, αυτή ήταν οριακή. Ενδεικτικά, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σε Αττική, Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη, οριακή μείωση παρατηρήθηκε σε Αλεξανδρούπολη και οριακή αύξηση σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικοί βλέπουν να έρχεται ένα πανδημικό κύμα και τονίζουν ότι η διαχείρισή του θα εξαρτηθεί από το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού. «Περιμένουμε να δούμε μια αύξηση και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής (ΣΚΑΪ).
Ο ίδιος εκτίμησε ότι σταδιακά η τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 θα επεκταθεί για το σύνολο των εμβολιασμένων και τόνισε «η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα. Αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με την τρίτη δόση, αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο για να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα».
Στο μεταξύ, επιτροπή δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης πανδημίας θεσμοθέτησε η Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 60 καθηγητές Ιατρικής με κεντρικό συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και αναπληρώτρια την καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο το οποίο μεταξύ άλλων θα γνωμοδοτεί σε ερωτήματα του πανεπιστημίου, θα επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα, θα εισηγείται πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών και θα διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια στην αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.
Ενδεικτικά, στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία περίπου 1.000 ασθενείς εκ των οποίων 337 στη ΜΕΘ, και στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού 436. Συνολικά στις πανεπιστημιακές κλινικές του Αττικόν νοσηλεύτηκαν 3.800 ασθενείς, του Λαϊκού 1.300, του Ιπποκράτειου 2.000 και του Αλεξάνδρα 1.300.
Λοιπόν, το ερώτημα πού τίθεται είναι προσωπικό και φορά τον καθέναν μας. Τι θα κάνουμε εμείς, ποια στάση θα κρατήσουμε; Αυτή της υπακοής στις οδηγίες των ειδικών ή αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χωρίς καμιά ιατρική γνώση έχουν άποψη περί παντός επιστητού; Ζήτημα απλής λογικής, είναι. Προφανώς και δεν θεωρούμε ότι όλα έχουν τελειώσει με την Covid-19. Ούτε καν στην αρχή της λύσης του προβλήματος δεν είμαστε.
- Το κομμάτι αυτό γράφτηκε για την εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και θα δημοσιευτεί αύριο 16/10 στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)