Η ανθρωπότητα βαδίζει στην αβεβαιότητα. Το «κρασάρισμα» του Facebook μας το έδειξε
Δυο φωτογραφίες, δυο υποθέσεις που έδειξαν με τρόπο καθαρό, πως μπορεί να επηρεάσουν την ανθρωπότητα απλά πράγματα, προβλήματα που είναι δυνατόν να γεννηθούν τελείως συμπτωματικά, αλλά να έχουν ένα αντίκτυπο στην οικονομία. Θυμάστε το μπλοκάρισμα της διέλευσης της διώρυγας του Σουέζ, από το πλοίο Evergiven;
- Με αφορμή την τελευταία ειδησεογραφία θυμήθηκα ένα παλιό τραγούδι. "Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια", τραγουδάει ο Μπάμπης Τσετίνης στο τραγούδι με τίτλο "ο,τι αρχίζει ωραίο". Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Και ενώ τα περισσότερα τραγούδια βγαίνουν μέσα από τη ζωή, η ανθρωπότητα δεν έχει διδαχτεί αυτή την αλήθεια.
Εδώ και χρόνια πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες αλλά και ο απλός λαός χτίζουν τη ζωή τους στην κινούμενη άμμο της αλληλένδετης παγκόσμιας οικονομίας. Είναι αυτό που λέει ο λαός "βάσταμαι να σε βαστώ ν' ανέβουμε στο βουνό". Ναι αλλά αν ο άλλος δεν μπορέσει να σε βαστήξει θα λέμε κλαίγοντας, "βάσταμαι να σε βαστώ για να πάμε στο γκρεμό".
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το μπλοκάρισμα της διέλευσης της διώρυγας του Σουέζ από το πλοίο Evergiven. Το τεράστιο πλοίο, είναι τόσο μεγάλο σε ύψος όσο το Empire State building, εμποδίζοντας τη διέλευση των πλοίων από την διώρυγα, του Σουέζ, τον πιο σημαντικό εμπορικό δρόμο του κόσμου που ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα και αυτό το περιστατικό είχε συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.
Η ζημιά στο Σουέζ, υπολογιζόταν σε σχεδόν 10 δισ. δολάρια ημερησίως, την ώρα που δεκάδες πλοία ήταν αποκλεισμένα με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να εκτοξευθεί.
Ο Brian Alster, γενικός διευθυντής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών, διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης Dunn & Bradstreet είπε οτι "η στιγμιαία καταστροφή εξελίσσεται σε παγκόσμιο πρόβλημα, διότι αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση της διασύνδεσης που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση του ενός από τον άλλο ως συνεισφέροντες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού”.
Προσθέτει επίσης ότι "οι εταιρείες εξαρτώνται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από προμηθευτές και τρίτες εταιρείες από άλλες χώρες, και αυτή η εξάρτηση αποκαλύπτεται όταν επηρεάζεται ένας κρίκος της αλυσίδας εφοδιασμού”.
Δεύτερο παράδειγμα είναι το προχτεσινό "κρασάρισμα" των εφαρμογών Facebook, Instagram και WhatsApp. Τη Δευτέρα το βράδυ και χωρίς να υπάρχει μέχρι εκείνη την ώρα κάποια πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ζημιάς η αξία της μετοχής του Facebook στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε πέσει πάνω από 5% και συνέχιζε.
Παράλληλα η NetBlocks, υπηρεσία που παρακολουθεί τα "κρασαρίσματα" στο διαδίκτυο και τον οικονομικό αντίκτυπο, εκτιμά πως η διακοπή του Facebook έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ζημιά 160 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ως τρίτο παράδειγμα έχουμε δει επίσης ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες που έφερε και εξακολουθεί να φέρνει η πανδημία Covid-19 στον πλανήτη.
Τέταρτο παράδειγμα είναι η πολιτική και κοινωνική κρίση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η προσωρινή παύση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα της Ευρασίας, εξαιτίας του πολιτικού κλίματος, δεν εκλαμβάνεται ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο. Ο πρώτος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος σχετίζεται με τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τις πτήσεις τους που διέρχονταν από το Αφγανιστάν, καθώς ο εναέριος χώρος του δεν είναι ασφαλής για τη διέλευση πολιτικών αεροπλάνων.
Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος του Αφγανιστάν εξυπηρετεί μεγάλες ροές κυκλοφορίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η χρήση εναλλακτικών διαδρομών μέσω άλλων χωρών έχει αντίκτυπο χρόνου λειτουργίας και καυσίμου για τις αεροπορικές εταιρείες.
Η επαναφορά της κανονικότητας στις αεροπορικές δραστηριότητες δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία, ωστόσο το γεγονός ότι οι αρχές του Αφγανιστάν εισπράττουν ένα σημαντικό τέλος από τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να επισπεύσει την όλη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο του 2017, η χρέωση για πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν αυξήθηκε σε 700 δολάρια ΗΠΑ από 400 που ίσχυε, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη διανύουσα απόσταση του αεροσκάφους, καθώς η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) έκρινε ότι η αύξηση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόσθετο κόστος αναγκαίων υποδομών.
Ο κόσμος, οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις, πιάστηκαν εξ απροόπτου και στις 4 αυτές περιπτώσεις.
Και τώρα έρχεται η προειδοποίηση για μια ενδεχόμενη ηλιακή καταιγίδα. Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες; Οι ηλιακές καταιγίδες είναι μαζικές εκρήξεις πλάσματος και φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται στο διάστημα από τον ήλιο. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να κατακλύσουν την ατμόσφαιρα της Γης, αν συμβούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Ενώ η ατμόσφαιρα της Γης μπορεί κανονικά να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στην επιβλαβή ακτινοβολία, αν υπερφορτωθεί από την ηλιακή καταιγίδα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.
Τα επιβλαβή σωματίδια της ηλιακής καταιγίδας μπορούν να παράγουν τα δικά τους μαγνητικά πεδία, τα οποία θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και να επηρεάσουν τις ενδείξεις της πυξίδας.
Θα μπορούσε επίσης να «τροφοδοτήσει» τη Γη με σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα φαινόμενα στον πλανήτη, όπως το Βόρειο Σέλας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει μαζικές υπερτάσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι λέει μια νέα έρευνα; Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Solar Superstorms: Planning for a Internet Apocalypse” αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα 1,6 έως 12 τοις εκατό μια ηλιακή καταιγίδα με επαρκή δύναμη για να προκαλέσει καταστροφικές διαταραχές να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εκτός από την πρόκληση σημαντικών ζημιών στην υποδομή του Διαδικτύου του πλανήτη, η καταιγίδα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει το LiveScience, ολόκληρες χώρες θα έμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση για εβδομάδες ή μήνες. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και όταν επανέλθει το ρεύμα, το διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει εκτός λειτουργίας.
Είναι κακό λοιπόν να χτίζεις τη ζωή σου πάνω στην κινούμενη άμμο της αβέβαιης οικονομίας του πλανήτη μας. Μιας παγκόσμιας οικονομίας που θα λέγαμε πως επηρεάζεται και από το πέταγμα μιας πεταλούδας όπως λέει και η γνωστή θεωρία. Ας μην στηρίζουμε την εμπιστοσύνη μας στα χρήματα και στα αποκτήματα ή σε ανθρώπινες υποσχέσεις.
Μέσα σε στιγμές έχουν καταρρεύσει ολόκληρα οικονομικά συστήματα. Οι μονάδες των χρηματιστηρίων μπορούν να επηρεαστούν άμεσα από μια απρόσμενη εξέλιξη. Ας δίνουμε βαρύτητα σε υψηλές αμετάβλητες αξίες, όπως ο λόγος του Θεού. Ας στηρίζουμε τη ζωή μας στις δικές του υποσχέσεις. Είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί και θα λύσει σύντομα τα προβλήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Πηγές στοιχείων: tanea.gr, reporter.gr, capital.gr, huffingtonpost.gr.
Σχόλια (0)