Η παρεξηγημένη έννοια της πατριαρχίας και πώς μπορεί να εκπαιδευτεί ένα παιδί...
Εικόνες σαν αυτή θα τις δείτε στους δρόμους από διαμαρτυρόμενες φεμινίστριες, με αφορμή κάποια ακόμα φόνο ανάμεσα σε ζευγάρια και με θύμα πάντα τη γυναίκα. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα και είναι πραγματικά η πατριαρχία ο εχθρός; Αν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο που ακολουθεί θα δείτε πως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Ξεκίνημα του 2019. Έχει κατακλύσει όλα τα social media. Το σιγοτραγουδάνε πολλοί περπατώντας στο δρόμο. "Μην παραχαράσσετε την ιστορία...". Πολιτικοκοινωνικές πράξεις που μπορούν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Ένα έθνος που ζητωκραυγάζει υποτίθεται για να κρατήσει ζωντανή την ιστορική παράδοση των Ελλήνων και των Μακεδόνων.
2021. Κίνημα metoo. Ιστορίες γνωστών και άγνωστων γυναικών που βιάστηκαν και παρενοχλήθηκαν. Είναι τραγικές ιστορίες. Άφησαν πίσω τους συναισθηματικά τραύματα.
2021. Δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους ή τους συντρόφους τους. Ενδοοικογενειακή βία και εκφοβισμός. Κατάρρευση του θεσμού της οικογένειας.
Βρίθουν τα ειδησεογραφικά sites και κάθε λογής blog και portal αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα από επιθετικές εκφράσεις κατά της πατριαρχίας. Από εκρήξεις θυμού και μένους κατά της "ανδρικής κυριαρχίας".
Το μεγαλύτερο όπλο ανέκαθεν, ήταν και είναι, να κρατάς τον εχθρό σε σύγχυση. Να τον αποπροσανατολίζεις από τον πραγματικό στόχο, από τον πραγματικό εχθρό. Να τον κάνεις να χτυπάει στον αέρα, νομίζοντας ότι χτυπάει σωστά.
Αυτό πραγματικά συμβαίνει στη σημερινή "σύγχρονη" κοινωνία μας. Πρώτον, νομίζει ότι της φταίει ένας εχθρός ανύπαρκτος και δεύτερον, αν υπήρχε σήμερα δεν θα ήταν εχθρός.
Ποιός είναι αυτός ο "εχθρός"; Η πατριαρχία. Ναι ναι, καλά το διάβασες. Η πατριαρχία. Ξέρω ότι αρκετοί θα με αντιπαθήσετε ή και θα με μισήσετε μετά από αυτό το άρθρο. Αλλά δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό. Η αλήθεια πάντα μισούνταν. Μιλάνε όλοι για την πατριαρχία που φταίει για τους βιασμούς, για τις δολοφονίες, για την βία μέσα στην οικογένεια, για τον εκφοβισμό.
Έχει μπερδέψει ο κόσμος τη σημασία της λέξης πατριαρχία. Σύμφωνα με την βικιπαίδεια, πατριαρχία, η οποία προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά πατήρ και αρχή, δηλαδή εξουσία, ονομάζεται το κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες κρατούν κατά κύριο λόγο την εξουσία και κυριαρχούν στην πολιτική, αποτελούν ηθικές και ιδεολογικές αυθεντίες και διαθέτουν κοινωνικά προνόμια ενώ συνήθως διαθέτουν τον έλεγχο της περιουσίας.
Οι πατριαρχικές κοινωνίες είναι συνήθως ανδρογραμμικές, δηλαδή η περιουσία και το οικογενειακό όνομα κληρονομούνται από άντρα σε άντρα. Πατριάρχης είναι η αρσενική κεφαλή μιας εκτεταμένης οικογένειας που ασκεί δεσποτική και απόλυτη εξουσία, ή, κατ' επέκταση, ένα μέλος της άρχουσας τάξης ή κυβέρνησης μιας κοινωνίας που ελέγχεται από γηραιούς άντρες.
Και έρχομαι να σε ρωτήσω τώρα εγώ. Που στο καλό βλέπεις να υπάρχει πατριαρχία σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου, όπως θέλει να θεωρείτε και η Ελλάδα; Να το πιάσω απ' την αρχή θες; Κοινωνικό σύστημα στο οποίο οι άντρες κρατούν κατά κύριο λόγο την εξουσία και κυριαρχούν στην πολιτική. Με γυναίκα πρόεδρο της δημοκρατίας, σε ένα από τα ελληνικά κόμματα να ηγείται γυναίκα και Βουλή που περιλαμβάνει και γυναίκες βουλευτές, το λες αυτό πατριαρχία;
Οι άντρες αποτελούν ηθικές και ιδεολογικές αυθεντίες και διαθέτουν κοινωνικά προνόμια. Αυτό πάλι; Που υπάρχει; Για ψάξε να δεις πόσα βιβλία αυτοβοήθειας με συμβουλές έχουν γραφτεί από γυναίκες. Μέσα στα κοινωνικά δίκτυα πόσοι infuencers και life coaches είναι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται ως φτασμένες προσωπικότητες με γνώση και επιρροή, ως πρότυπα για έναν καλύτερο κόσμο; Το λες αυτό πατριαρχία;
Οι πατριάρχες συνήθως διαθέτουν τον έλεγχο της περιουσίας. Οι πατριαρχικές κοινωνίες είναι συνήθως ανδρογραμμικές, δηλαδή η περιουσία και το οικογενειακό όνομα κληρονομούνται από άντρα σε άντρα. Ποιος διαθέτει τον έλεγχο της περιουσίας σήμερα; Ο πατέρας γράφει σε κάθε παιδί ένα κομμάτι της περιουσίας του. Έχεις ένα αγόρι και ένα κορίτσι και θα γράψεις στον έναν το ένα σπίτι και στην άλλη το άλλο σπίτι; Που είναι η πατριαρχία;
Σαν γονείς καθίστε και συζητήστε μαζί ποιός θα πάρει τι. Σου απαγόρευσε κάνεις να συζητήσεις με τον άντρα σου ποιό παιδί θα πάρει τι; Από τη στιγμή που είστε παντρεμένοι ο νόμος σου δίνει δικαίωμα πάνω στην περιουσία του άντρα σου. Πχ αν χωρίσετε, δικαιούσαι κομμάτι από την περιουσία του. Στις περισσότερες οικογένειες δεν πάνε όλα στο αγόρι.
Μάλιστα αν μια οικογένεια αφήσει την κόρη χωρίς περιουσία και τα πάρει όλα ο γιος, τη θεωρούμε απαρχαιωμένη και πατριαρχική. Στην πλειονότητα των οικογενειών αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Εδώ ούτε το επίθετό της δεν αλλάζει η γυναίκα στην ταυτότητα μετά το γάμο. Παραμένει με το πατρικό της. Και αν σε πειράζει τόσο πολύ που τα παιδιά παίρνουν το επίθετο του πάτερα, δεν σε βλέπω να αντιδράς και πολύ γι' αυτό.
Πατριάρχης είναι η αρσενική κεφαλή μιας εκτεταμένης οικογένειας που ασκεί δεσποτική και απόλυτη εξουσία, ή, κατ' επέκταση, ένα μέλος της άρχουσας τάξης ή κυβέρνησης μιας κοινωνίας που ελέγχεται από γηραιούς άντρες. Που συμβαίνουν αυτά; Σε καταυλισμούς ζούμε; Δεν υπάρχουν εκτεταμένες οικογένειες σήμερα, αλλά ούτε υπάρχει και απόλυτη εξουσία. Μάλιστα οι γυναίκες ψηφίζουν ελεύθερα, εργάζονται ελεύθερα, κυκλοφορούν ελεύθερα, λένε ελεύθερα την άποψη τους. Υπάρχουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσα στον πολιτισμό και γενικότερα κινούνται ελεύθερα μέσα στον κοινωνικό γίγνεσθαι. Που στο καλό είδες την πατριαρχία;
Μα θα μου πεις, τόσοι βιασμοί, ενδοοικογενειακή βία, δολοφονίες γυναικών. Αγαπητέ, αυτά δεν είναι πατριαρχικά φαινόμενα. Αυτά είναι φαινόμενα αμορφωσιάς και έλλειψης εκπαίδευσης. Όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς και τα παιδιά μεγαλώνουν παραμελημένα, με τους παππούδες που τους κάνουν όλα τα χατίρια, θα γίνουν αχάριστα.
Σήμερα απαιτούν ένα κρουασάν και να γίνει το δικό τους, αλλά αύριο θα απαιτούν από τη γυναίκα να υποκύψει στις διεστραμμένες απαιτήσεις τους με το έτσι θέλω. Η αχαριστία δεν έχει διαβαθμίσεις. Αν είσαι αχάριστος είσαι σε όλα. Όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς, με πρόσχημα να μην λείψει κάτι από το παιδί, το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι τα υλικά πράγματα είναι το παν, βγάζοντας στην άκρη τα σωστά κοινωνικά πρότυπα, αξίες αλλά και την ηθική.
Όταν έχει μάθει το παιδί σου να έχει ότι θέλει, ναι, θα φτάσει και στο σημείο να σκοτώσει για να έχει αυτό που θέλει, είτε αυτό είναι αναγνώριση είτε αποδοχή είτε να περάσει το δικό του. Δεν είναι πατριαρχίκο φαινόμενο. Είναι αχαριστία, απληστία και έλλειψη αγάπης μαζί.
Όλοι θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν καλοί άνθρωποι, αλλά ποιος κάθεται να τα διδάξει να γίνουν καλοί άνθρωποι; Καλός άνθρωπος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Η πατριαρχία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στον σημερινό δυτικό κόσμο.
Αλλά, όπως έγραψα και πριν, αν υπήρχε σήμερα, δεν θα ήταν εχθρός. Φαντάσου έναν οικογενειάρχη, ακόμα και σε μια εκτεταμένη οικογένεια, μέσα στην οποία ο πατριάρχης έχει μεν την απόλυτη εξουσία, αλλά δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για κάθε μέλος της.
Φροντίζει ώστε όλα τα μέλη να προστατεύονται και να απολαμβάνουν θαλπωρή και φροντίδα. Φροντίζει συναισθηματικά, υλικά και πνευματικά την οικογένειά του. Φροντίζει ώστε η φωνή όλων να ακούγεται και λαβαίνει υπόψη τη γνώμη τους. Αυτή είναι μια σωστά διαρυθμισμένη πατριαρχική ή και όχι οικογένεια. Δεν παίζει ρόλο η πατριαρχία. Αν υπάρχει γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον τους ενός για τον άλλον ακόμα και η πατριαρχία είναι λειτουργική.
Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την λεγόμενη απελευθέρωση των γυναικών. Όταν οι γυναίκες βγήκαν για δουλειά, απόκτησαν περισσότερα δικαιώματα κλπ, που καλώς έγιναν όλα αυτά, καλυτέρευσε ο κόσμος; Υπήρξε δικαιοσύνη; Υπήρξε αλληλοσεβασμός; Υπήρξε αγάπη; Όχι. Άρα δεν φταίει η πατριαρχία.
Φταίει η φθίνουσα πορεία των αξιών. Η φθίνουσα πορεία του ενδιαφέροντος για το κοινωνικό σύνολο. Η προσωπική ευχαρίστηση με κάθε κόστος αλλά και η ζήλια.
Παραχάραξη της ιστορίας θεώρησε η κοινωνία την ονομασία των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία, μιας περιοχής κομμάτι της οποίας κάλλιστα ανήκε στην αρχαία Μακεδονία. Παραχάραξη της ιστορίας είναι και η κακοπαράσταση ενός οικογενειακού μοντέλου, ώστε να δικαιολογηθεί η κατάρρευση των ηθικών αξιών.
Σχόλια (0)