Το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στη ζωική φύση... Ε, δεν είναι και ότι καλύτερο…
Στα Νησιά Φερόε που βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 τ.χλμ. και πληθυσμό 52.967 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021,παρατηρούμε ένα έθιμο να σκοτώνουν τόσα ζώα, δελφίνια του Ατλαντικού, μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Αυτό αποδεικνύει πως η θανάτωση των ζώων αποτελεί πηγή ανήθικης ευχαρίστησης για αυτούς εκεί.
Λοιπόν, την Τετάρτη μιλήσαμε για το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη. Το θέμα αυτό έχει πολλές προεκτάσεις. Από κοινωνικές ανισότητες, ηθικά θέματα, εγκλήματα, πόλεμοι, καταστροφή του περιβάλλοντος, εκφοβισμός, φυλετικές προκαταλήψεις, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και όπως πολύ καλά ξέρετε όσοι διαβάζεται τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, το καραβάνι τραβάει για την έρημο.
Το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Προσπαθώντας να λύσεις μόνο το περιβαλλοντικό σκέλος του, προφανώς και αφήνεις τα υπόλοιπα και συνεχίζουν να θεριεύουν.
Μιλήσαμε για το αποτύπωμα των αυτοκτονιών. Σήμερα θα αναφερθούμε στο αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στη ζωική φύση. Ο άνθρωπος σαν είδος έχει την τάση να νιώθει κυρίαρχος απέναντι στη ζωική φύση. Λόγω της αδυναμίας τους, τα ζώα πολλές φορές είναι απροστάτευτα μπροστά στο μένος του ανθρώπου. Ένα μένος και μια μανία πολύ παράξενα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που κυκλοφόρησε σε πολλά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα έθιμο που υπάρχει στα Νησιά Φερόε, το οποίο ονομάζεται Grindadrap ή Grind.
Κατά τη διάρκεια αυτού του εθίμου, οι βάρκες οδηγούν τα δελφίνια του Ατλαντικού προς έναν κόλπο στην ακτή του νησιού Skálafjørður, όπου οι άνδρες περιμένουν να τα σκοτώσουν στα ρηχά με γάντζους, μαχαίρια και λόγχες.
Οι τοπικοί κυνηγοί σκοτώνουν συνήθως έως και 1.000 θαλάσσια θηλαστικά ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των Νήσων Φερόε. Φέτος κυνηγοί στα Νησιά Φερόε έσφαξαν 1.428 δελφίνια την Κυριακή 12/09, στο πλαίσιο αυτού του αιματηρού εθίμου. Περισσότερα για το έθιμο αυτό μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει γίνει έθιμο. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκοτώσει ένα ζώο για να το φάει με την οικογένεια του, αυτό θεωρείται γενικά αποδεκτό. Αυτοί εκεί το έχουν κάνει έθιμο.
Γενικά η έννοια του εθίμου αρκετές φορές περιλαμβάνει την υπερβολή με στόχο την ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, στο Βροντάδο στη Χίο κατά τη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα υπάρχει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υπερβολή στις ρίψεις ρουκετών με σκοπό την ευχαρίστηση από το θέαμα.
Άλλο ένα έθιμο που επικρατεί στην Τσεχία την Ουγγαρία και την Σλοβακία είναι το εξής. Η παράδοση προστάζει οι άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες τους την Μεγάλη Δευτέρα. Αφού βρέξουν τις γυναίκες τους, έπειτα τις μαστιγώνουν με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους.
Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία. Σύμφωνα με τον θρύλο οι γυναίκες μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, ώστε να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους την επόμενη χρονιά! Εδώ βλέπουμε ξανά την υπερβολή που οδηγεί τους άντρες στο μαστίγωμα με σκοπό την ευχαρίστηση (και καλά οι γυναίκες θα παραμείνουν όμορφες). Φούμαρα και αηδίες. Και όμως αυτό είναι το έθιμο.
Επιστρέφοντας στα Νησιά Φερόε παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο. Είναι έθιμο να σκοτώνουν τόσα ζώα μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Αυτό αποδεικνύει πως η θανάτωση των ζωών αποτελεί πηγή ανήθικης ευχαρίστησης για αυτούς εκεί.
Είτε έχουν ζώα σφαγμένα για να φάνε είτε όχι, αυτοί θα σκοτώσουν για να διατηρήσουν το έθιμο. Πολλοί παροτρύνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ να σεβαστούν την παραδοσιακή νησιωτική κουλτούρα τους.
Αγαπητέ νησιώτη από τα Φερόε, ελευθέρωσε το μυαλό σου και σκέψου. Συγγνώμη αν χρησιμοποιώ άγνωστες λέξεις για σένα. Αυτό δεν είναι παραδοσιακή κουλτούρα. Είναι εθιμοτυπική γενοκτονία. Είναι άλλο ένα βίαιο ανθρώπινο αποτύπωμα. Και πόσες ακόμα παραβάσεις και βιαιότητες λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην παγκόσμια αλιεία!
Σχόλια (0)