Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν... Τίποτα δεν πρέπει να μας καθησυχάζει...
Αυτό το δημοσίευμα από το ΒΗΜΑ της περασμένης Κυριακής σε συνάρτηση με την διαδικτυακή έκδοση του Skai.gr (πλήρη αναφορά με σύνδεσμο θα βρείτε στο τέλος του άρθρου...) ήταν η αφορμή για το δημοσιογραφικό αυτό κομμάτι με τις λογικές ερμηνείες του πού ζούμε και πού θα πάμε έτσι πολύ σύντομα, αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Έρχεται η ώρα της τεκμηρίωσης. Πολύ σίγουρο θα με χαρακτηρίσατε πολλοί το Σάββατο που έγραψα για σίγουρη έξαρση τον χειμώνα. Η έξαρση είναι σίγουρη όπως και τα τοπικά lockdown.
Ξεφύλλιζα ΤΟ ΒΗΜΑ της προηγούμενης Κυριακής και έπεσα πάνω σε ένα θέμα για "το τέταρτο κύμα" που "φουσκώνει ήδη και θα κορυφωθεί τον Αύγουστο". Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Μάρθα Καϊτανίδη, "το ινδικό στέλεχος έχει ανέβει πολλά επίπεδα μολυσματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, είναι 100% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και 40%-60% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική μετάλλαξη. Οι παρατηρήσεις των υγειονομικών αρχών στην Αυστραλία αποδεικνύουν ότι το στέλεχος "Δέλτα" εξαπλώνεται όπως η πυρκαγιά σε πευκοδάσος. Βάσει στοιχείων που συνέλεξαν από κάμερες κλειστού κυκλώματος, εκφράζουν βάσιμες υποψίες ότι αρκεί μια τυχαία διασταύρωση δύο ανθρώπων, διάρκειας μόλις 5 έως 10 δευτερολέπτων, σε ενα mall για να εισβάλλει ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό."
Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος, πόσο κίνδυνο ενέχει ο τουρισμός φέτος, καθώς τουρισμός ίσον συνωστισμός τις περισσότερες φορές. Βλέπε Μύκονο, Σαντορίνη κλπ. Μιας και είπα Μύκονο, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι "το 82,17% των κατοίκων" της Μυκόνου "είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που έχουν λάβει έστω μία δόση φτάνει το 96,38%." Μήπως να μιμηθείτε το παράδειγμα τους όσοι το σκέφτεστε ακόμα; Κάτι ξέρουν εκεί στη Μύκονο. Ξέρουν το συνωστισμό που περιμένουν το καλοκαίρι.
Θες όμως να πάμε και παρακάτω; Άρθρο του SKAI.GR, ανέφερε τα εξής για τη μετάλλαξη Ε στις 10/07/2021: "Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, αναφέρει ότι αποκαλύπτεται ένας πρωτοφανής μηχανισμός σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο ιός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων και ο οποίος σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού.
Οι μεταλλάξεις αυτές ανακαλύφθηκαν σε στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια, και ονομάζεται μετάλλαξη Έψιλον.
Η πρωτεΐνη ακίδα παίζει σημαντικότατο ρόλο για την πρόσδεση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και την έναρξη της λοίμωξης. Στη μετάλλαξη Έψιλον τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο, γεγονός που εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη.
Τελική συνέπεια είναι να μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει είτε από τον εμβολιασμό είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα.
Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας στη μετάλλαξη έψιλον διαπιστώθηκε με ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία και επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου δισουλφιδικού δεσμού με φασματομετρία μάζας.
Η μετάλλαξη Έψιλον χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη ανησυχίας. Εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Καλιφόρνια από τα τέλη του 2020 (σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούματα στις ΗΠΑ) και έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες (σε μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής)."
Προφανώς όσο βρίσκονται εμβόλια για τις νέες μεταλλάξεις, τόσο θα αλλάζει χαρακτηριστικά ο ιός για να ξεφεύγει από αυτά. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι, δυστυχώς, όχι μόνο τον χειμώνα που έρχετε, αλλά πολλά χρόνια ακόμα θα έχουμε τον κορονοϊό στη ζωή μας. Είναι ένας μαραθώνιος. Δεν είναι ένα κατοστάρι τρέξιμο. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή, λογική σκέψη και θάρρος. Πάνω απ' όλα, τηρείται αυστηρά τα μέτρα προστασίας.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του skai.gr
Σχόλια (0)