Μικρές ανάσες με έξοδο στα μαγαζιά (με νέο SMS) και τα Σαββατοκύριακα, με αυτοκίνητο
Τρία πρωτοσέλιδα επιλέξαμε, από τον περιφερειακό Τύπο, για να δούμε πώς αντιλαμβάνονται εκείνα την ανησυχία των ανθρώπων από αυτό που ζουν σήμερα. Δείτε τη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ στο φύλλο της 31/3/2021.
Ανάλογο είναι και το πρωτοσέλιδο του ΤΥΠΟΥ Θεσσαλονίκης. Προβληματισμός και μια απογοήτευση σε σχέση με αυτούς που μας κυβερνούν. Μόνο οι πολίτες μπορούν να σώσουν, κατά την εφημερίδα, την κατάσταση. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Τα ίδια και στη ΡΟΔΙΑΚΗ, την εφημερίδα που εκδίδεται σε ένα νησί, τη Ρόδο, όπου ζει από τους τουρίστες. Αλλά επιλέγει να μην κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/04/2021
Είδαμε τα νούμερα των κρουσμάτων και τρομάξαμε για άλλη μια φορά… Στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, ο δείκτης χτύπησε κόκκινο! 3.340 κρούσματα! Και τόση καραντίνα, τόσα εμβόλια, τόση κοινωνική αποστασιοποίηση, γιατί; Αναρωτιέται ένας άνθρωπος με μέση λογική. Και, δεν έχει άδικο. Αναρωτιέται επίσης αν μπορεί να παραμείνει ήρεμος μετά από όλα αυτά…
Παρ’ όλα αυτά, την Τετάρτη το βράδυ, στην ενημέρωση της κυβέρνησης που μεταδίδετε ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ, ακούσαμε τα παρακάτω μέτρα χαλάρωσης που μπαίνουν οσονούπω σε εφαρμογή.
Το «μονοπάτι» της σταδιακής άρσης του lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα μπορούσε κανείς, να πει.
Μπορεί μια μέρα μόλις πριν, η Ελλάδα να σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά από την αρχή τις πανδημίας τις 4.000 και να παραμένουν στα «ύψη», ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα βοηθήσει και στην οικονομία που «ασφυκτιά» και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχόμενα μέτρα.
Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν. Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Παράλληλα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το SMS 6 στο 13032 θα επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «επιτρέπεται από 5/4/2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού».
Ακόμα ενημέρωσε πως «από το Σάββατο 3/4 και μόνο τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».
Μάλιστα, ο κ. υφυπουργός στάθηκε ειδικά στο δεύτερο αυτό μέτρο και τόνισε με κάθε τρόπο πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες, ή χρήση του μέτρου για άλλους λόγους πέραν της άσκησης.
«Η ανακατανομή θα δώσει ανάσες και θα περιορίσει τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση η ατομική ευθύνη» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή πάρτι και συναθροίσεων.
Όπως τόνισε επίσης, η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα για καλύτερο αποτέλεσμα «και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό».
Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα της χώρας μας, θα γίνει με τη βοήθεια των self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου.
Τα εν λόγω τεστ θα αποτελέσουν «σύμμαχο» της χώρας μας τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Τα self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστά την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κοροναϊού.
Το ζήτημα παραμένει σοβαρό, όπως ακριβώς το θέσαμε από την αρχή αυτού άρθρου έστω και λίγο ασφαλείς. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς, για να αισθανόμαστε έστω και λίγο ασφαλείς στη νέα πραγματικότητα που μας ξημερώνει.
- Το κομμάτι αυτό, θα δημοσιευτεί το Σάββατο 03/04/2021 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)