Θα μας πείσουν πως είναι καλό και το ΔΝΤ;
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 10/04/2010
Τι είναι τούτο πια με τους οικονομικούς συντάκτες; Μια επίσκεψη ρουτίνας του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών τη μετέτρεψαν σε θρίλερ. Δείτε την είδηση: Η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών εξέτασαν ενδελεχώς οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και τον υφυπουργό Οικονομικών, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Στο σκέλος των... δαπανών εξετάστηκαν, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), ο υπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. Ευρώ προς τις τράπεζες, καθώς τόσο η οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται υπό πίεση και «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια».
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ τον ενημέρωσε και για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 8%. Επίσης, για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.
Η αγωνία τους για τις τράπεζες είναι εμφανής. Να ήταν τόση και η αγωνία τους για την επιβίωση των εργαζομένων καλά θα ήταν…
Φυσικά οι οικονομικοί όροι έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Διαβάζουμε και ακούμε με απόλυτη φυσικότητα ότι την ίδια μέρα το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων παραμένει στα ύψη, ενώ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς έφτασε τις 412 μονάδες βάσης.
Με μεγάλη πτώση 2,98% στις 1.987,58 μονάδες, έκλεισε και ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο μεταξύ, μέτριο εκτιμάται ότι θα είναι το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για την έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να ανακαλύψει πως δεν μπορεί να πουλήσει με καλύτερους όρους ομόλογα στις ΗΠΑ συγκριτικά με την Ευρώπη.
Εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων επισημαίνουν ότι το επιτόκιο είναι πιθανόν να ξεπεράσει και το 7,25 %.
Κι εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας ή θα πάρουμε τα φραγγέλιο και θα κάνουμε μερικούς κώλους κόκκινους;
Σχόλια (0)