Επιστροφή στις ρίζες μας... Στις δημοσιογραφικές "Επισημάνσεις", στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ...
Ο φόβος για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι ήδη διάχυτος παντού, αλλά και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα Χανιά. Διαλέξαμε τρία πρωτοσέλιδα εφημερίδων ημερήσιων που εκδίδονται στο νησί και εκφράζουν ακριβώς αυτή την ανησυχία. Εδώ είναι η ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, Ηρακλείου.
Κι εδώ τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ που προβάλουν έντονα τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού... Με τι κέφι τώρα, με τι διάθεση, να σχεδιάσεις να πάς κάπου, ακόμα κι αν μπορείς, από οικονομική άποψη; Δεν είναι καθόλου εύκολο.
Και η ΑΝΑΤΟΛΗ από το Λασίθι αναφέρεται στο ίδιο θέμα εκφράζοντας γενικότερες ανησυχίες για τον προγραμματισμό στην ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Όλοι όσοι εμπλέκονται, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, είναι σε αναμονή ανακοινώσεων. Διότι η μάσκα και το παγούρι που θα δοθούν δεν αρκούν...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 29/8/2020
Επιστροφή στην εβδομαδιαία συνάντηση μας σ’ αυτή τη στήλη. Όχι δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος, παρόλο που κάνω φιλότιμες προσπάθειες να βρω αιτίες για να αλλάξει προς το καλύτερο η διάθεση μου. Αλλά τίποτα γύρω μας, δεν βοηθά. Το αντίθετο μάλιστα. Οι ειδήσεις που μαζεύονται είναι, η μια χειρότερη από την άλλη.
Δείτε ας πούμε την τελευταία μετά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19: Την επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγο πριν από τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων. Και μάλιστα την Τρίτη που μας πέρασε είδαμε την πρώτη, με τον Μαγιορκίνη αντί για τον Τσιόδρα.
«Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, στο Υπουργείο Υγείας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και συμπλήρωσε: «Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ».
Για να πως την αλήθεια, δεν άκουσα ή δεν είδα τίποτα το νέο. Και… καταλαβαίνω την ανάγκη να γίνουν παράδειγμα φορώντας τη μάσκα, αλλά όταν αυτό γίνεται σε μέρη που τηρούνται οι αποστάσεις, συγνώμη αλλά δίνει αφορμή για σενάρια στους συνομοσιολόγους. Και μάλλον μοιάζουν με… θεατρινισμό.
Σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση των εκπαιδευτικών μονάδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Πρωθυπουργός «έχει εγκρίνει τη σημαντική ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Παιδείας, ενίσχυση που κρίνεται απαραίτητη λόγω του κορονοϊού, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ωραίες είναι οι δηλώσεις και τα μεγάλα λόγια, όλοι όσοι είχαμε παιδιά ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κτίρια και οι υποδομές. Πώς θα γίνει αυτό; Μένει να το δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη, αλλά αν κρίνουμε από την αναφορά της κ. υπουργού στον μέσο όρο των παιδιών στην τάξη, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι…
Η υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για όλο τον σχεδιασμό που αφορά την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών. Και αυτό, γιατί η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, κατά τον κυβερνητικό επκπρόσωπο.
Αλλά αρκούν αυτά; Η κατάσταση δείχνει ότι μάλλον δεν αρκούν, γι’ αυτό και προχωρούν σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να περιορίσουν, όσο γίνεται, τη διασπορά του κορονοϊού.
Δείτε μερικά πράγματα που περιέχει αυτή η ΠΝΠ;
– Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
– Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο καλά θα λειτουργήσει αυτό στην ελληνική κοινωνία…
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
– Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.
Αυτά για την ώρα και είμαστε έτοιμοι για όλα. Περιμένουμε να τα δούμε και να τα καταγράψουμε, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας που συστήνουν οι ειδικοί. Δεν παίζουμε με την ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 28/8/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις"...
Σχόλια (0)