Δύσκολοι απολογισμοί...Πώς είναι η κατάσταση, ένα μήνα μετά την καραντίνα, σπίτια μας;
Δύο εφημερίδες αθηναϊκές και μία της περιφέρειας, συνοδεύουν το σημερινό δημοσίευμα με τις "Επισημάνσεις". Κι αυτό επειδή κάτι έχει να πει η κάθε μια και αναδεικνύει ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Εδώ, ας πούμε, στα ΝΕΑ, βλέπουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον και έλλειψη τροφίμων... Έτσι, να μην ηρεμήσουμε με τίποτα.
Μάλλον εκεί στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν τα κένα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προσπαθούν να "κλείσουν" τις τρύπες, με υπουργικές αποφάσεις, ισχυρίζεται η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Κι εδώ που τα λέμε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, επειδή δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Κυρίως αυτό...
Υπερβολικά αισιόδοξη βρίσκουμε τη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, επειδή μερικές μέρες τώρα η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας κινείται με αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό, δεν πρέπει να μας χαλαρώνει παιδιά. Η επόμενη μέρα, πρέπει να μας βρει όρθιους και δυνατούς...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 04/4/2020
Ένα μήνα μετά και όπως όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν, αντιλαμβανόμαστε ότι «βρισκόμαστε εντός αυτής της καμπύλης που σημαίνει ότι ναι μεν επεκτείνεται η νόσος του κορονοϊού Covid-19, αλλά αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταποκρίνονται οι γιατροί μας, να ανταποκρίνεται το κράτος». Μια δήλωση που ανέφερε πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Και όπως εξήγησε «έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, τον Απρίλιο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο. Γιατί τώρα είναι η ώρα που θα δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα». Έχουμε την υπομονή να περιμένουμε; Αν δεν την έχουμε, ας την καλλιεργήσουμε, διότι πολύ απλά, δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή.
Συμπλήρωσε ακόμα πως «στις 15 Απριλίου – ξεκινώντας αν θυμάστε από την ιχνηλάτηση, την οργάνωση των νοσοκομείων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα πρώτα περιστατικά μέχρι τα πρώτα μέτρα του κλεισίματος των σχολείων, το ολικό κλείσιμο των σχολείων και μετά τα μέτρα της καραντίνας- θα δούμε πώς αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας, για το τι θα ακολουθήσει».
Τα όπλα τα οποία έχουμε είναι τα όπλα του social distancing, τόνισε ο Β.Κικίλιας και πρόσθεσε ότι είναι «τα όπλα της πειθαρχίας στα μέτρα τα οποία βάζουμε, είναι η δυνατότητα να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο και τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να φροντίσουν τους συνανθρώπους μας».
Τώρα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, έχουμε το χρόνο να μαθαίνουμε… Από τον κ. Τσιόδρα μάθαμε τα «υποκείμενα νοσήματα», από τον κ. Κικίλια μάθαμε τα «social distancing» και κύριος είδε τι άλλο έχουμε να μάθουμε ακόμα, καθώς προχωρά με αργούς ρυθμούς το όλον της υπόθεσης.
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας παρατήρησε πως «είναι πάρα πολύ εύκολο από μια πορεία μάχης, η οποία δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, να πάμε σε σενάρια καταστροφής αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, πρέπει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας».
Όπως είπε επίσης, έχουν παραγγελθεί περισσότεροι από 600 αναπνευστήρες σε διάφορους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο.
«Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχουν ειδικές πτήσεις ακόμα και στρατιωτικές, αν πρέπει, προκειμένου αυτοί οι αναπνευστήρες να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης βρει και ενσωματώσει αναπνευστήρες οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στα νοσοκομεία σε άλλες κλινικές πέραν των ΜΕΘ και αυτούς τους μαζέψαμε προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και άλλες επιλογές».
Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε ειδικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί και τα εφαρμόζει το Υπουργείο και για το θέμα των μεταναστών και των φυλακών καθώς και για το ζήτημα όλων των ειδικών συνθηκών, τα οποία περιλαμβάνονται και στα συναρμόδια υπουργεία.
Σας καθησυχάζουν εσάς τα λόγια του υπουργού; Προσωπικά, καθόλου! Μια κρατική θέση ευθύνης έχει ο άνθρωπος και προσπαθεί να μας ενθαρρύνει λίγο για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας που έτσι κι αλλιώς, υπολειτουργεί αυτές τις μέρες...
Υπάρχουν εκατοντάδες υποπεριπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν από τους ανθρώπους. Όπως, τι γίνεται με τα τραπεζιτικά ιδρύματα; Ωραία είναι τα λόγια της εκπροσώπου της Ένωσης τραπεζών, όσο και τα ατομικά e-mail που στέλνουν μαζικά στους πελάτες τους, ζητώντας τους να προσαρμοστούν στις συναλλαγές μέσω e-banking καλύτερα να μην τα χαρακτηρίσω.
Αλλά γιατί δεν απαντάνε στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που είναι σε δικαστική ρύθμιση και γιατί δεν τους επιτρέπουν να κάνουν από εκεί τις συναλλαγές τους, αλλά τους υποχρεώνουν να πάνε στα τόσο λίγα γκισέ που διαθέτουν, με τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού να είναι υπαρκτός;
Λογικά ερωτήματα, σε ένα εντελώς παράλογο κόσμο, θα πείτε. Και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα έχει πάρα πολλές πλευρές που οι άνθρωποι ούτε που μπορούν να διανοηθούν. Κι εμείς περιμένουμε λύσεις… Αν είναι δυνατόν!
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 4/4/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)