Ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια... Όχι να είναι, όμοια σε όλους...
Το ζήσαμε κι αυτό τις προηγούμενες μέρες... Από τη μια ανακοινώθηκε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που έδινε από 200.000 ευρώ, σχεδόν, στο σύνολο των εφημερίδων, χωρίς κανένα κριτήριο κι ανάμεσα τους στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ και σε στοιχηματικές εφημερίδες που δεν απασχολούν δημοσιογράφους, ούτε έχουν αμιγώς δημοσιογραφική ύλη... Δείτε πώς το παρουσίασε η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
Αυτή η φυλλάδα, το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, υπάρχει κάθε μέρα στο περίπτερο μ' αυτή τη φρασεολογία που βλέπετε. Κυκλοφορεί, ενώ θα έπρεπε να την είχαν κλείσει οι αρχές, χάρη στην παρερμηνευμένη ανοχή της δημοκρατίας. Δείτε στην κορυφή του πρωτοσέλιδου της για να πάρετε μια γεύση του... ήθους της, πώς παρουσιάζει την αντίδραση της στο να κοπεί από την επιχορήγηση του Τύπου. Όλη η βρωμιά και το κατακάθι...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 21/12/2019
Είναι γνωστό ότι οι εφημερίδες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την περίοδο της κρίσης. Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις κώφευσαν στις επανειλημμένες κλήσεις για την πραγματική στήριξή τους. Ακόμα και η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, να στηρίξει τον Τύπο, έπεσε στο κενό.
Μετά την κατακραυγή που είχε η σημερινή κυβέρνηση για τον τρόπο που προσπάθησε να την υλοποιήσει στη σύσκεψη της προηγούμενης Δευτέρας αποφασίστηκαν τα εξής σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Είχαμε μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.
Με αφετηρία τη διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΕΣΗΕΑ η οποία στην ανακοίνωση της τονίζει:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η ΕΣΗΕΑ ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.
Τονίζουμε, όμως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους Υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.
Αν και οι πληροφορίες λένε όλα θα γίνουν στις αρχές του 2020, μένει να δούμε τον διάλογο που θα ακολουθήσει και με την ΕΣΗΕΑ, αλλά κυρίως στο αποτέλεσμα που θα έχουν αυτές οι συνομιλίες… Διότι, αναμφίβολα ο Τύπος χρειάζεται ενίσχυση. Τοπ ζήτημα είναι με τι κριτήρια θα γίνει αυτή.
Μένει να το δούμε. Αν και ακριβώς επειδή ακούμε πολλά κρατάμε μικρό καλάθι… Δεν είμαστε και πολύ σίγουροι ότι το δίκιο θα κυριαρχήσει. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτό το σύστημα, όπως κι εμείς δεν είναι τέλειοι… Έχουν κι αυτοί τα κουσούρια τους και τις ιδιαιτερότητες τους.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 21/12/2019 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου, "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)