Χρειάζονται ενίσχυση τα media; Ασφαλώς, αλλά δεν πρέπει να τελειώσει εκεί το πράγμα…
Ο Τύπος παραπαίει και γίνεται όλο και πιο ανυπόληπτος… Η εύκολη απάντηση για το τι φταίει, είναι το διαδίκτυο και το γεγονός ότι εδώ μπορείς να βρεις εύκολα, γρήγορα και κυρίως δωρεάν όλες τις ειδήσεις. Και όμως αυτό που φταίει πραγματικά είναι η αξιοπιστία του…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 2/11/2019
Ότι ο σημερινός Τύπος χρειάζεται στήριξη για να συνεχίσει να υπάρχει, είναι πασιφανές… Η πολύ χαμηλή ποιότητα του περιεχομένου του, γεγονός που έχει να κάνει με την κρίση λειτουργεί ήδη αρνητικά και αποτυπώνεται στην κυκλοφορία του, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς..
Την συγκεκριμένοι περίοδο, απομακρύνθηκαν πολλοί έμπειροι αλλά «ακριβοπληρωμένοι» κατά την άποψη των εκδοτών δημοσιογράφοι και στη θέση τους προσλήφθηκαν άπειρα παιδιά που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν σωστά και να προβάλλουν την επικαιρότητα.
Η δημοσιογραφία δεν είναι μπακάλικο. Και το να διαμορφώνεις υπεύθυνα και να προβάλλεις σωστά τις ειδήσεις, δεν είναι τόσο απλό, όσο το να κόβεις ένα κιλό φέτα και να την τυλίγεις σε ένα χαρτί για τον πελάτη. Άντε τώρα αυτό να το καταλάβουν κάποιοι… εφοπλιστές που κάνουν τους εκδότες.
Στο κάτω - κάτω οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα έντυπα τους αποκλειστικά για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη και να επιτελούν ανενόχλητοι τους σκοπούς τους, από τις παράλληλες δραστηριότητες τους, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιογραφία.
Έτσι λοιπόν όσοι γνωρίζουμε από μέσα τα πράγματα δεν ξαφνιαστήκαμε καθόλου που είδαμε ότι στον αστερισμό των οικονομικών ενισχύσεων φάνηκε να μπαίνει το σύνολο των ΜΜΕ, με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στο αμφιλεγόμενο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη.
Με ειδική διάταξη, έτσι για να ξέρουμε, προβλέπεται η επιδότηση του συνόλου των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ με απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα υπήρξε ένα παράθυρο τριών ημερών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων και επιχειρήσεις Τύπου που δεν διέθεταν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Διότι, προφανώς, υπάρχουν και τέτοιες επιχειρήσεις Τύπου… Η απόφαση αυτή συνιστά κεντρική κυβερνητική πολιτική και ανταποκρίνεται σε αιτήματα που κατέθεσε ομάδα εκδοτών και εκπροσώπων επιχειρηματιών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Σύμφωνα με ότι διαβάζουμε στις ειδικευμένες για τα ΜΜΕ στήλες, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική, μέσω του πρώην αρμόδιου υφυπουργού, τονίζοντας πως πρόκειται για «ρουσφέτια» και εξαγορά τηλεοπτικού χρόνου και στήριξη.
Δεν θα μας έκανε βέβαια καμιά εντύπωση, να ήταν και έτσι τα πράγματα… Έχοντας λειτουργήσει ως επαγγελματίες για περισσότερα από 30 χρόνια από τα μέσα, έχουν δει τα μάτια μας τόσα και τέτοια που μάλλον δεν θα ξαφνιαζόμασταν…
Η απόφαση Πέτσα για τις εφημερίδες δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου στο ΦΕΚ και όριζε πως, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου (Κρέτσος – Χουλιαράκης), ύψους 6 εκατ. ευρώ, μπορούν να λάβουν μέρος και επιχειρήσεις που δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή δεν είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Επιπλέον μπορούσαν να ενταχθούν και εφημερίδες με διάρκεια κυκλοφορίας 18 μηνών, αντί 24, που ίσχυε με την αρχική απόφαση.
Η νομοθεσία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις ενισχύσεις ήταν πολύ σκληρή και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που στο τέλος αφορούσε το τριετές πρόγραμμα για τις επαρχιακές εφημερίδες και την εφάπαξ χρηματοδότηση για τα φύλλα πανελλαδικής εμβέλειας, συνάντησε ισχυρές πιέσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Εξ ου και ανακοινώθηκαν προ των εκλογών. Οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή περί κρατικών ενισχύσεων, η οποία με τη σειρά της, επικοινωνεί με την Κομισιόν.
Στην περίπτωση ενισχύσεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχει το προηγούμενο της ενημέρωσης της Κομισιόν από τη ΕΙΤΗΣΕΕ κατά της ΕΡΤ για τη λειτουργία της ΕΡΤ ΝΕΤ, που θα μετέφερε το σήμα των επαρχιακών σταθμών.
Με την εξειδίκευση των διατάξεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται και η συζήτηση με τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, καθώς ανοίγει πλήθος ζητημάτων, όπως η έμμεση επιχορήγηση σε προγράμματα από τις ΗΠΑ και τρίτες χώρες, η απευθείας κρατική ενίσχυση ζημιογόνων επιχειρήσεων κ.ά. Εν αναμονή…
- Το κείμενο αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 2/11/2019 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)