Πόσο ειλικρινής είναι άραγε η αγωνία του ΟΗΕ για την κλιματική Αλλαγή; Ή είναι υποκριτική;
Οι εφημερίδες πέρασαν στα χαμηλά μια είδηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Συνηθισμένοι να βλέπουμε τα γεγονότα μέσα από τον μικρόκοσμο της χώρας μας, αρνούμαστε να δούμε μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους. Το καμπανάκι χτυπά, αλλά πόσο ουσιαστικό είναι το ενδιαφέρον… Μόνο η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ αναφέρθηκε διεξοδικά.
Δείτε εδώ στην ΑΥΓΗ πώς παρουσιάζει το θέμα. Λέει και εκεί εστιάζει, ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ήταν όλο υποκρισία αφού, αλλα έλεγε κι άλλα εννοούσε, όπως δείχνουν οι πράξεις του. Και να ήταν ο μόνος! Μήπως οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαίτερα των οικονομικά ισχυρών χωρών, ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον; Πολύ θα θέλαμε να είναι αλήθεια, αλλά δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 28/09/2019
Διαβάζουμε: Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.
«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».
Κι άλλη μια είδηση από την επικαιρότητα: Καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η "Fridays For Future Thessaloniki".
Πρόκειται για την ομάδα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος του παγκόσμιου κινήματος "FridaysForFuture" , το οποίο ξεκίνησε από την Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνπεργκ τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, μέσα από την κεντρική ιδέα αποχής των μαθητών και φοιτητών από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, προκειμένου να διαδηλώνουν.
Τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, έπειτα από το «καυτό» καλοκαίρι του 2019, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία περίπου 60 ηγετών της διεθνούς κοινότητας.
Η μέση θερμοκρασία για την περίοδο 2015-2019 θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Τα δεδομένα αυτά, επιβεβαιώνουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, που ήταν ήδη τα θερμότερα τα οποία είχαν καταγραφεί, δηλαδή από το 1850. Ήταν επίσης γνωστό ότι ο Ιούλιος του 2019, που σηματοδοτήθηκε από πολλαπλά επεισόδια καύσωνα στην Ευρώπη, κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας.
Άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχισαν την ανοδική πορεία τους το 2018. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου επίσης αυξήθηκαν και για το 2019 θα είναι «τουλάχιστον το ίδιο υψηλές» σε σύγκριση με το 2018, προβλέπουν οι επιστήμονες, σε αυτήν την έκθεση του ΟΗΕ.
Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη της χρονιάς 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ήτοι 410 μέρη ανά εκατομμύριο.
Και η ελληνική πρόταση: Τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.
Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Λόγια, λόγια, λόγια… Οι ηγέτες είχαν πάντα πολλά να πουν, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουν στην πραγματικότητα και πόσο είναι εφικτό, αυτά που λένε να τα κάνουν και πράξη…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 28/9 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)