Πίσω από τα χαμόγελα της πρώτης μέρας στο σχολείο, καραδοκούν τα προβλήματα...
Οι τίτλοι των εφημερίδων, επαρχιακών οι περισσότερες, μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους με το άνοιγμα των σχολείων... Εδώ η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Προφανώς τα προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά, από όσα καταγράφουν στα πρωτοσέλιδα τους.
Η ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ του Ηρακλείου, έχει αυτό το πρωτοσέλιδο... Μιλά για ελπίδες και προβλήματα... Τι όμορφα που βάζουν κάτω από τα χαλί τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, αλλά αποτυπώνονται καλύτερα πάνω στα παιδιά, που στο κάτω - κάτω δεν φταίνε και σε τίποτα.
Στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ βλέπουμε και ένα άλλο πρόβλημα που συνήθως προσπερνούμε επειδή δεν αφορά τους γονείς και τα παιδιά τους. Αφορά όμως τους εκπαιδευτικούς, εκείνους που σηκώνουν στις πλάτες τους την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης και της γνώσης των παιδιών μας, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές.
Και κάποια άλλου είδους σχολεία που ξεκινά ο Δήμος της Λάρισας, προβάλει η τοπική εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ και αξίζουν ίσως και βρουν μιμητές στην επικράτεια... Το να κάνεις δημιουργικές δράσεις στις συνοικίες της πόλης, είναι μια καλή ιδέα και αξίζουν πολλά μπράβο σε όσους τις στηρίζουν και τις προωθούν.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 14/09/2019
Ωραία! Τα σχολεία άνοιξαν για τη νέα χρονιά, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ιδανικά, όσο μας τα παρουσίασαν την πρώτη μέρα... Πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που ξαναβρίσκονται ύστερα από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, τα προβλήματα είναι εκεί, κάτω από το χαλί και περιμένουν.
Και είναι πολλά και μεγάλα. Ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία... Μέσα σε ένα άρθρο, δεν είναι δυνατόν να τα δούμε όλα αυτά. Ας στρέψουμε τους προβολείς του ενδιαφέροντος μας σε ένα από αυτά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και των συνεχόμενων μνημονίων...
Τα τελευταία 6 χρόνια τους μαθητές πολλών σχολείων της Αθήνας, στηρίζει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, προσφέροντας καθημερινά σε κάθε παιδί ένα υγιεινό γεύμα και προωθώντας έμπρακτα την υγιεινή διατροφή..
Ελλάδα 2019, κρίση, μετανάστευση... Μία χώρα, μία κατάσταση που διαμορφώθηκε, ένα ζήτημα που ξεκίνησε πριν 10ετίες, αλλά εντάθηκε μετά τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ.
Τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα; Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και ποιους αφορούν; Αφορούν κυρίως μετανάστες;
Ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να πάρει κανείς στα ελληνικά σχολεία. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο έως πολύ, η κατάσταση είναι ανάλογη σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, ιδιαίτερα όμως των πόλεων.
Στον Πειραιά, λένε έρευνες, υπάρχουν παιδιά που κλέβουν το κολατσιό των συμμαθητών τους, διότι τα ίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν φαγητό από το σπίτι τους. Γίνονται έρανοι, για να συγκεντρωθούν ρούχα, φαγητά, ή να καλυφθούν τα ελάχιστα ναύλα μίας εκδρομής, ώστε το παιδάκι να μην αισθανθεί ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Η κατάσταση, όμως, στην Αθήνα είναι ακόμη χειρότερη.
Τα σχολεία, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Είναι δύο δημοτικά και συστεγάζονται με δύο νηπιαγωγεία και συγκεκριμένα τα 170ο και 108ο Δημοτικά και τα 90ο και 108ο Νηπιαγωγεία, στην περιοχή των Κάτω Πατησίων.
Έχουν λαμπρούς εκπαιδευτικούς και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ προάγουν τη συνεργασία, την κατανόηση και την πολυπολιτισμικότητα μέσα από τη συνεχή έκφραση αγάπης προς όλους τους μαθητές.
Τα παιδιά, ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τα τελευταία 6 χρόνια τους μαθητές των σχολείων αυτών προσφέρονται καθημερινά σε κάθε παιδί ένα υγιεινό γεύμα και προωθώντας έμπρακτα την υγιεινή διατροφή. Και όλα αυτά από ιδιωτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με στελέχη του Ινστιτούτου Prolepsis, φορέα υλοποίησης του προγράμματος, τα σχολεία αυτά πολύ λίγα έχουν να ζηλέψουν από τα διεθνή σχολεία που λειτουργούν στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τις υλικές ανάγκες που πλήττουν τις οικογένειές τους. 64% των μαθητών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ περίπου το 24% του συνόλου των μαθητών βιώνει πείνα.
Σχεδόν οι μισοί μαθητές (47,5%) δεν έχουν φυσιολογικό βάρος. 37,6% των μαθητών δεν καταναλώνουν ή καταναλώνουν το πολύ μία μερίδα την εβδομάδα λαχανικά, ενώ υπάρχουν παιδιά (6%), τα οποία καταναλώνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα φρούτα, γάλα ή γιαούρτι. Επίσης, 13% των παιδιών παρουσιάζει υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής εξαιτίας προβλημάτων υγείας.
Τα σχολεία αυτά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis από το σχολικό έτος 2013-14 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυτικού Δωρητή του προγράμματος, ενώ τα τελευταία έτη με δωρεά της ΑΒ Βασιλόπουλος, Χρυσού Δωρητή του προγράμματος. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται φέτος για 9η σχολική χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ήταν παρόν και την 1η ημέρα έναρξης των μαθημάτων, διανέμοντας σάντουιτς και μπανάνες σε όλους τους μαθητές.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 14/9/2019, στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)