Δεν παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τα εργασιακά! Αν το κάνεις, είσαι άχρηστος, ή επικίνδυνος
Είναι φανερό προς τα πού είναι προσανατολισμένο το πρωτοσέλιδο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ. Κι ωστόσο θα μπορούσε άνετα να προσαρμοστεί και στους πολιτικούς τους φίλους ή σε καθέναν που δείχνει να μη σέβεται την ιστορία και να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων. Ίσως είναι από τις… σπάνιες φορές που οι εφημερίδες λένε αλήθειες.
Η ΑΥΓΗ είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής δύναμης που είναι κυβέρνηση σήμερα. Και ας έχει φροντίσει να μην υπάρχει κάτι στην προμετωπίδα της που να το τονίζει. Όσοι ασχολούμαστε με τον Τύπο, το ξέρουμε. Συχνά λέει, όπως και η κυβέρνηση που υποστηρίζει, ότι είναι ή σκέφτεται αριστερά. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε την άποψη της πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις.
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κι αν θεωρεί τον εαυτό τους θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όταν φυσικά στο στόχαστρο είναι άλλα αφεντικά. Όταν το ΚΚΕ είναι εργοδότης, ρίχνει πολύ νερό στο κρασί του. Έχει ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον το πώς τοποθετείται στο θέμα που ήξερε και μετά προσπάθησε να μαζέψει άρον – άρον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/05/2019
Ας θυμηθούμε: Το αίτημα που διεκδίκησαν κι απαγχονίστηκαν γι’ αυτό οι εργάτες του Σικάγου το 1886, ήταν η μείωση των ωρών εργασίας: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. 133 χρόνια, μετά την εξέγερση του Σικάγου, δείχνει πόσο επίκαιρο και νευραλγικής σημασίας είναι το αίτημα της μείωσης των ωρών εργασίας σήμερα.
Λόγω κυρίως της μείωσης των μισθών και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, με την εξάπλωση των εργασιών που στηρίζονται στην ημι-απασχόληση, το αποτέλεσμα είναι, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, για να σχηματίσουν στο τέλος του μήνα έναν αξιοπρεπή μισθό να δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως: 10 και 12 ώρες.
Παράλληλα με τη γενικευμένη αύξηση των ωρών, ανά εβδομάδα και των χρόνων εργασίας, μέχρι να συμπληρωθούν τα έτη συνταξιοδότησης, έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στη κατάταξη των χωρών με βάση τις ώρες εργασίας.
Με βάση τη Eurostat που μετράει τους μέσους όρους ωρών εργασίας όσων απασχολούνται σε δουλειές πλήρους και μερικής απασχόλησης η Ελλάδα διατηρεί τα πρωτεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 42,3 ώρες ανά εβδομάδα. Ακολουθούν, με απόσταση μάλιστα, Βουλγαρία (40,8 ώρες), Πολωνία (40,7 ώρες), Τσεχία (40,3), Σλοβακία (40,1), Ρουμανία (39,9), Ουγγαρία (39,7), Κροατία (39,4), Πορτογαλία (39,4) και Σλοβενία (39,3 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα).
Ούτε μια χώρα της Δυτική ή Βόρειας Ευρώπης δε συμμετέχει σε αυτή τη λίστα της ντροπής – αδιάψευστος μάρτυρας των χασμάτων που χωρίζουν την Ενωμένη κατά τ’ άλλα Ευρώπη.
Τα ίδια θλιβερά ευρωπαϊκά πρωτεία διατηρεί η Ελλάδα και στην κατάταξη του ΟΟΣΑ που καταμετρά μέσο ετήσιο αριθμό ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα – μέλος της ΕΕ που φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας.
Μάλιστα, ενώ ο μέσος όρος των ωρών εργασίας σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1.746 (στη Γερμανία 1.356 και στην πατρίδα του Θατσερισμού 1.543) στην Ελλάδα ο μέσος όρος των ωρών εργασίας είναι 1.956!
Και δείτε τώρα πώς μεταφέρθηκε στη Βουλή η σφοδρή (προεκλογική) αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακαναλική συνέντευξη σχετικά με την 7ημερη εργασία, με αφορμή το εργασιακό περιβάλλον στην εταιρία Παπαστράτος.
Για «γκάφα» και «απόλυτη υποκρισία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ και υποστήριξε ότι υπάρχει κλαδική σύμβαση από το 2018 που «μιλά για 7 ημέρες δουλειά στον κόσμο του τουρισμού».
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του κατέθεσε και τη σχετική σύμβαση στη Βουλή, ενώ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σήμερα που κάνει λόγο για εργατική γαλέρα, όταν είχε επισκεφθεί την εταιρία Παπαστράτος είχε εξήρει το εργατικό δίκαιο που τηρείται.
«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, δεν χρειάζεται να το ξαναδιαβάσουμε», σχολίασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και επεσήμανε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εγκρίνονται από κανένα υπουργό, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό.
«Ήξερε πάρα πολύ καλά τι έλεγε» τόνισε, σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου της ΝΔ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το debate από φόβο ότι θα του ξεφύγουν «μαργαριτάρια».
«Δεν τον μέμφομαι για τις απόψεις του, αλλά για το γεγονός ότι δεν έχει το θάρρος να τις υποστηρίξει» συμπλήρωσε και τον κατηγόρησε για ύβρεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από το 2016 η κυβέρνηση αναδιανέμει το πλεόνασμα και φέρνει θετικά μέτρα. Στο ερώτημα αν υπάρχουν και άλλα θετικά μέτρα που θα πρέπει να περιμένουμε πριν τις κάλπες του Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίρπας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αλλά πρόγραμμα τετραετίας. «Ερχόμαστε να προβλέψουμε με ασφάλεια τα περιθώρια του 2019 και των επόμενων ετών» σημείωσε εξηγώντας πως στόχος είναι να μην εκτραπεί η οικονομία. Αυτά, τα προεκλογικά.
Σχόλια (0)