Το τέλος της Google+ Τα κοινωνικά δίκτυα, εξαιτίας της άσοφης χρήσης τους, δοκιμάζονται…
Η μια όψη είναι η έλλειψη κερδοφορίας που κάνει ένα κολοσσό στο διαδίκτυο να κλείνει οριστικά μια εφαρμογή. Η άλλη είναι πως ο κόσμος το είδε ως παιχνιδάκι και όχι ως εργαλείο, οπότε του έδωσε τη θέση που έπρεπε. Ώρα να πάρουν θέση και άλλα… Και θα πάρουν, γιατί δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 06/04/2019
Διάλεξαν μια ημερομηνία που δεν χωρούσε ούτε αμφισβήτηση, ούτε ίχνος ψέματος. Η Google έβαλε «λουκέτο» την Τρίτη 2 Απριλίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Google+, που ποτέ δεν κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς χρήστες και ατύχησε ως ανταγωνιστής του Facebook, αν και από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να είναι πιο σοβαρή ή ίσως γι’ αυτό.
Όλα τα «προφίλ» και οι ιστοσελίδες των χρηστών του Google+ διαγράφηκαν αυτόματα, καθώς επίσης βίντεο και φωτογραφίες που είχαν αποθηκευθεί στο αντίστοιχο «άλμπουμ» του δικτύου. Φυσικά είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα όποιον ήθελε να τις κρατήσει.
Η διαγραφή, όπως λέει η ίδια και πιστοποιούν οι αρμόδιοι, δεν επηρεάζει άλλες υπηρεσίες της Google, για παράδειγμα φωτογραφίες και βίντεο που ο χρήστης έχει αποθηκεύσει στο Google Photos.
Και επειδή δεν είμαστε όλοι καλοί γνώστες των πραγμάτων, θα παρατηρήσουμε ότι ο λογαριασμός Google του χρήστη, που είναι συνδεδεμένος με υπηρεσίες όπως το Gmail, το Maps και το YouTube, συνεχίζουβ να δουλεύουν κανονικά, και αυτός που διαγράφηκε είναι μόνο ο προσωπικός λογαριασμός Google+, που αφορούσε αποκλειστικά αυτό το κοινωνικό δίκτυο.
Η Google έδωσε ως επίσημη δικαιολογία για το κλείσιμο του Google+ «τη χαμηλή χρήση του και τις δυσκολίες να διατηρηθεί ένα πετυχημένο προϊόν, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών».
Μεταξύ άλλων, η φήμη του Google+ είχε πληγεί, όταν μια μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων, που αφορούσε λογαριασμούς πολλών χρηστών, συνέβη τον Μάρτιο του 2018. Το γεγονός αποκαλύφθηκε έξι μήνες αργότερα και η Google ανακοίνωσε τότε ότι δεν εντοπίσθηκαν ποτέ ενδείξεις πως υπήρξε κακόβουλη εκμετάλλευση των «προφίλ» των χρηστών. Ακολούθησε όμως άλλο ένα παρόμοιο συμβάν, που έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Αντιλαμβάνεστε την ουσία του προβλήματος. Κι αυτό δεν μπορεί να ήταν άλλο από την έλλειψη διαφημιστικών εσόδων. Ξεκάθαρα πράγματα!
Έτσι, ήλθε η ώρα το Google+ να αναπαυθεί στο «κοιμητήριο» της Google, όπου θα κάνει παρέα σε αρκετά άλλα σχέδια της εταιρείας που είχαν επίσης άδοξο τέλος. Οι ανταγωνιστές της θα τρίβουν τα χέρια τους… Τώρα όλη η πελατεία του θα είναι στα χέρια τους.
Τι είναι όμως τα κοινωνικά δίκτυα; Θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει ως ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων και διαπροσωπικών σχέσεων θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους. Ο όρος σήμερα χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ιστοσελίδες οι οποίες επιτρέπουν την διεπαφή ανάμεσα στους χρήστες, πχ. με σχόλια, φωτογραφίες, άλλες πληροφορίες. Οι ιστότοποι αυτοί αποτελούν εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν και να αναπτύσσουν επαφές μέσα από αυτές.
Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι μια κοινωνική δομή που αποτελείται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως άτομα ή οργανισμούς. Στο διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα είναι μία πλατφόρμα που συντηρείται για την δημιουργία κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που συνήθως αποτελούν ενεργά μέλη του κοινωνικού δικτύου, με κοινά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι οργανωμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με περισσότερο ομαδοκεντρικό χαρακτήρα που παρέχουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μία σειρά από βασικές και δωρεάν υπηρεσίες όπως τη δημιουργία προφίλ, το ανέβασμα εικόνων και βίντεο, τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη του δικτύου ή μίας ομάδας, την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων και πολλά άλλα. Και για όλα αυτά, δυστυχώς, ακόμα και μετά το λουκέτο της Google+ θα συνεχίσει να υπάρχει…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 6/4/2019 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)