Ανούσιο το σκηνικό. Ενδιαφέρον, ότι τον Μάρτη θα γίνουν φέτος οι δηλώσεις στην Εφορία
Φυσικά μην περιμένετε σήμερα να βρείτε ένα πρωτοσέλιδο που να ασχολείται με το θέμα που επιλέξαμε εμείς στις "Επισημάνσεις". Κι αυτό γιατί, την ψύχραιμη ματιά που προσπαθούμε να έχουμε εμείς, δεν την έχουν όλοι. Δείτε το πρωτοσέλιδο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της 15/2/2019.
Το ίδιο θέμα από άλλη πολιτική σκοπιά... Το πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ την ίδια ημέρα βλέπει τελείως διαφορετικά αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Δεν μας ξαφνιάζει. Έτσι κάνουν κάθε μέρα οι εφημερίδες, μπερδεύοντας τους ανθρώπους. Μιμούνται δηλαδή, θα λέγαμε, τους πολιτικούς, αντί να τους καταγγέλλουν γι' αυτή την τακτική.
Απόψεις έτσι όπως τις διατυπώνει η ΑΥΓΗ δεν ξέρω αν βοηθούν κάποιον πέρα από τον πολιτικό σχηματισμό που υπηρετεί, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εμείς οι αναγνώστες θα θέλαμε αντικειμενικά την αλήθεια. Τι σημαίνει, ας πούμε λύση; Και λύση για ποιους; Πολύ θα θέλαμε να δούμε τέτοιες απαντήσεις.
Το πιο σημαντικό που αναμένεται μπροστά μας εκτιμούμε ότι είναι το γεγονός ότι αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εκεί κατά τα μέσα Μαρτίου. Σε ένα μήνα περίπου, δηλαδή, από τώρα...
Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Στην απόφαση υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης, ενώ διευκρινίζεται ότι για πρώτη φορά οι σύζυγοι θα λάβουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα, ακόμα αν έχουν υποβάλει κοινή δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εξόφληση των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
Τι νέο θα έχουμε; Τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπως μας εξηγούν οι ειδήμονες, θα είναι τα ακόλουθα:
- Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο.
- Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την επιλογή αυτή σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 στα στοιχεία φορολογούμενου έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων.
- Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
- Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).
- Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος.
Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.
- Φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν.
Έχω την αίσθηση ότι το ελληνικό δημόσιο εκσυγχρονίζεται. Και παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως ακριβώς θα όφειλε κάθε σύγχρονο κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τους περισσότερους Έλληνες καθώς η δεκάχρονη συνεχιζόμενη λιτότητα των μνημονίων έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.
Αλλά έστω κι έτσι καλό είναι που έρχεται αυτός ο εκσυγχρονισμός. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να δουν την αλήθεια και την πραγματική ζωή. Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα γίνει. Μια στοιχειώδη δικαιοσύνη την έχουμε όλοι ανάγκη…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 16/1/2018 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)