Μακεδονία λοιπόν και ξερό ψωμί; Μα, δεν έχουμε άλλα θέματα στην εποχή των μνημονίων;
Την επομένη του συλλαλητηρίου της Τετάρτης 6/6/2018 οι περισσότερες εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα στο πρωτοσέλιδο τους. Το ΕΘΝΟΣ πάντως επέλεξε να βάλει χαμηλά το συλλαλητήριο και ψηλά τη διαφαινόμενη από την κυβέρνηση λύση στο θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι από τις ελάχιστες εφημερίδες που ανεβάζουν πολύ ψηλά το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Πανηγυρικό και… γαλάζιο (για να μην ξεχνιόμαστε…) Φυσικά πέρα από την απαραίτητη τόνωση του εθνικισμού σε τίποτα δεν βοηθάνε τέτοια πρωτοσέλιδα.
Εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ, εβδομαδιαία με σαφή ακροδεξιό πολιτικό προσδιορισμό… Το πρωτοσέλιδο τους τα λέει όλα. Μάλλον δεν χρειάζεται καμιά ερμηνεία. Μάλλον δίνει το δικαίωμα σε όσους ανέφεραν ότι τα συλλαλητήρια αυτά ήταν ένα σώου των ανθρώπων της Χρυσής Αυγής.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 09/06/2018
Την είδηση γενικώς την γνωρίζετε, να υποθέσω: Σε 23 πόλεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (με κοινή ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.) συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.
Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», (δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα γι’ αυτήν, αλλά αυτό είναι το λιγότερο…) η οποία σε ανακοίνωσή της καλούσε τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.
Μάλιστα πίστευαν ότι χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης θα έπαιρνε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, καθώς είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τελικά τα συλλαλητήρια έγιναν μέσα σε ένα πολύ υποτονικό κλίμα… Τόσο που οι διοργανωτές την επομένη να αρνούνται να βγουν στα ειδησεογραφικά μαγκαζίνο. Τους καταλαβαίνουμε. Άλλα περίμεναν και άλλα είδαν στην πράξη… Είχαν επενδύσει στον φανατισμό, αλλά γίνεται φανατισμός χωρίς υπερβολές; Δεν γίνεται…
Τι είδαν; Λίγες ώρες πριν οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν στις πλατείες η επιτροπή αγώνα, με ανακοίνωσή της καλούσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας να λάβουν μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια, χωρίς «ακρότητες» και να αναλογιστούν «τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία».
Κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, κ.α.
Μεταξύ των ομιλητών, στο συλλαλητήριο της Παλιάς Πέλλας, ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραχαράσσει την ιστορία», ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ την ημέρα του συλλαλητηρίου δεν έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.
Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.
Περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μσυγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό. Υποθέτω ότι οι ίδιοι πλήρωσαν τα εισιτήρια τους για τα λεωφορεία ή όχι;
Και φυσικά η επίσημη εκκλησία ήταν εκεί, διότι όπως είναι γνωστό ο ρόλος της είναι να έχει άποψη για τα εθνικά θέματα. Τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωση και απεύθυναν χαιρετισμό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους». Αυτά ζούμε μέσα σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες… Ας μας βοηθά Εκείνος που μπορεί να το κάνει με πραγματική αγάπη…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 9/6/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)