Πρωτοφανές! Καταδίκη μαθητών γυμνασίου επειδή πήραν μέρος σε κατάληψη στο σχολείο
Συνέβη στη μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου, αλλά πήρε διαστάσεις, αφού δεν είναι και το πιο καθημερινό πράγμα, τρία ανήλικα παιδιά να καταδικάζονται σε υποχρεωτική εργασία, επειδή συμμετείχαν σε μια διήμερη κατάληψη στο σχολείο τους. Εμείς το είδαμε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το ακούσαμε στο νέο ραδιόφωνο της Αθήνας 24/7.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/06/2017
Η είδηση είναι λίγο πολύ γνωστή και κάνει το γύρο του κόσμου: Το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου της πόλης σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία του διευθυντή τους ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους.
Για δες το Ρέθυμνο, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών στο στόχαστρο της κριτικής και έρμαιο του διαδικτύου καθώς μια ακραία ενέργεια ενός διευθυντή τυπολάτρη οδήγησε ανήλικους στο δικαστήριο επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη. Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Με το άρθρο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα των μαθητών να συμμετέχουν σε ενέργειες τύπου καταλήψεων, αλλά αδυνατούμε να κλείσουμε και τα μάτια μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση στα 2017.
Υπάρχουν βέβαια πιο αρμόδιοι που οφείλουμε να δούμε την άποψη τους… Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την καταδίκη των τριών μαθητών οι οποίοι δικάστηκαν μετά από καταγγελία τους διευθυντή τους.
Η δίκη στο Δικαστήριο Ανηλίκων διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, ενώ την ίδια ημέρα δικάστηκαν και οι γονείς των τριών παιδιών, οι οποίοι, ωστόσο, κηρύχθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η πρόεδρός της Δέσποινα Νικολάου, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, αναφέρουν: «Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επισήμανε: «Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας».
Όπως τονίζει η Ένωση των καθηγητών: τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία.
Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κωστής Ζαμπετάκης, μίλησε για πρωτοφανές και χωρίς σχολιασμό συμβάν. «Έχουμε βάλει νομικό σύμβουλο να δούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου που την συνοδεύει υποχρεωτικότητα. Μόλις τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο, θα υποχρεωθούν το καλοκαίρι να απασχοληθούν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.
Σίγουρα είμαστε κατά των καταλήψεων, αλλά όχι να επιβάλλουμε τέτοιου είδους ποινές στα παιδιά μας. Θα παλέψουμε για το λευκό ποινικό μητρώο τους. Και εμείς είμαστε γονείς και σε καμία περίπτωση, δεν θα θέλαμε να συμβεί αυτό στα δικά μας παιδιά», ανέφερε ο κ. Ζαμπετάκης και κληθείς να σχολιάσει τη στάση του διευθυντή, ανέφερε ότι «ο ίδιος και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, κάλεσε απευθείας τις εισαγγελικές αρχές. Ίσως γιατί κατά την περσινή κατάληψη, τραυματίστηκε σοβαρά μαθητής από τζάμι και φοβήθηκε για κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών. Ίσως όμως, να μην γνώριζε και τι τροπή θα έπαιρναν τα πράγματα».
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατάληψη είχε διήμερη διάρκεια, κατά την οποία, σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, δεν έγιναν αναφορές για υλικές ζημιές ή φθορές στο κτίριο.
Σχόλια (0)