«Ανακαλύπτουμε» και στην Ελλάδα το διαδίκτυο
Ένας "μάστορας" του internet, με αποκριάτικη περιβολή, επειδή οι απαιτήσεις των... καιρών το θέλουν...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 06/02/2010
Διάβαζα το περασμένο Σάββατο ένα καταπληκτικό αφιέρωμα, δισέλιδο, του συνάδελφου Δημήτρη Μάλλα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» που αναφέρονταν στη σχέση του Έλληνα με το internet και πώς τώρα τελευταία αρχίζει και… το ανακαλύπτει.
Η Ελλάδα λοιπόν Googlάρει, e-ρωτεύεται, e- ργάζεται, e-νημερώνεται. Ναι, ακολουθώντας τη διεθνή μόδα, στρέφει σ’ αυτό το ενδιαφέρον του όταν θέλει να ενημερωθεί. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα μέσα ενημέρωσης έχουν πια τη δική τους ιστοσελίδα. Προσφέρουν άμεση πληροφόρηση. Και σ’ αυτό συνεισφέρουν και τα θεματικά Blog.
Η ψυχαγωγία περνά μέσα από το Facebook, το αγαπημένο χόμπι των Ελλήνων είναι οι καλλιέργειες, ελέω ενός παιχνιδιού ονόματι Farmville. Στο διαδίκτυο μπορείς να ακούσεις ραδιοφωνικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο, να «κατεβάσεις» κινηματογραφικές ταινίες…
Μπορείς ακόμα να αγοράσεις εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις ή τον κινηματογράφο, χωρίς να περιμένεις στην ουρά του ταμείου.
Ακόμα και σουβλάκια ή πίτσες, κινέζικο ή άλλα είδη φαγητού μπορείς να παραγγείλεις και να σου τα φέρουν σπίτι. Πολλές μεγάλες αλυσίδες εστίασης προσφέρουν τη δυνατότητα on-line παραγγελίας.
Ο όρος ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να τον δούμε να υλοποιείται στην πράξη, ωστόσο ένα 20% των Ελλήνων χρηστών πραγματοποιεί μέσα από το διαδίκτυο τις συναλλαγές με το δημόσιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταθέτουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση και το ΦΠΑ.
Πολλοί άνθρωποι, βρίσκουν μέσω του Facebook παλιούς συμμαθητές ή φίλους από τα… παλιά που είχαν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων. Η επικοινωνία με e-mail εξαφάνισε τις ταχυδρομικές επιστολές. Ότι παίρνουμε σπίτι αφορούν λογαριασμούς από τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ… Σκεφθείτε πόσο πιο άμεση είναι τώρα η επικοινωνία μέσω του Windows Live, του Skype, του Messenger, του Google Talk ακόμα και με ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Η τηλεεργασία έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Το ακούγαμε κάποτε ότι θα το έκαναν οι ξένοι και μας φαινόταν περίεργο. Και όμως μεγάλη ελληνική εταιρία πληροφορικής έχει δώσει στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι χρησιμοποιώντας μια ADSL σύνδεση και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ πηγαίνουν στο γραφείο μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Η αγορά εισιτηρίων για πλοία ή αεροπλάνα μέσω του internet είναι όλο και πιο δημοφιλής. Εξασφαλίζεις καλύτερες τιμές και αποφεύγεις τις ουρές στα γκισέ των αεροδρομίων ή των τουριστικών πρακτορείων.
Από τα τηλε-μαγαζιά μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Έλληνες αγοράζουν βιβλία μέσω του Amazon.com, ενώ υπάρχουν εταιρίες που πωλούν είδη πληροφορικής και συναγωνίζονται σε τζίρους αλυσίδες με φυσική παρουσία.
Κι αν σας φαίνονται υπερβολικές οι τηλεφωνικές χρεώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Skype για να επικοινωνήσετε με φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορείτε ακόμα και βιντεοκλήσεις να κάνετε αν διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
Την ίδια ευκολία έχετε και με τις τραπεζιτικές σας συναλλαγές, ενώ μπορείτε να ρίξετε μια… ματιά στα ξενοδοχεία που σας ενδιαφέρουν για να οργανώσετε καλύτερα τις διακοπές σας. Διότι εκτός από τις καλύτερες τιμές μπορείτε να ενημερωθείτε έγκαιρα για το τι θα συναντήσετε εκεί που θα πάτε.
Αναγκαίο κακό και τα… ψηφιακά προξενιά. Αν είστε τυχερός μπορείτε να βρείτε το ταίρι σας. Με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που σας δίνουν είναι τα αληθινά. Διαφορετικά, όταν αποφασίσετε να συναντηθείτε θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. Αλλάζουμε ως Έλληνες και συνήθειες…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί αύριο στην τακτική στήλη μου στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Ρεθύμνου, ΡΕΘΕΜΝΟΣ
Σχόλια (0)