Νέα προαπαιτούμενα απαιτούν οι δανειστές, νέα βάρη στις πλάτες μας κι αυτοί… χτενίζονται
Στα προαπαιτούμενα των δανειστών είναι και η υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ και τα σχολικά κτήρια στο υπερταμείο. Αλλά είναι για… αξιοποίηση, όχι για ιδιωτικοποίηση, όπως επισήμανε με έμφαση η κυβέρνηση. Ωστόσο η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ το έθεσε πολύ σωστά στο πρωτοσέλιδο της.
Είναι εκπληκτικό, αλλά οι αθηναϊκές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους, περί άλλων τυρβάζουν… Όχι πάντως με αυτά που απασχολούν τους πολίτες… Κι αυτό δεν γίνεται τυχαία, είναι στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού. Στην επαρχία όμως οι εφημερίδες είναι αλλιώς. Δείτε εδώ τον ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Και τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ πιάνουν σωστά το θέμα… Μπράβο τους! Το να λες την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς, σαν αυτούς που περνάμε, θέλει πολύ κουράγιο και δύναμη. Όμως αυτή θα έπρεπε να είναι η αποστολή του Τύπου… Να αφυπνίζει τις συνειδήσεις των αναγνωστών του. Στις μέρες μας όμως, αυτό μάλλον έχει ξεχαστεί.
Μ’ ένα λίγο διαφορετικό τρόπο προβάλει η καθημερινή πρωινή εφημερίδα της Μαγνησίας, ΘΕΣΣΑΛΙΑ… Αυτή είδε τη Βουλή ως «αρένα». Όχι δηλαδή ότι έχει και άδικο, αλλά η ουσία είναι στο τι ακόμα φορτώνουν στις πλάτες του λαού, όχι πώς και με τι θεατρινισμούς το καταφέρνουν αυτό…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 01/10/2016
Η είδηση στις αρχές της εβδομάδας ήταν σαφής: Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων). Και όπως ήταν αναμενόμενο, σε χρόνο ρεκόρ πέρασε και από την ολομέλεια με μικρούς κλυδωνισμούς, αφού ψηφίστηκε από 152 βουλευτές…
Όλα είχαν ακριβώς τα αναμενόμενα… Όπως δηλαδή κάνουν κάθε φορά όταν θέλουν να περάσουν κάτι επειδή δεσμεύονται από το μνημόνιο. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, να κάνει λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Δείτε σοβαρότητα: Μετά τον καβγά Τσακαλώτου - Βαρβιτσιώτη περί… φεμινισμού, τον λόγο πήραν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ ανέφερε πως «οι συσχετισμοί αλλάζουν, η μιζέρια τελειώνει και η χώρα θα μπει σε κανονικότητα» και μίλησε για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διερωτήθηκε εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Λες και δεν ήταν εκείνοι που ως συγκυβέρνηση μαζί με την Ν.Δ. έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Από το ΚΚΕ, αναφέρθηκε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων. Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και αναφερόμενος στη δημιουργία του υπερταμείου είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς, αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα».
Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ' επείγοντος
Ο εισηγητής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, έκανε λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα και αναφερόμενος στις διατάξεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του αποτελούν επιταγές της ΕΕ. Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο υπερταμείο τάχθηκαν στην πλειονότητά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.
Ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. υποστήριξε ότι είναι εγκληματικό και απαράδεκτο ένα εργαλείο του κράτους για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων (όχι οτιδήποτε, αλλά σχολείων) να εντάσσεται στο υπερταμείο. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για νομοσχέδιο που επιβαρύνει την τσέπη του επαγγελματία γιατρού και ιδιαίτερα των νέων.
Όπως είπαμε όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τους φορείς που καλούνται να απεμπολήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μπουν στο υπερταμείο, δήλωσαν την κάθετη αντίθεση τους. Και λοιπόν; Μήπως κανείς θα έκανε πίσω… Αυτά είναι τυπικές διαδικασίες που δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο.
Το ζητούμενο είναι να αποτυπωθούν όλα όσα περιέχει η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση… Τα υπόλοιπα όλα είναι για το θεαθήναι… Ένα θέατρο χωρίς ουσία. Εξάλλου και ο Τύπος υποβάθμισε πολύ το ζήτημα, αφού ακόμα ασχολείται με το θέμα που αφορά τους εκδότες: Τις τηλεοπτικές άδειες… Τι κατάντια!
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)