Επίθεση στον Τύπο από Ερντογάν. Κλείνει ότι δεν τον υποστηρίζει ή του κάνει κριτική
Δεν έχω σήμερα φωτογραφίες εφημερίδων για να εικονογραφήσω το κομμάτι μου. Προτίμησα κάτι πιο απλό και επίκαιρο. Μερικές καλοκαιρινές φωτογραφίες θάλασσας.
Έβαλα λοιπόν τις φωτογραφίες που μου έστειλε χθες μέσω viber φίλος μου και αναγνώστης του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, από τον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης. Το κυματάκι που είχε δεν τους βοήθησε να κολυμπήσουν.
Μακάρι να φύσαγε κι εδώ λίγο, στην Αθήνα… Θα είχαμε άλλη αίσθηση από τον πνιγηρό καύσωνα που δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε και να απολαύσουμε τον βραδινό μας ύπνο…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 06/08/2016
Την είδηση την είδαμε πολύ στεγνά και όχι υπό το πρίσμα κάποιας εθνικιστικής έξαρσης: Φιμώνει τον Τύπο ο Ερντογάν: «Μαύρο» σε 130 ΜΜΕ». Όχι πως δεν μας ενδιαφέρει η όλη κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα Τουρκία, αλλά με τον Τύπο και τους ανθρώπους του, λόγω και δουλειάς, έχουμε πάντα μια μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως είναι φυσικό.
Ότι μας έρχεται από τη Τουρκία τις τελευταίες ημέρες ως νέο είναι όλα μαύρα και άραχνα… Θα μου πείτε και πότε ήταν καλύτερα; Ακόμα θυμάμαι με νοσταλγία το βιβλίο που διάβασα ενός Τούρκου συγγραφέα του Αζίζ Νεσίν «Ο Καφές και η Δημοκρατία» που μιλούσε για τα σοβαρά προβλήματα που βίωναν ακόμα και πριν από 40 χρόνια… Ήμουν 15 χρόνων τότε και μόλις είχα έρθει από το χωριό μου στην Αθήνα αναζητώντας κάτι καλύτερο στη ζωή μου…
Οι εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα ΜΜΕ της Τουρκίας διευρύνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος, ενώ με προεδρικό διάταγμα που κοινοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αυτό είναι πού μας ανησυχεί περισσότερο. Τι υπονοεί δηλαδή ο νέος Σουλτάνος, ότι τα ΜΜΕ που κλείνει συνηγορούσαν υπέρ των… πραξικοπηματιών και γι’ αυτό τα κλείνει; Θα ήταν παρακινδυνευμένο κάτι τέτοιο, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, δεν νιώθουν την ανάγκη να εξηγήσουν τις κινήσεις τους…
Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haberκαι Semhaber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MCTV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, SamanyoluTV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.
Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: AksarayMavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.
Ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, ÖzgürDüşünce, Taraf, YarınaBakış, Yeni Hayat, Zaman, Today'szaman.
Προσήχθησαν μάλιστα ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν». Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε διορίσει επιτροπεία στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία με το συγκεκριμένο διάταγμα έκλεισε οριστικά.
Προφανώς δεν ξέρουμε τίποτα από όλα αυτά τα ονόματα… Και είναι φυσιολογικό. Ζούμε σε μια άλλη χώρα, εδώ άνθρωποι δεν ξέρουν καλά τα έντυπα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα… Οι τίτλοι δεν είναι αυτοί που έχουν αξία για τον αναγνώστη, όσο το τι κάνουν ως ΜΜΕ. Εκεί στεκόμαστε κι εμείς…
Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ, όλη αυτή η έντονη κινητικότητα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Μου δίνει την αίσθηση ότι οι σημερινοί κρατούντες θέλουν να συσκοτίσουν τα πράγματα. Και, εντάξει δεν είναι αθώες περιστερές όλα τα ΜΜΕ, αλλά αυτή η τεράστια έκταση που έχουν λάβει τα γεγονότα με ανησυχεί ιδιαίτερα…
Όσο κακός και ανυπόληπτος κι αν είναι ο Τύπος πάντα θα υπάρχουν χαραμάδες για να περάσει το φως της έντιμης ενημέρωσης από συγκεκριμένους, έστω και δακτυλοδεικτούμενους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Το σκοτάδι δεν ήταν ποτέ καλό. Η ίδια η ιστορία το αποδεικνύει.
Εύχομαι να είμαι απλά μάντης κακών και να με γελάει η αίσθηση μου, αλλά αυτό το μαζικό πογκρόμ ενάντια στο Τύπο στην Τουρκία δεν προμηνύει τίποτα καλό. Το αντίθετο θα έλεγα… Οι άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν την Τουρκία θέλουν να λειτουργούν ανενόχλητοι και να μην τους κάνει κανείς κριτική… Και μακάρι να είναι μόνο αυτό, αλλά φοβάμαι τα χειρότερα…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 6/8/2016 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)