Η Τουρκία ξαναζεί έναν εφιάλτη... Και μείς, οι γείτονες, δικαιολογημένα ανησυχούμε…
Μερικά πρωτοσέλιδα κυριακάτικων εφημερίδων της προηγούμενης εβδομάδας που μιλάνε για το… πραξικόπημα στην Τουρκία που δεν… έγινε, τουλάχιστον όπως ξέραμε μέχρι τώρα τα πραξικοπήματα. Εδώ η εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ.
Και η REALNEWS του Νίκου Χατζηνικολάου, λογικά, κινήθηκε σ’ αυτή τη λογική. Και δείτε πώς περιγράφει τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος οπερέτα… Το χάος ήταν στην πόρτα μας. Η υπόθεση, έμμεσα, μας αφορούσε…
Στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ίδιας ημέρας συνδύαζαν τα συμβαίνουν στην Τουρκία με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Γαλλία, Γερμανία, όλο και πληθαίνει το κακό. Πολύ νωπό είναι ακόμα το χθεσινό χτύπημα στο Μόναχο…
Το ΕΘΝΟΣ επιχειρούν να δώσουν την ειδησεογραφία με εντυπωσιακούς τίτλους, λες και ο κόσμος σήμερα περιμένει αποκλειστικά την ενημέρωση του από τις εφημερίδες… Αγνοούν εντελώς την ύπαρξη του διαδικτύου.
Και ΤΟ ΒΗΜΑ, όπως είναι φυσικό, έχει προσανατολίσει το πρωτοσέλιδο του στο θέμα Τουρκία… Η αλήθεια είναι ότι σε όλους έκαναν αίσθηση τα γεγονότα με τον τρόπο που αυτά εξελίχθηκαν. Εξάλλου τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 23/07/2016
Παρατηρώντας την επικαιρότητα σταθήκαμε σε ένα θέμα που συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά, κατά κάποιον τρόπο, επειδή οι Τούρκοι είναι γείτονες μας και επειδή υπάρχει μια ιστορία ανάμεσα στους δυο λαούς που έχει περάσει από σαράντα κύματα… Το Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη, εξαιτίας πολιτικών – αυτή τη φορά – γεγονότων, με δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και τις δυο ακτές του.
Η γειτονική Τουρκία ζει ιστορικές στιγμές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου εναντίον του προέδρου Ερτογάν και της κυβέρνησης του διορισμένου από αυτόν πρωθυπουργού. Ας θυμηθούμε λίγο τα γεγονότα: Ομάδα στρατιωτικών, αρχικά, ανακοινώνει πως έχει καταλάβει την εξουσία με την Τουρκία να φλέγεται. Όσο οι πραξικοπηματίες δεν εδραιώνουν τη θέση τους η πλάστιγγα γυρίζει, με τον Ερτογάν να ανακτά τον έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 Ioυλίου 2016, έχοντας κατορθώσει μέσω online σύνδεσης από κινητό τηλέφωνο, να στείλει μήνυμα στους πιστούς του, καλώντας τον τουρκικό λαό να βγει στους δρόμους της Τουρκίας, ώστε να σώσουν τη δημοκρατία.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν στέφεται από επιτυχία, εξαιτίας παραλείψεων των πραξικοπηματιών, με την Τουρκία να μετρά ήδη τις πληγές, τόσο σε ζωές όσο και στην αξιοπιστία της. Σε ισχύ αυτή την ώρα, όπως ακούμε στην ειδησεογραφία, βρίσκεται επιχείρηση κάθαρσης του στρατού, της αστυνομίας και του δημοσίου με συλλήψεις πραξικοπηματιών και εκκαθαρίσεις σε όλα τα σώματα.
Η αποτυχία του πραξικοπήματος ενδεχομένως να οφείλεται σε παραλείψεις και στον μη πλήρη έλεγχο του στρατού από τους πραξικοπηματίες. Μη ξεχνάμε, πως το πραξικόπημα του τουρκικού στρατού το 1980 ενάντια στην κυβέρνηση Ετσεβίτ, ο τουρκικός στρατός χρειάστηκε τρία χρόνια μέχρι να αναλάβει την εξουσία, δίνοντας την αρχηγία στον Κενάν Εβρέν, υπό τις ευλογίες των Αμερικανών.
Στις εξελίξεις στη γείτονα χώρα οι Αμερικανοί εμφανίζονται να δίνουν στήριξη στον Ερτογάν, αλλά και στη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση. Και ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εννοούν αυτή του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου και όχι του σημερινού διορισμένου Γιλντιρίμ. Από το μεσημέρι του Σαββάτου, βλέπουμε και την Ελλάδα να θέλει να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Οκτώ (8) Τούρκοι αξιωματικοί με στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη σε παράνομη πτήση και έχοντας παραβιάσει το FIR Αθηνών, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Δια στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική κυβέρνηση, πριν την όποια αντίδραση της ελληνικής, ζητάει την άμεση επανέκδοση των Τούρκων πραξικοπηματιών όπως από την αρχή ονομάζει τους Τούρκους αξιωματικούς.
Το θέμα είναι λεπτό και ασφαλώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο χειρισμό του για να μην εμπλακούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία συζητήσεων με τους γείτονες, που τελικά δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσουν… Για μας άλλωστε, όλα όσα ζουν τώρα στην Τουρκία, δεν μας είναι άγνωστα…
Ακόμα και τότε, που με διάφορους τρόπους διατείνονταν ότι είχαν δημοκρατία, εμείς γνωρίζαμε ότι το καθεστώς που κυβερνούσε, είχε πάντα μια στρατοκρατική αντίληψη… Ο Ερτογάν, ως πολιτικός καριέρας, επιζητεί έναν ξεχωριστό ρόλο για τον εαυτό του, σε όλη αυτή την υπόθεση… Μερικοί διπλωματικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για έναν νέο σουλτάνο…
Όλα αυτά, προφανώς και δεν μας φορούν… Αυτό που εμείς σαν λαός θα θέλαμε, είναι ειρήνη με τους γείτονες μας, αρκετά έχουν μπολιάσει και τους δυο λαούς με στοιχεία εθνικισμού που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις οι οποίες προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, πέρα από τα κέντρα που προωθούν τέτοιες λογικές…
Για μας, που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία διακρίνουμε καθαρά πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, οριστικά… Κανείς από τις δύο πλευρές δεν έχει δει ολοκληρωμένη τη νίκη του, ενώ ο λαός βολοδέρνεται ανάμεσα σε εκείνους που διεκδικούν τα οφίτσια της εξουσίας. Ανθρωποποίητα συστήματα πραγμάτων που δεν έχουν κανένα μέλλον…
- Αυτό το κομμάτι δημοσιεύεται σήμερα στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)