Τελείωσαν... και τα κέρματα στην αγορά εξαιτίας των capital controls. Αυτά είναι νέα…
Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας.
Διαβάζουμε στα sites: Οι Έλληνες εν μέσω των capitalcontrols ανακαλύπτουν την αξία των κερμάτων, καθώς οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για χρήση κερμάτων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
Έτσι τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας, προκειμένου να "ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Έτσι ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα του Υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί για εφέτος το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.
Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.
Ψάξαμε να βρούμε κάτι περισσότερο πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ούτε λέξη. Όπου κι αν υπήρχε η είδηση ήταν ακριβώς όπως την έδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Ειλικρινά, περιμέναμε ακόμα και στην κατάντια που έχει περιπέσει η δημοσιογραφία να μην είναι τόσο άσχημα τα πράγματα.
Περιμέναμε να έχει γίνει ένα ρεπορτάζ που να προσθέτει κάτι. Δυστυχώς στις μέρες μας τα siteαπλώς αναπαράγουν τις ειδήσεις. Ελάχιστες φορές προσθέτουν κάτι στο δικό τους ρεπορτάζ. Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Κάποτε έβλεπαν την είδηση στο ΑΠΕ και οι συντάκτες του οικονομικού, έκαναν ρεπορτάζ ο καθένας με τις πηγές του, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο.
Αλλά είπαμε, αυτά σε άλλες εποχές… Σήμερα μην ψάχνετε τέτοιες πολυτέλειες. Γι’ αυτό και μη νομίζετε ότι επειδή η πρόσβαση στις ειδήσεις με το internet είναι πιο εύκολη, έχετε τάχα μου και καλύτερη πληροφόρηση. Χρειάζεται να διαβάζετε καλά και να ψάχνετε λίγο περισσότερο για να θεωρείτε ότι κάτι καταλάβατε από τις ειδήσεις…
- Τα στοιχεία είναι από το http://www.thetoc.gr/ με βάση το ΑΠΕ ΜΠΕ
Σχόλια (0)