Το «Μεγάλο παζάρι» της πρώτης κατοικίας και πως ετοιμάζουν τους πλειστηριασμούς…
Πρωτοσέλιδο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (11/11/2015) όπου, όπως η επικαιρότητα απαιτεί, πρώτο θέμα είναι η θυσία 150.000 σπιτιών προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει την πολυπόθητη δόση του δανείου των 2 δις. ευρώ.
Το βλέπετε και στο ΕΘΝΟΣ μια μέρα πριν… Όλη η προηγούμενη εβδομάδα γύρω από αυτό το θέμα, κύλησε… Φυσικά όταν αφορά τόσους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χωρίς στέγη, τότε το θέμα είναι όντως πολύ σοβαρό…
Στην ΑΚΡΠΟΛΗ βέβαια της 11/11/2015 έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Αλλά εμείς κρατάμε μικρό καλάθι… Προτιμούμε αλήθειες όσο σκληρές κι αν είναι και όχι ότι μας χαϊδεύει τα αυτιά. Γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι…
Όλα αυτά τα προαπαιτούμενα είναι ενόψει του Eurogroup όπου, όπως τονίζει ο ΛΟΓΟΣ στο πρωτοσέλιδο της 10/11/2015 και πάλι υπήρξε αδιέξοδο… Και να ‘ταν η πρώτη φορά… Σαν το μαρτύριο της σταγόνας το κάνουν οι δανειστές «φίλοι μας».
Αισιόδοξοι πάντως στην ΑΥΓΗ πιστεύουν ότι θα υπάρξει λύση τη Δευτέρα… Καθόλου τυχαίο αυτό. Πρόκειται για την εφημερίδα που στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κάνει τις επιθυμίες της… είδηση! Δημοσιογραφία του καιρού μας…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 14/11/2015
Ο στόχος ήταν σαφής: Να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία από την κυβέρνηση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κάνοντας πιο ελαστικά τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ η αμέσως επόμενη σελίδα που θα γυρίσει στο βιβλίο των «κόκκινων δανείων» είναι αυτή που αφορά στο μεγάλο διακύβευμα της ενεργητικής διαχείρισης των επιχειρηματικών οφειλών.
Όπως κατέστη σαφές στο τελευταίο Eurogroup, η εκκρεμότητα της νομοθετικής διευθέτησης των πλειστηριασμών, είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο κυρίως με την άμεση αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κι αν αυτός δεν είναι ένας ακόμα εκβιασμός, τότε αναρωτιέμαι τι είναι;
Όλα δείχνουν πάντως, ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα το σχοινί, εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης, αλλά αντίθετα προετοιμάζεται το έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις που εντούτοις θα φέρουν τα κριτήρια προστασίας στο σημείο αφετηρίας: δηλαδή θα περιορίζουν την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών στα «ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» όπως ορίζει και το μνημόνιο του Ιουλίου («ευάλωτοι δανειολήπτες»), όπως επαναλαμβάνουν με επιμονή οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και όπως αναφέρει και η πρόσφατη απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας φαίνεται πως χτίζονται τα απαραίτητα περιθώρια ευελιξίας από το κόμμα προς την κυβέρνηση για συμβιβασμό.
Το παρασκήνιο για τα κριτήρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς που απελευθερώνονται επί της ουσίας από το 2016, είναι πλούσιο τα τελευταία 24ωρα. Στη συζήτηση φέρεται να παρενέβησαν κατά το τελευταίο Eurogroup οι Γάλλοι με συμβιβαστική πρόταση που κατά πληροφορίες δημιουργεί κάποιο δίχτυ προστασίας για το 55%-60% των δανειοληπτών, την ίδια ώρα που στο παζάρι «αντιπροτάσεων» έχουν μπει πλέον και παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, με τους τελευταίους να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα και να ασκούν επιρροή ένθεν κακείθεν ακόμη και για σταδιακό ξήλωμα των μέτρων προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Στο πλαίσιο τέτοιων παρεμβάσεων φαίνεται να εντάσσονται προτάσεις για εξαίρεση της προστασίας που θα παρέχεται προς τους νέους δανειολήπτες από το 2016 και μετά.
Επισήμως, η κυβέρνηση επέμεινε στον απόηχο του Eurogroup μέσω συνεργατών του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, ότι δεν έχει μετακινηθεί από τις αρχικές θέσεις της. Δηλαδή στην προστασία από πλειστηριασμούς όσων προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 32.000 - 35.000 ευρώ, αντικειμενική αξία κατοικίας από 200.000 (άγαμος) μέχρι 325.000 ευρώ (πενταμελής οικογένεια) και ανώτατο όριο οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες μέχρι 200.000 ευρώ. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, υποστήριζαν πως έχουν γίνει επιμέρους υποχωρήσεις ώστε το όριο της αντικειμενικής αξίας να μειωθεί στις 180.000 ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια προς τις 25.000 ευρώ, χωρίς πάντως αυτές να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.
Τις ελληνικές θέσεις για τους πλειστηριασμούς υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της νέας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 11-12 Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να συσχετίζει έστω και εμμέσως το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών στην Ελλάδα, με το πρόβλημα των προσφύγων.
Οι ίδιες πηγές επέμεναν, ότι με εξαίρεση τις διαφορές στα όρια, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς όπως λ.χ για την δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, τα ανά την Ελλάδα Γραφεία Ενημέρωσης Δανειοληπτών και το επάγγελμα του «διαχειριστή πτώχευσης», συναρτώντας την απόφαση για την τελική συμφωνία με το ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης που έχει προτείνει η κυβέρνηση, και όχι στενά με τα αριθμητικά κριτήρια. Εξελίξεις φοβερές, που δεν επηρεάστηκαν από την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 12ης Νοέμβρη που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ. Και σα να μην έγινε ποτέ…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο 14/11/2015, στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)