Μας δουλεύουν κιόλας οι πολιτικοί ταγοί που νομίζουν ότι «κυβερνούν» αυτή τη χώρα…
Το θέμα που πραγματεύονται σήμερα οι «Επισημάνσεις» είναι γεμάτος αριθμούς. Οι πολλοί ίσως δεν το βρουν και τόσο ενδιαφέρον. Ωστόσο καθορίζουν τις ζωές μας. Όπως εδώ, οι πενταροδεκάρες στα ΝΕΑ της 22/10/2015 που έγιναν και… όπερα.
Το θέμα, αν και δεύτερο, προβάλλεται ψηλά στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ίδιας ημέρας και όπως βλέπετε εδώ, δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ως υπουργού Παιδείας για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Άλλη πληγή, αυτή…
Βεβαίως, όπως είναι φυσικό η ΑΥΓΗ ως φιλοκυβερνητική εφημερίδα, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον πρώην διευθυντή της και νυν υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις και θεωρώντας ότι πίσω από αυτό κρύβεται η ανθρώπινη υποκρισία…
Και ο ΛΟΓΟΣ πάντως, καλύπτει τη μισή πρώτη σελίδα του μ’ αυτό το θέμα… Ως να μην υπήρχε άλλο εκείνη την ημέρα… Δυστυχώς η ανεξάρτητη, αιχμηρή, διεισδυτική, ερευνητική δημοσιογραφία πνέει τα λοίσθια.. Δυστυχώς…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 24/10/2015
Η δήλωση της ημέρας όταν το taxis.net «γονάτιζε» λόγω του ΕΝΦΙΑ… Την εκτίμηση ότι η ύφεση το 2015 και το 2016 θα είναι ηπιότερη, απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά στο σχέδιο Προϋπολογισμού έκανε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πλέον να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. (!!!)
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ύφεση έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το καλύτερο. Η ύφεση θα είναι ηπιότερη. Το 2015 αντί για 2,3% του ΑΕΠ ύφεση θα έχουμε 1,4% ύφεση ενώ το 2016 από 1,5% θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «άγκυρα» του προϋπολογισμού είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,6% το 2015, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή διαφορά περίπου 7 με 7,5 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε, το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. «Αυτή διαφορά επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει πρόσθετα μέτρα» τόνισε αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να εκτελεστεί πιστά ο προϋπολογισμός προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για δυο δεσμεύσεις της κυβέρνησης:
Πρώτον, ότι θα διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, και δεν θα επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν το 2009, και δεύτερον ότι θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, με δράσεις όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με έμφαση στους φορείς υγείας, νοσοκομεία και την τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επιστροφή στην ύφεση, στην αύξηση του χρέους και της ανεργίας: «Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αρχίζει η αποκάλυψη της κυβέρνησης της αριστεράς καταρρέουν οι μύθοι. Τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το κόστος της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι τεράστιο και οδυνηρό για τους πολίτες».
«Για πρώτη φορά από το 2009 λαμβάνονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί χειρότερο αποτέλεσμα από προηγούμενη χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση την ίδια περίοδο που η Ευρώπη επιταχύνει. Η χώρα θα μείνει σε αμεταβλητη ύφεση και το 2016. Η αρχική εκτίμηση για το 2015 ήταν 2,9% του ΑΕΠ ανάπτυξη το 2015 και 3,7% του ΑΕΠ το 2016» αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Όπως ανέφερε, «το Φεβρουάριο του 2015 αναθεωρήθηκε σε 2,5% ανάπτυξη, ενώ το Μάιο του 2015 σε 0,5%, και τον Ιούλιο σε 2 μονάδες ύφεση.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επί κυβέρνησης Σαμαρά (για να μην ξεχνιόμαστε…) εκτίμησε ότι φέτος θα αυξηθεί κατά 3% συγκριτικά με τις εκτιμήσεις που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν ένα χρόνο. «Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι μείον 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για 2,6 δισ. έλλειμμα τα ταμεία το 2016 και για επιδείνωση στις ασφαλιστικές εισφορές και τη συνταξιοδοτική δαπάνη. «Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 κατά 2,2 δισ. ή 57%» πρόσθεσε.
Λοιπόν, δεν πιστεύω να ανησυχείτε μετά από αυτές τις καθησυχαστικές δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης; Οι άνθρωποι είναι «μάνα» στο επικοινωνιακό. Μόνο που δε φτάνει αυτό από μόνο του. Δεν το έμαθαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ο πολίτης βλέπει την φοροεπιδρομή ήδη να τον ακουμπάει και δεν εμπιστεύεται πια, τίποτα από όσα λένε…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο στην εβδομαδιαία κρητικής εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις»
Σχόλια (0)