Νικήσαμε! Μένουμε Ευρώπη… Και τώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε με την ησυχία μας
Αξιοθρήνητα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Δείτε, ας πούμε τα σημερινά ΝΕΑ! Αυτά είναι τα καλά νέα; Ότι ανοίγουν οι τράπεζες; Να χαρώ εγώ ενημέρωση!
Χθες η ίδια εφημερίδα μ’ αυτό το πρωτοσέλιδο, περιγράφει το πώς πέρασε το νέο υπερ-μνημόνιο στη Βουλή. Εντυπωσιακά δημοσιογραφικό! Μη μου πείτε…
Στη σωστή του διάσταση τοποθετεί το θέμα δύο μέρες πριν, η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Ναι, αυτή και μόνο είναι η αίσθηση που έχουμε όλοι από την ώρα που μάθαμε πώς μένουμε Ευρώπη…
Και δεν είναι η μόνη. Στην ίδια γραμμή κινείται και η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με το πρωτοσέλιδο της. Αν δεν τις ακούσατε εσείς, αυτές τις καμπάνες, μάλλον πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ΩΡΛ.
Απλή διαπίστωση του κάθε πολίτη που μπορεί να δει χωρίς φανατισμό τα γεγονότα, μετά τα… αλλοπρόσαλλα που ζούμε αυτές τις τελευταίες, πολύ δύσκολες μέρες από τον ΛΟΓΟ… Όντως είναι πολύ βαρύ το τίμημα…
Χθες η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ είχε στο πρωτοσέλιδο της την αλήθεια… Ναι, τα μέτρα που θα βρούμε μπροστά μας, είναι σκέτη φωτιά… Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί; Δεν αντιλαμβάνομαι…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/07/2015
Στην Ελλάδα της τρέλας όλα μπορείς να τα δεις. Όπως να ψηφίζει ο κόσμος ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών και μια βδομάδα μετά, να σου φέρνουν για να εφαρμόσουν ένα νέο Μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά και πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα που γνωρίζαμε ως τώρα… Πώς μπορεί να γίνονται όλα αυτά αναρωτιούνται οι αφελείς;
Γίνονται! Διότι έτσι έχει η πολιτική. Άλλα να λέει, άλλα να εννοεί και άλλα να πράττει. Αλίμονο σ’ αυτούς που την εμπιστεύονται, αλλά και σε αυτούς που την υπηρετούν… Θα κληθούν να το διαπιστώσουν σύντομα, καθώς θα περάσουν από πάνω τους με οδυνηρό τρόπο, τα νέα μέτρα, ως οδοστρωτήρας…
Όλα θα γίνουν γρήγορα... Και ίσως αυτός ο Ιούλης θα είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μας. Αν υπάρχουν ακόμα περιθώρια για… δυσκολίες… Τέσσερις εβδομάδες απαιτούνται μέχρι τις τελικές υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, σύμφωνα με τη απόφαση της ζώνης του ευρώ, που πάρθηκε πριν λίγες μέρες.
Έντεκα φορολογικά μέτρα- φωτιά έπρεπε να ψηφιστούν με διαδικασίες - εξπρές μέχρι την Τετάρτη από τη Βουλή, ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας, σύμφωνα με τη σκληρή συμφωνία.
Από τον Ιούλιο θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τρόφιμα (επεξεργασμένα), κόμιστρα ταξί και εισιτήρια των ΜΜΜ. Αλλαγές θα υπάρξουν και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
Ο τυφώνας των μέτρων θα είναι μεγάλος και αναμένεται να πλήξει το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων. Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι.
Στον υψηλό συντελεστή 23% θα μεταταχθούν η εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και οι μεταφορές (αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά εισιτήρια), τα κόμιστρα των ταξί και τα ασφαλιστικά συμβόλαια. Ο μεσαίος συντελεστής παραμένει στο 13% και θα υπάγονται σε αυτόν τα ξενοδοχεία, βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση όχι μόνο της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ αλλά και εξάλειψης του 25% που μπορεί να κατασχεθεί στο υπερβάλλον ποσό.
Βαρύτατες θα είναι για τις κοινωνικές ασφαλίσεις οι συνέπειες του νέου υφεσιακού πακέτου, καθώς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κατάργηση των διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα των χορηγούμενων συντάξεων μέχρι το 2021, αύξηση των εισφορών υγείας και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019.
Με το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων στην Ελλάδα, προβλέπεται μεταξύ άλλων η περαιτέρω διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, (οι οικονομικοί εγκέφαλοι προφανώς είδαν πόσο… πέτυχε το μέτρο στην πιλοτική του λειτουργία) η πλήρης απελευθέρωση του καθορισμού της διάρκειας ζωής στο «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα, η δυνατότητα πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, η άρση περιορισμών στην αγορά του ψωμιού κ.α.
Στο... καλάθι οδεύουν οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι θα υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου στο σχήμα που θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Από το 2011 προβλέπεται η πώληση στη Deutcshe Telekom του 10% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.
Με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας του Δημοσίου προβλέπεται να «προικοδοτηθεί» το ανεξάρτητο ΤΑΙΠΕΔ που θα δημιουργηθεί. Το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Τέλος, αναμένεται να απαιτηθούν κοντά στα 25 δισ. ευρώ για την απαιτούμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν ακόμη μια απειλή. Κι όλα αυτά με τις τράπεζες κλειστές. Η γενιά μου, πρώτη φορά είδε κάτι τέτοιο σε καιρό ειρήνης.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί αύριο Σάββατο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)