Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο μπροστά μας… Θα υπογραφεί, επιτέλους, συμφωνία;
Ιδού μερικοί τίτλοι από τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων της 28/05/2015 που υποστηρίζουν τους προβληματισμούς που καταγράφονται στις «Επισημάνσεις». Εδώ ο τίτλος είναι από το ΕΘΝΟΣ.
Τα ίδια και στην εφημερίδα ΛΟΓΟΣ που αυτή τη φορά στοχεύει σωστά, αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, δεδομένης της μικρής κυκλοφορίας του…
Η ΑΥΓΗ επικεντρώνει σε κάτι που στα ΜΜΕ σχολιάστηκε πολύ θετικά μιας και όντως η όποια απόφαση παρθεί θα έχει πολιτική χροιά… Δεδομένου και του ενδιαφέροντος των οικονομικά ισχυρών της γης…
Αντιφατικά βρίσκουν τα μηνύματα Αθήνας – πιστωτών στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το ζεστό – κρύο που μας δίνουν πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει εφαρμογή και εδώ κατά την εφημερίδα…
Στα ΝΕΑ προτάσσουν το ΦΠΑ, τις πρόωρες εκλογές και τις ΗΠΑ που κατά την εκτίμηση της έχει εμπλοκή και ως υπερδύναμη έστω και με την όποια υποχώρηση της, φαίνεται ότι είναι σε θέση να επιβάλει μια συμφωνία…
Την εμπλοκή των ΗΠΑ επιβεβαιώνει στο πρωτοσέλιδο της, η ομογενειακή εφημερίδα ΚΗΡΥΚΑΣ προτάσσοντας την ανησυχία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζάκ Λιού για κάποιο «ατύχημα». Κι αυτοί μάλλον κάτι θα ξέρουν περισσότερο…
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ το παίρνει αλλιώς… Μιλά για (Α)συμφωνία. Μια ιδιότυπη συμφωνία, διαφορετική για τον καθένα από τους εμπλεκόμενους. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αν λάβουμε υπόψη και τα χθεσινά νέα της τηλεόρασης…
Το κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για «νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις». Με τόσες διαφορετικές απόψεις, ποιος έχει δίκιο. Στη δημοσιογραφία υπάρχει ένα ιδιότυπο αξίωμα που λέει: Όλοι! Ο καθένας βλέπει από μια διαφορετική σκοπιά το ίδιο πράγμα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 30/05/2015
Ξανά στην ειδησεογραφία το σχέδιο της συμφωνίας που κατά τις εκτιμήσεις κάποιων που αυτοπροσδιορίζονται ως ειδικοί εκτιμούν ότι γράφεται ήδη, όμως οι τελευταίες σελίδες που αφορούν τα σημεία «αγκάθια» αναμένεται να μείνουν κενές μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή Αθήνας – δανειστών. Στο φουλ λοιπόν οι μηχανές του Μαξίμου με ένα καυτό τριήμερο να βρίσκεται μπροστά στους επιτελείς, οι οποίοι θα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τα ελληνικά κλιμάκια στο Brussels Group.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δεν σταματά τις επαφές που κάνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα σημεία που οι συζητήσεις δεν προχωρούν άλλο. To καλό σενάριο αναφέρει πώς έως το Σαββατοκύριακο το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας θα είναι έτοιμο, με βάση τις κοινές λύσεις που θα βρεθούν στο Brussels Group, αλλά και την εισήγηση, που εκτός απροόπτου, θα κάνει το Euroworking Group της Πέμπτης.
Το κείμενο της συμφωνίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί το πολυπόθητο φως στην ελληνική οικονομία. Η εντολή προς τα τεχνικά κλιμάκια, όπως αποτυπώθηκε και από το πολύωρο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε τρία θέματα.
ΦΠΑ: Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κυριαρχήσει η άποψη της Αθήνας για τριπλό συντελεστή ή των θεσμών για διπλό. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο «παζάρι» γίνεται για τα προϊόντα που θα τοποθετηθούν στον χαμηλό συντελεστή με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως η εισπραξιμότητα του μέτρου θα κριθεί από την κατανάλωση η οποία δεν πρέπει να υποχωρήσει.
Δημοσιονομικό κενό: Η διαφορά παραμένει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με το Μαξίμου να τονίζει πως το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί, καθώς διαφέρει ο τρόπος υπολογισμού με τους εταίρους.
100 δόσεις: Στο μέγεθος της εισπραξιμότητας φαίνεται ότι εστιάζεται η διαφορά με τους δανειστές με την Αθήνα να υπολογίζει τα έσοδα στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετική άποψη «προς τα κάτω» έχουν οι δανειστές. Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει σαφής αναφορά για το πώς θα κινηθούν τα δυο βασικά ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, αλλά και το εργασιακό, τα οποία μετατίθενται χρονικά
Εργασιακό: Πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές εξακολουθούν να «στυλώνουν τα πόδια» στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ακόμα και στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Οι τελικές συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν σε κάθε περίπτωση στα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).Και εδώ, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ φαίνεται να είναι αυτό το οποίο πιέζει για άλλες λύσεις που δεν συμβαδίζουν με το πρόγραμμα της Αθήνας.
Ασφαλιστικό: Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος παραμένει έως το 2017 σε αναστολή, δεν θα υπάρχει καμία μείωση κύριας ή επικουρικής σύνταξης, ενώ θα προχωρήσουν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχουν να κάνουν με τα ευγενή ταμεία.Το ασφαλιστικό, μέσα από αναλογιστικές μελέτες μεταφέρεται χρονικά για το φθινόπωρο με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης να τονίζει πως «αυτό που θέλει η Ελληνική πλευρά είναι να μην πιάνονται τα θέματα από τους δανειστές αποσπασματικά, αλλά να συζητηθούν συνολικά τον Σεπτέμβριο».
Το ΔΝΤ: Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως δεν θα σταθεί εμπόδιο, αν και κορυφαία στελέχη του έχουν εμφανιστεί με αρνητικές διαθέσεις το τελευταίο διάστημα.Η εικόνα που υπάρχει πάντως από το Μαξίμου, είναι πως αν και δεν αναμένεται να υπάρξει θετική αξιολόγηση από την Ουάσιγκτον, εντούτοις, θα αποφύγει να σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία, Ελλάδας - Κομισιόν.Η κατάσταση μοιάζει να μην είναι απλή από τη στιγμή που η Γερμανική πλευρά θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως τον Μάρτιο του 2016.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι υπάρχει η πεποίθηση, η οποία ενισχύεται, πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από μέρους της Ελλάδας μπορεί να αποφευχθεί, μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το πρακτορείο ειδήσεων MNI .
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 29.05.2015 στην κρητική εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)