Περάσαμε και τις 25.056 μοναδικές επισκέψεις στο ανανεωμένο site του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ...

25000

Μας αρέσει να περνάμε παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο μας, προθέτοντας κάτι όμορφο στη ζωή μας. Και χαιρόμαστε όταν τον βλέπουμε να έχει την αποδοχή σας. Να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, καταγράφοντας την καθημερινότητα, από μια άλλη σκοπιά... Να, λοιπόν που περάσαμε και τις  25.056 επισκέψεις, από εντελώς διαφορετικές Ι.Ρ.. Σας ευχαριστούμε.  Δείτε το πατώντας πάνω σ' αυτή τη φωτογραφία και θα σας πάει αυτόματα στο νέο site... Το εντυπωσιακό είναι ότι λειτουργεί άψογα, ενώ συνεχίζει παράλληλα, να είναι ζωντανό και το αρχείο. Το βλέπετε δώ, άλλωστε, μπροστά σας...

24006
Το χτίζουμε καθημερινά με πολύ υπομονή και αγάπη... Δυο μήνες μετά το νέο ξεκίνημα μας, φτάσαμε τις 2.000 επισκέψεις. Και συνεχίζουμε. Δείτε το ΕΔΩ. Έτσι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας. Και υλοποιήσαμε τα σχέδια μας, να  μην "κατέβει" το site αυτό. Παραμένει ως ιστορία, σαν αυτό ΕΔΩ το δημοσίευμα που κάναμε τον Σεπτέμβρη του 2020, τότε που οι βροχές δοκίμασαν και το χωριό μου. Η μνήμη λειτουργεί άψογα και "δένουμε" το χθες με το σήμερα...

23001

Χωρίς να το θέλω, δυσκόλεψα και δυσκολεύω πολλούς που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει το όνομα του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ. Αν και μέσα στον ιστότοπο το εξηγώ αναλυτικά, δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι  διαβάζουν, το κάνουν αυτό προσεκτικά. Ας το αναφέρω άλλη μια φορά, ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ είναι το όνομα του ανθρώπου που γεννήθηκε στο Θραψανό! Δείτε ΕΔΩ μια ανάρτηση που κάναμε τον Μάιο του 2020, όταν το συνεργείο του ALPHA επισκέφτηκε τα αγγειοπλαστεία του χωριού μου.

22000
Αυτό το site λοιπόν πέρασε στην ιστορία και λειτουργεί ήδη ένας νέος ιστότοπος, φρέσκος,όσο φρέσκο μπορεί να είναι το διαδίκτυο, με σύγχρονα χαρακτηριστικά που καταγράφουν τα πράγματα, από εδώ και πέρα, με το δικό του πρωτότυπο τρόπο. Με αληθινές ιστορίες που μιλάνε για το παρόν και δεν κάνουν διαγωνισμούς ειφυήας για να αποκτήσουν αναγνωσιμότητα. Δεν έχουμε διαφημίσεις και με επιλογή μας δεν λειτουργούμε εμπορικά, δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Δείτε ΕΔΩ άλλη μια ανάρτηση από την επίσκεψη του ALPHA στα ανθοκήπια του Θραψανού.

21.000
Σιγά –σιγά, υπομονετικά, ανοίγουμε νέους δρόμους με τον ανανεωμένο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΙΩΤΗ. Και να που ξεπεράσαμε και τις 21.000 επισκέψεις  από διαφορετικές Ι.Ρ, Είμαστε χαρούμενοι, επειδή ξέρουμε πώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω, που περιμένoυν καθημερινά να δουν την ανάρτηση μας, σ’ αυτό τo site, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να τη σχολιάσουν. Δείτε μας ΕΔΩ.

Πώς θα τα Βγάλετε Πέρα με τα Χρέη... Χρειάζεται να δούμε με ψυχραιμία το ζήτημα

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

skopia011112

Αυτό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού ΣΚΟΠΙΑ τ. 1 Νοεμβρίου 2012 στο οποι φιλοξενειται το άρθρο για τα χρεη και πώς να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.

skopia1.011112

Το ζευγάρι ωφείλει να δει το θέμα με ψυχραιμία και αντιμετωπίζει μαζί κάθε κίνηση που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Δεν είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να το κάνει μόνος του.

skopia2.011112Γιάννης: «Η επιχείρησή μου έβαλε λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και έτσι δεν μπορούσαμε πια να ξεπληρώσουμε το στεγαστικό δάνειο και τις πιστωτικές κάρτες. Από το άγχος δεν μπορούσα να κλείσω μάτι».

Κατερίνα: «Είχαμε χτίσει το σπίτι μας με μεγάλες θυσίες, και έτρεμα στη σκέψη ότι θα το χάναμε. Καβγαδίζαμε συνέχεια με τον Γιάννη για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα χρέη μας».

ΤΑ ΧΡΕΗ μπορεί να προκαλέσουν ένταση σε μια οικογένεια ή ακόμη και να τη διαλύσουν. Για παράδειγμα, ο ερευνητής Τζέφρι Ντου διαπίστωσε ότι τα αντρόγυνα που έχουν χρέη βλέπονται λιγότερο, καβγαδίζουν περισσότερο και δεν είναι τόσο ευτυχισμένα. Σε σύγκριση με άλλα ζητήματα, οι διενέξεις γύρω από τα χρέη και τα οικονομικά διαρκούν περισσότερο, οδηγούν συχνότερα σε φραστικές και σωματικές επιθέσεις, ενώ είναι πιθανότερο να επηρεάσουν άλλες καταστάσεις. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το ότι μία από τις κύριες αιτίες διαζυγίου είναι οι διαφωνίες για τα χρήματα.

Τα υπερβολικά χρέη δημιουργούν επίσης προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, καρδιακή προσβολή και κατάθλιψη. Η Μάρτα λέει για το σύζυγό της: «Ο Λουίς έπαθε τόσο βαριά κατάθλιψη λόγω των χρεών μας ώστε κοιμόταν σχεδόν όλη μέρα. Ο άντρας που είχα ανέκαθεν στήριγμά μου ήταν πλέον αδύναμος». Για ορισμένους, η ένταση γίνεται αβάσταχτη. Λόγου χάρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, κάποια σύζυγος στη νοτιοανατολική Ινδία αυτοκτόνησε επειδή καθυστέρησε την πληρωμή δανείων που αντιστοιχούσαν σε περίπου 660 ευρώ. Είχε δανειστεί τα χρήματα για την ιατρική περίθαλψη των παιδιών της.

Τι μπορεί να γίνει αν τα χρέη προκαλούν ένταση στην οικογένειά σας; Ας εξετάσουμε μερικές συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αντρόγυνα λόγω χρεών και ας δούμε κάποιες Γραφικές αρχές που βοηθούν στην επίλυσή τους.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ 1: Ρίχνουμε το φταίξιμο ο ένας στον άλλον

«Κατηγορούσα τη γυναίκα μου ότι ήταν σπάταλη», παραδέχεται ο Λούκας, «ενώ εκείνη παραπονιόταν ότι αν είχα δουλειά όλο το χρόνο τα χρήματα θα μας έφταναν». Πώς μπορεί ένα αντρόγυνο να μην αφήσει τα χρέη να διαταράξουν τη σχέση του;

Το κλειδί της επιτυχίας: Να συνεργάζεστε ενάντια στα χρέη

Το να ξεσπάτε στο σύντροφό σας δεν βοηθάει—ακόμη και αν εσείς δεν ευθύνεστε καθόλου για τα χρέη. Τώρα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, εφαρμόζεται η Γραφική συμβουλή του εδαφίου Εφεσίους 4:31: «Κάθε μοχθηρή πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και υβριστικά λόγια ας αφαιρεθούν από εσάς μαζί με κάθε κακία».

Να θυμάστε ότι αντίπαλός σας είναι τα χρέη, όχι η οικογένειά σας. Ο Στέφανος περιγράφει πώς συνεργάστηκε με τη σύζυγό του: «Θεωρούσαμε τα χρέη κοινό μας εχθρό». Τέτοιου είδους συνεργασία εναρμονίζεται με το εδάφιο Παροιμίες 13:10: «Η σοφία είναι με εκείνους που συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον». Αντί να προσπαθείτε να λύσετε μόνοι σας τα ζητήματα, να μιλάτε χωρίς περιστροφές για τα οικονομικά προβλήματα και κατόπιν να ενεργείτε από κοινού.

Στην προσπάθεια μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά σας. Ένας πατέρας από την Αργεντινή, ο Εντγκάρντο, αναφέρει τι συνέβη με την οικογένειά του: «Ο μικρός μου γιος ήθελε καινούριο ποδήλατο, αλλά του εξηγήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να του το πάρουμε. Αντί για αυτό, του δώσαμε ένα που είχε ο παππούς του, και τελικά ήταν πολύ ευχαριστημένος. Έμαθα πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε ως οικογένεια».

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Διευθετήστε κάποια ώρα προκειμένου να μιλήσετε ανοιχτά και ήρεμα για τα χρέη σας. Να παραδέχεστε τυχόν λάθη σας. Μη σκέφτεστε, όμως, συνέχεια το παρελθόν, αλλά συμφωνήστε ποιες αρχές θα καθορίζουν στο εξής τις αποφάσεις σας για τα οικονομικά.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ 2: Η αποπληρωμή των χρεών μοιάζει ανέφικτη

«Η επιχείρησή μου ήταν βουτηγμένη στα χρέη, και τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Αργεντινή», θυμάται ο Ενρίκε. «Αργότερα η γυναίκα μου έπρεπε να κάνει εγχείρηση. Ένιωθα ότι δεν θα ξέμπλεκα ποτέ από τα χρέη, ότι ήμουν παγιδευμένος στον ιστό μιας αράχνης». Ο Ρομπέρτου, από τη Βραζιλία, έχασε όλες του τις οικονομίες σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και χρωστούσε σε 12 τράπεζες. «Ντρεπόμουν ακόμη και να αντικρίσω τους φίλους μου», αναφέρει. «Ένιωθα αποτυχημένος».

Τι μπορείτε να κάνετε αν τα χρέη σάς αποκαρδιώνουν ή σας προκαλούν τύψεις ή ντροπή;

skopia3.011112Το κλειδί της επιτυχίας: Να θέσετε τα οικονομικά σας υπό έλεγχο

1. Καθορίστε τον τωρινό σας προϋπολογισμό. Καταγράψτε όλα τα έσοδα και τα έξοδα του σπιτικού σας για δύο εβδομάδες ή για έναν μήνα, αν αυτό είναι πιο πρακτικό. Συμπεριλάβετε δαπάνες που εμφανίζονται πιο σπάνια, όπως φόρους, ασφάλεια ή ρουχισμό, και υπολογίστε έναν μηνιαίο μέσο όρο για αυτές.

2. Αυξήστε το εισόδημά σας. Θα μπορούσατε να εργαστείτε υπερωρίες, να βρείτε εποχιακή δουλειά, να παραδίδετε ιδιαίτερα μαθήματα, να κάνετε ανακύκλωση έναντι χρημάτων ή να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επάγγελμα που θα κάνετε στο σπίτι. Προσοχή: Φροντίστε να μην παραγκωνίσει η εργασία πιο σημαντικές δραστηριότητες, όπως είναι το πνευματικό σας πρόγραμμα.

3. Μειώστε τις δαπάνες σας. Να αγοράζετε κάτι μόνο αν το χρειάζεστε, όχι απλώς επειδή έχει έκπτωση. «Είναι καλό να περιμένεις προτού κάνεις μια αγορά», λέει ο Ενρίκε, ο οποίος αναφέρθηκε προηγουμένως. «Αυτό σε βοηθάει να δεις αν όντως χρειάζεσαι κάτι ή αν απλώς θέλεις να το αγοράσεις». Ακολουθούν μερικές ακόμη ιδέες.

Στέγαση: Αν είναι εφικτό, μετακομίστε σε σπίτι με πιο φτηνό ενοίκιο. Μειώστε τους λογαριασμούς κάνοντας οικονομία στο ρεύμα, στο νερό και στη θέρμανση.

Φαγητό: Να παίρνετε μαζί σας κολατσιό αντί να τρώτε συνεχώς έξω. Να επωφελείστε από εκπτωτικά κουπόνια και άλλες προσφορές. «Αγοράζω πιο φτηνά φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή λίγο προτού κλείσει», λέει η Ζοέλμα από τη Βραζιλία.

Μετακινήσεις: Πουλήστε όποιο όχημα δεν χρειάζεστε. Να συντηρείτε αυτό που έχετε αντί να το αντικαθιστάτε κάθε τόσο με πιο καινούριο μοντέλο. Να χρησιμοποιείτε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να περπατάτε όποτε μπορείτε.

Όταν μειώσετε τις δαπάνες σας, θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που σας περισσεύουν.

4. Αναλύστε τα χρέη σας και ενεργήστε ανάλογα. Αρχικά, καθορίστε για κάθε χρέος το επιτόκιο, τις εισφορές και τις συνέπειες μιας καθυστερημένης ή απλήρωτης δόσης. Να εξετάζετε προσεκτικά τους όρους του δανείου ή της οφειλής, εφόσον οι πιστωτές ενδέχεται να σας εξαπατήσουν. Λόγου χάρη, μια εταιρία που χορηγούσε βραχυπρόθεσμα δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυριζόταν ότι το επιτόκιό της ήταν 24 τοις εκατό, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πάνω από 400.

Έπειτα, καθορίστε τη σειρά με την οποία θα αποπληρώσετε τα χρέη σας. Μια ιδέα είναι να ξεπληρώνετε πρώτα τα χρέη που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο. Κάποια άλλη επιλογή είναι να ξεχρεώσετε πρώτα μικρότερα χρεωστικά υπόλοιπα, επειδή αν έρχονται λιγότεροι λογαριασμοί κάθε μήνα αυτό πιθανότατα θα αναπτερώσει το ηθικό σας. Αν έχετε υψηλότοκα δάνεια, ίσως είναι καλύτερο να πάρετε ένα άλλο με χαμηλότερο επιτόκιο ώστε να ξεχρεώσετε τα ήδη υπάρχοντα.

Τελικά, αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, επιχειρήστε επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής με τους πιστωτές σας. Θα μπορούσατε να ζητήσετε παράταση ή χαμηλότερο επιτόκιο. Ορισμένοι μάλιστα είναι διατεθειμένοι να μειώσουν το σύνολο της οφειλής σας, αν εξοφλήσετε άμεσα ένα χαμηλότερο ποσό που σας έχουν προτείνει. Να εξηγείτε έντιμα και ευγενικά την οικονομική σας κατάσταση. Να κάνετε γραπτή συμφωνία. Ακόμη και αν το αρχικό σας αίτημα απορριφθεί, μη διστάσετε να ζητήσετε σταθερά οποιονδήποτε απαραίτητο διακανονισμό.

Φυσικά, πρέπει να είστε ρεαλιστές με τη διαχείριση των οικονομικών σας. Ακόμη και ο καλύτερος σχεδιασμός μπορεί να αποτύχει εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων, εφόσον τα χρήματα πολλές φορές «φτιάχνουν . . . φτερά σαν του αετού και πετούν μακριά προς τους ουρανούς».

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Όταν ετοιμάσετε τον αρχικό προϋπολογισμό, συζητήστε πώς μπορεί ο καθένας να μειώσει τις δαπάνες ή να αυξήσει το εισόδημα της οικογένειας. Καθώς ο ένας βλέπει τις θυσίες του άλλου, μπορείτε να αγωνίζεστε ενωμένοι ενάντια στα χρέη.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ 3: Τα χρέη απορροφούν όλη μας τη σκέψη

Ο αγώνας ενάντια στα χρέη είναι δυνατόν να παραμερίσει πιο σημαντικές πτυχές της ζωής. Ο Γιώργος το θέτει ως εξής: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι όλη μας η ζωή κινούνταν γύρω από τα χρέη. Ζητήματα που έπρεπε να έχουν προτεραιότητα μπήκαν στο περιθώριο».

Το κλειδί της επιτυχίας: Να κρατάτε τα χρήματα στη σωστή θέση

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μπορεί να πληρώνετε τους πιστωτές σας για πολλά χρόνια. Στο μεταξύ, από εσάς εξαρτάται το πώς θα βλέπετε τις περιστάσεις σας. Αντί να σκεφτόμαστε όλη την ώρα αν έχουμε ή δεν έχουμε χρήματα, θα ήταν σοφό να δώσουμε προσοχή στη συμβουλή της Γραφής: «Έχοντας διατροφή, ενδύματα και στέγη, θα είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά».

Αν είστε ικανοποιημένοι με την οικονομική σας κατάσταση, θα «βεβαιώνεστε για τα πιο σπουδαία πράγματα». Αυτά περιλαμβάνουν τη φιλία σας με τον Θεό και με την οικογένειά σας. Ο Γιώργος, ο οποίος προαναφέρθηκε, λέει: «Μολονότι δεν έχουμε ξεχρεώσει, τα χρέη δεν είναι πλέον το επίκεντρο της ζωής μας. Ο γάμος μας είναι πιο ευτυχισμένος τώρα, επειδή αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας και ο ένας στον άλλον, και συμμετέχουμε σε πνευματικές δραστηριότητες».

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ: Κάντε έναν κατάλογο με πράγματα που έχουν όντως αξία για εσάς και δεν αγοράζονται με χρήματα. Κατόπιν, καθορίστε πώς θα αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και δυνάμεις στο καθένα από αυτά.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα χρέη δημιουργούν ένταση και η αντιμετώπισή τους απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ανταμειφτικά. Κάποιος σύζυγος στην Πολωνία, ο Άντζεϊ, παραδέχεται: «Όταν έμαθα ότι η γυναίκα μου είχε μπει εγγυήτρια σε ένα μεγάλο δάνειο μιας συναδέλφου της, η οποία μετά εξαφανίστηκε χωρίς να το αποπληρώσει, η ατμόσφαιρα στο σπίτι μας ήταν, επιεικώς, τεταμένη». Ωστόσο, αναλογιζόμενος πώς χειρίστηκε την κατάσταση εκείνος και η σύζυγός του, λέει: «Στην πραγματικότητα ήρθαμε πιο κοντά—όχι εξαιτίας του προβλήματος, αλλά επειδή συνεργαστήκαμε για να το λύσουμε».

  • Άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Σκοπιά 1η Νοεμβρίου 2012.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

thrapsano.arxio

Μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων μερικές δεκαετίες πίσω... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία Roland Hampe. Την είδααμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλίου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA