Όμορφες αναμνήσεις από τα αθώα παιδικά μου χρόνια… Ψηφίδες, η ζωή μου!

ego.sta 4

Την βρήκα μέσα στα πράγματα μου. Ναι, είμαι εγώ στην ηλiκία των 4-5 χρονών. Φωτογραφημένος στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, στο χωριό, μπροστά σε μia πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη μαργαρίτα που είχε στο περδικάρι μας. Η φωτογραφία γράφει πίσω: "22-1-64 προς τον Αγαπημένο μου αδελφό Κώστα για ενθύμιο της παιδικής μου ζωής" Αυτά κι αν είναι ενθυμια! Υπήρξα παιδί...

sxolio

Θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία... Θα πρέπει να είμαι τρίτη δημοτικού ή μικρότερος και ήταν από τις κλασικές φωτογραφίες που βγάζαμε στο σχολείο. Νομίζω ο ίδιος φωτογράφος μας την έκανε και κορνίζα. Η μητέρα μου, την είχε σε περίοπτη θέση στο πατρικό μας κι εγώ την κληρονόμησα. Θα τη δείτε σπίτι μου... Παραπέμπει σε όμορφες παιδικές μνήμες...

ikogenia
Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει η Στασούλα μας, στο δικό της σπίτι… Αν θυμάμαι καλά τις είχαμε στο πατρικό μου, πριν βάλω μπροστά να το φτιάξω στη σημερινή του μορφή, όπως το βλέπετε στο τέλος αυτής της ιστοσελίδας, χαμηλά. Σ’ αυτή εδώ, είναι όλη η οικογένεια μου και εγώ. Όρθιοι, από αριστερά, η Στασούλα, δίπλα της η Γεωργία (δεν ζει πια…), ο Κωστής μας (που κι αυτός δεν ζει πια) και η Μαλάμω. Και καθιστοί, η μητέρα μου Παπαδιώ, με εμένα πάνω στα πόδια της και φυσικά ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης (του Κουμαλή). Θα πρέπει να είναι τραβηγμένη από κάποιον πλανόδιο φωτογράφο, στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, από αυτούς με τον τρίποδα και τις πλάκες που περνούσαν από τα χωριά τα παλιά χρόνια κι έβγαζαν μεροκάματο με τέτοιες φωτογραφίες.  Έτσι ήταν τότε οι εποχές...

mbambas.mama
Μια ακόμα φωτογραφία του πατέρα μου με τη μητέρα μου, όταν ήταν νεώτεροι, που επίσης είναι μεγάλη κορνίζα σήμερα στο σπίτι της Στασούλας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυθεντική. Απ’ ότι θυμάμαι από τις διηγήσεις τους, ο πατέρας μας, "έπεσε" χρονικά να πάει στρατιώτης, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο αυστηρά, λίγο μετά τη Γερμανική Κατοχή. Και επειδή είχε (τότε) τρία παιδιά να μεγαλώσει, συχνά «έφευγε» από το στρατό για ένα – δυο χρόνια, μέχρι που η αστυνομία (χωροφυλακή τότε…) να τον εντοπίσει και να του ζητήσει να… επιστρέψει πίσω στη μονάδα του.

Εδώ, μάλλον πρόκειται για μοντάζ. Τα έκαναν αυτά, στην εποχή των παιδικών μου χρόνων... Με ένα πρωτόγονο τρόπο, αλλά τα έκαναν, οι πλανόδιοι φωτογράφοι... Δηλαδή μόνταραν, δυο διαφορετικές φωτογραφίες σε μία και σε πολλές περιπτώσεις έβαζαν μάλιστα και… χρώματα, σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε μια εποχή που η χρωματιστή φωτογραφία δεν είχε εμφανιστεί ακόμα, ευρύτατα, στη ζωή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την τεχνική, αλλά ήταν σαν να... ζωγράφιζαν, τη φωτογραφία!

Αχ, πώς λαχταρώ τη στιγμή που θα τους ξαναδώ και θα τους σφίξω στην αγκαλιά μου και τους δύο! Η μητέρα μου, πρόλαβε και γνώρισε την αλήθεια, αλλά και στον πατέρα μου, θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει… Ήταν δεκτικός, έντιμος, δίκαιος, καθαρός...

dimotiko

Και άλλη μια φωτογραφία από το σχολείο μας. Στην κάτω αυλή. Με τη δασκάλα μας κ. Καλλιόπη Κριτσωτάκη που την αγαπούσαμε πολύ κι "έφυγε" τόσο γρήγορα από κοντά μας... Πολλούς από αυτούς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, έχω χρόνια να τους δω... Αλλά μερικοί θυμούνται τα πάντα. Και είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τέτοιες μνήμες είναι που τρυβελίζουν το μυαλό μας. Κι ας μη θυμόμαστε τι φάγαμε χθες! Έχω βάλει τον εαυτό μου μέσα σε ένα κόκκινο πλαίσιο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι, μια... κοψιά είμαστε!

Η Ζωή μου ως Λεπρού — Χαρούμενος και Πνευματικά Ευλογημένος. Ενθάρρυνση!

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Ενθαρρυντικές Εμπειρίες

anatoli.zagora

ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΑΪΖΑΪΑ ΑΝΤΑΓΚΜΠΟΝΑ
anixi.2018

Με μια ανατολή ηλίου από τη Ζαγορά Πηλίου και με ανθισμένα λουλούδια που παραπέμπουν στο Μάη που αύριο έρχεται στη Ζωή μας, εικονογραφούμε αυτό το κομμάτι. Και τα δυο δημιουργήματα του αληθινού Θεού για τις αισθήσεις μας. Για να απολαμβάνουμε τη ζωή, όχι να ζούμε απλά…

keyΜεγάλωσα στην Ακούρε της Νιγηρίας. Η οικογένειά μου καλλιεργούσε γλυκοπατάτες, μπανάνες, κασσάβα και κακάο. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να πάω στο σχολείο. Μου έλεγε: «Εσύ είσαι αγρότης. Κανένας δεν θα σου ζητήσει ποτέ να διαβάσεις γλυκοπατάτες».

Εντούτοις, εγώ ήθελα να μάθω να διαβάζω. Τα απογεύματα στεκόμουν στο παράθυρο κάποιου σπιτιού και άκουγα ένα δάσκαλο που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε μερικά παιδιά. Αυτό γινόταν το 1940 όταν ήμουν περίπου 12 χρονών. Όταν με έβλεπε ο πατέρας των παιδιών, έβαζε τις φωνές και με έδιωχνε. Αλλά εγώ ξαναπήγαινα. Μερικές φορές δεν ερχόταν ο δάσκαλος, και τότε έμπαινα κρυφά στο σπίτι για να δω μαζί με τα παιδιά τα βιβλία τους. Μερικές φορές μου δάνειζαν τα βιβλία τους. Έτσι έμαθα να διαβάζω.

Γίνομαι Μέρος του Λαού του Θεού

Αργότερα απέκτησα μια Αγία Γραφή και τη διάβαζα τακτικά προτού πέσω για ύπνο. Κάποιο απόγευμα διάβασα το 10ο κεφάλαιο του Ματθαίου, το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι θα μισούσαν και θα δίωκαν τους μαθητές του Ιησού.

Θυμήθηκα πως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είχαν έρθει στο σπίτι μου και είχαν αντιμετωπίσει άσχημη μεταχείριση. Με συγκλόνισε το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ήταν εκείνοι για τους οποίους είχε μιλήσει ο Ιησούς. Όταν ξαναήρθαν οι Μάρτυρες, πήρα ένα περιοδικό από αυτούς. Καθώς άρχισα να συναναστρέφομαι μαζί τους, έγινα αντικείμενο χλευασμού. Εντούτοις, όσο περισσότερο προσπαθούσαν να με αποθαρρύνουν οι άλλοι, τόσο πιο πολύ βεβαιωνόμουν ότι είχα βρει την αληθινή θρησκεία και χαιρόμουν για αυτό.

Εκείνο που με εντυπωσίαζε πραγματικά σε σχέση με τους Μάρτυρες ήταν πως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θρησκευτικές ομάδες της περιοχής μου, δεν αναμείγνυαν τη λατρεία τους με τα έθιμα και τις παραδόσεις της τοπικής ειδωλολατρικής θρησκείας. Για παράδειγμα, μολονότι η οικογένειά μου ανήκε στην Αγγλικανική εκκλησία, ο πατέρας μου είχε ένα ιερό που ήταν αφιερωμένο στον θεό Ογκούν των Γιορούμπα.

Μετά το θάνατο του πατέρα μου, έπρεπε κανονικά να κληρονομήσω το ιερό. Δεν το ήθελα, όμως, διότι γνώριζα ότι η Αγία Γραφή καταδικάζει την ειδωλολατρία. Προόδευσα πνευματικά με τη βοήθεια του Ιεχωβά και, το Δεκέμβριο του 1954, βαφτίστηκα.

Χτυπάει η Λέπρα

Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο, παρατήρησα κάποια διόγκωση και απώλεια της αίσθησης στα πόδια μου. Αν τυχόν περπατούσα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, δεν πονούσα. Έπειτα από λίγο καιρό, εμφανίστηκαν ερυθρωπά έλκη στο μέτωπο και στα χείλη μου. Ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου ξέραμε το πρόβλημα· νομίζαμε πως ήταν έκζεμα. Πήγα σε 12 βοτανοθεραπευτές αναζητώντας γιατρειά. Τελικά, ένας από αυτούς μας είπε ότι ήταν λέπρα.

Πόσο με συγκλόνισε αυτό! Ήμουν αναστατωμένος και δεν κοιμόμουν καλά. Είχα εφιάλτες. Αλλά η γνώση της Γραφικής αλήθειας και η εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά με βοήθησαν να αποβλέπω στο μέλλον με σιγουριά.

Οι άνθρωποι έλεγαν στη μητέρα μου πως, αν πήγαινα σε κάποιο μάντη να προσφέρω θυσίες, θα βελτιωνόταν η υγεία μου. Αρνήθηκα να πάω, επειδή γνώριζα ότι κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε τον Ιεχωβά. Οι φίλοι της μητέρας μου, καταλαβαίνοντας ότι είχα πάρει την απόφασή μου σε σχέση με αυτό το ζήτημα, της πρότειναν να πάρει ένα καρύδι από δέντρο κόλα και να αγγίξει με αυτό το μέτωπό μου. Κατόπιν θα το παρουσίαζε στο μάντη ο οποίος θα έκανε με αυτό θυσίες για χάρη μου. Δεν ήθελα να έχω καμιά σχέση με όλα αυτά και της το είπα. Τελικά, παραιτήθηκε από τις προσπάθειες να με αναμείξει στην ειδωλολατρική θρησκεία.

Όταν πήγα στο νοσοκομείο, η λέπρα είχε προχωρήσει αρκετά. Είχα έλκη σε όλο μου το σώμα. Στο νοσοκομείο μού έδωσαν φάρμακα, και σταδιακά το δέρμα μου επανήλθε στη φυσιολογική του κατάσταση.

Νόμιζαν πως Είχα Πεθάνει

Αλλά τα προβλήματά μου δεν είχαν τελειώσει. Το δεξί μου πόδι έπαθε σοβαρή μόλυνση, και το 1962 χρειάστηκε να κοπεί. Μετά την εγχείρηση, παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Οι γιατροί δεν περίμεναν ότι θα ζούσα. Ένας λευκός ιεραπόστολος-ιερέας ήρθε για να με μεταλάβει. Δεν είχα δύναμη να μιλήσω, αλλά μια νοσοκόμα τού είπε πως ήμουν Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Ο ιερέας μού είπε: «Θέλεις να αλλάξεις και να γίνεις Καθολικός για να πας στον ουρανό;» Αυτό με έκανε να γελάσω μέσα μου. Προσευχήθηκα στον Ιεχωβά να μου δώσει τη δύναμη να απαντήσω. Με μεγάλη προσπάθεια, κατάφερα να πω: «Όχι!» Ο ιερέας γύρισε την πλάτη και έφυγε.

Η κατάστασή μου επιδεινώθηκε τόσο πολύ ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό νόμιζε πως είχα πεθάνει. Σκέπασαν το πρόσωπό μου με ένα σεντόνι. Δεν με πήγαν όμως στο νεκροτομείο, επειδή έπρεπε πρώτα να επιβεβαιωθεί ο θάνατός μου από κάποιο γιατρό ή νοσοκόμα. Κανένας γιατρός δεν είχε βάρδια και όλες οι νοσοκόμες είχαν πάει σε κάποιο πάρτι. Έτσι με άφησαν στο θάλαμο όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, όταν ο γιατρός έκανε επισκέψεις στους ασθενείς, κανείς δεν ήρθε στο κρεβάτι μου εφόσον ήμουν ακόμη σκεπασμένος και με νόμιζαν νεκρό. Τελικά, κάποιος παρατήρησε ότι το «πτώμα» κάτω από το σεντόνι κουνιόταν!

Τελικά συνήλθα και, το Δεκέμβριο του 1963, με μετέφεραν στο Λεπροκομείο Αμπεόκουτα στη νοτιοδυτική Νιγηρία. Έκτοτε ζω εκεί.

Το Κήρυγμά μου Φέρνει Εναντίωση

Όταν έφτασα, υπήρχαν περίπου 400 λεπροί στο ίδρυμα, και εγώ ήμουν ο μόνος Μάρτυρας. Έγραψα στην Εταιρία, και οι αδελφοί απάντησαν αμέσως ειδοποιώντας την Εκκλησία Ακόμοτζι να επικοινωνήσει μαζί μου. Έτσι, ποτέ δεν έχασα την επαφή με τους αδελφούς.

Μόλις πήγα στο ίδρυμα, άρχισα να κηρύττω. Αυτό δεν χαροποίησε τον τοπικό ιερέα, ο οποίος με ανέφερε στον εκπρόσωπο της κοινωνικής πρόνοιας που ήταν διευθυντής του οικισμού. Ο διευθυντής ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας που είχε έρθει από τη Γερμανία. Μου είπε ότι δεν ήταν δουλειά μου να διδάσκω την Αγία Γραφή επειδή δεν είχα πάει σε σχολή ούτε είχα πτυχίο· εφόσον δεν είχα τα προσόντα, θα δίδασκα εσφαλμένα πράγματα στους ανθρώπους. Αν συνέχιζα, θα με έδιωχναν από το ίδρυμα και δεν θα μου παρείχαν ιατρική περίθαλψη. Δεν μου επέτρεψε να πω τίποτα σε απάντηση.

Στη συνέχεια έδωσε την οδηγία να μη μελετάει κανείς την Αγία Γραφή μαζί μου. Ως αποτέλεσμα, εκείνοι που είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον σταμάτησαν να με πλησιάζουν.

Έθεσα το ζήτημα στον Ιεχωβά με προσευχή, ζητώντας σοφία και κατεύθυνση. Την επόμενη Κυριακή, πήγα στην εκκλησία των Βαπτιστών που υπήρχε στο ίδρυμα, μολονότι δεν συμμετείχα στις τελετουργίες. Σε κάποιο σημείο της συνάθροισης, οι παρόντες μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις. Σήκωσα το χέρι μου και ρώτησα: «Αν όλοι οι καλοί άνθρωποι πηγαίνουν στον ουρανό και όλοι οι κακοί πηγαίνουν κάπου αλλού, τότε γιατί το εδάφιο Ησαΐας 45:18 λέει ότι ο Θεός έκανε τη γη για να κατοικείται;»

Στην εκκλησία δημιουργήθηκε αρκετή αναστάτωση. Τελικά ο πάστορας, που ήταν ιεραπόστολος, είπε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις οδούς του Θεού. Τότε απάντησα εγώ ο ίδιος στην ερώτησή μου, διαβάζοντας εδάφια τα οποία δείχνουν ότι στον ουρανό θα πάνε 144.000 άτομα, ότι οι πονηροί θα εξαλειφθούν και ότι οι δίκαιοι άνθρωποι θα ζήσουν στη γη για πάντα. — Ψαλμός 37:10, 11· Αποκάλυψη 14:1, 4.

Όλοι χειροκρότησαν επιδοκιμάζοντας την απάντηση. Στη συνέχεια ο πάστορας είπε: «Χειροκροτήστε δεύτερη φορά επειδή αυτός ο άντρας κατέχει πραγματικά την Αγία Γραφή». Έπειτα από τη συνάθροιση, μερικοί με πλησίασαν και είπαν: «Εσύ ξέρεις περισσότερα από τον πάστορα!»

Συνεχίζουν τις Πιέσεις για την Εκδίωξή Μου

Αυτό ανέκοψε το διωγμό, και οι άνθρωποι άρχισαν πάλι να έρχονται για να μελετάμε την Αγία Γραφή. Εντούτοις, εξακολούθησαν να υπάρχουν εναντιούμενοι οι οποίοι πίεζαν το διευθυντή να με απομακρύνει. Περίπου ένα μήνα έπειτα από εκείνη τη λειτουργία, με φώναξε και μου είπε: «Γιατί συνεχίζεις να κηρύττεις; Στη χώρα μου οι άνθρωποι δεν συμπαθούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, και το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Γιατί μου δημιουργείς προβλήματα; Δεν ξέρεις ότι μπορώ να σε διώξω;»

Απάντησα τα εξής: «Παππού, σε σέβομαι για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή είσαι μεγαλύτερος από εμένα, και η Αγία Γραφή λέει πως πρέπει να σεβόμαστε τα γκρίζα μαλλιά. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο σε σέβομαι είναι ότι άφησες τη χώρα σου για να βοηθήσεις εμάς εδώ. Ο τρίτος λόγος είναι ότι είσαι καλός, γενναιόδωρος και βοηθάς εκείνους που υποφέρουν. Αλλά με ποιο δικαίωμα πιστεύεις ότι μπορείς να με διώξεις; Ο πρόεδρος της χώρας δεν διώχνει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Ο παραδοσιακός αρχηγός αυτής της περιοχής δεν μας διώχνει. Ακόμη και αν με πετάξεις έξω από αυτόν τον οικισμό, ο Ιεχωβά θα εξακολουθήσει να με φροντίζει».

Ποτέ δεν του είχα ξαναμιλήσει με τόσο ευθύ τρόπο, και διέκρινα ότι αυτό τον εντυπωσίασε. Έφυγε χωρίς να πει λέξη. Αργότερα, όταν κάποιος έκανε παράπονα για εμένα, εκείνος απάντησε απογοητευμένος: «Δεν ανακατεύομαι άλλο με αυτή την ιστορία. Αν σε ενοχλεί το κήρυγμα που κάνει, συζήτησέ το με τον ίδιο!»

Τάξη Εκμάθησης Ανάγνωσης και Γραφής

Εκείνοι που πήγαιναν στην εκκλησία των Βαπτιστών στον οικισμό συνέχισαν να εναντιώνονται στο κήρυγμα που έκανα. Κατόπιν μου ήρθε μια ιδέα. Πήγα στο διευθυντή και τον ρώτησα αν θα μπορούσα να οργανώσω μια τάξη εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής. Όταν ρώτησε πόσα ήθελα ως αμοιβή, είπα ότι θα έκανα τα μαθήματα δωρεάν.

Μου παραχώρησαν μια αίθουσα, έναν πίνακα και κιμωλίες, και έτσι άρχισα να διδάσκω ανάγνωση σε μερικούς άλλους τρόφιμους. Είχαμε μαθήματα καθημερινά. Τα πρώτα 30 λεπτά δίδασκα ανάγνωση και κατόπιν αφηγούμουν και εξηγούσα μια ιστορία της Αγίας Γραφής. Στη συνέχεια, διαβάζαμε την αφήγηση από την Αγία Γραφή.

Στην τάξη υπήρχε και μια γυναίκα ονόματι Νιμότα. Αυτή είχε βαθύ ενδιαφέρον για τα πνευματικά πράγματα και έκανε διάφορες ερωτήσεις για τη θρησκεία τόσο στην εκκλησία όσο και στο τζαμί. Οι ερωτήσεις της δεν απαντήθηκαν εκεί, και έτσι ήρθε να ρωτήσει εμένα. Τελικά, αφιέρωσε τη ζωή της στον Ιεχωβά και βαφτίστηκε. Το 1966 παντρευτήκαμε.

Οι περισσότεροι από εκείνους που ανήκουν στην εκκλησία μας σήμερα έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν σε εκείνη την τάξη. Δεν ήμουν εγώ εκείνος που είχε τη σοφία να προτείνει εκείνα τα μαθήματα. Ασφαλώς, η ευλογία του Ιεχωβά ήταν φανερή. Κανένας δεν προσπάθησε να με σταματήσει να κηρύττω έπειτα από αυτό.

Μια Αίθουσα Βασιλείας στον Οικισμό

Την εποχή που η Νιμότα και εγώ παντρευτήκαμε, συναθροιζόμασταν τακτικά τέσσερα άτομα για να μελετάμε μαζί τη ΣΚΟΠΙΑ. Επί ένα χρόνο περίπου, συναθροιζόμασταν στο χώρο όπου καθάριζαν τις πληγές των λεπρών. Αργότερα, ο διευθυντής, με τον οποίο στο μεταξύ είχαμε γίνει φίλοι, μου είπε: «Δεν είναι καλό να λατρεύετε τον Θεό σας σε ένα θάλαμο θεραπείας».

Είπε ότι μπορούσαμε να κάνουμε τις συναθροίσεις μας σε μια άδεια παράγκα ξυλουργείου. Αργότερα, αυτή η παράγκα μετατράπηκε σε Αίθουσα Βασιλείας. Το 1992, με τη βοήθεια αδελφών από την πόλη, ολοκληρώσαμε αυτή την αίθουσα. Η αίθουσά μας είναι ένα κανονικό κτίριο — σοβατισμένο και βαμμένο, με τσιμεντένιο πάτωμα και γερή οροφή.

Κήρυγμα Ανάμεσα σε Λεπρούς

Εδώ και 33 χρόνια ο τομέας μου είναι το λεπροκομείο. Πώς είναι το κήρυγμα ανάμεσα σε λεπρούς; Εδώ στην Αφρική οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πάντα προέρχονται από τον Θεό. Έτσι, όταν προσβάλλονται από λέπρα, πιστεύουν ότι ο Θεός είναι κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνος. Μερικοί στενοχωριούνται πολύ για την κατάστασή τους. Άλλοι θυμώνουν και λένε: «Μη μας μιλάτε εμάς για στοργικό και ελεήμονα Θεό. Αν ήταν έτσι, αυτή η αρρώστια θα εξαλειφόταν!» Τότε εμείς διαβάζουμε και αναλύουμε το εδάφιο Ιακώβου 1:13, το οποίο λέει: “Με κακά πράγματα ο Θεός δεν δοκιμάζει κανέναν”. Στη συνέχεια εξηγούμε για ποιο λόγο επιτρέπει ο Ιεχωβά να ταλαιπωρούν οι αρρώστιες τους ανθρώπους και στρέφουμε την προσοχή στην υπόσχεσή του σχετικά με μια παραδεισένια γη όπου κανένας δεν θα είναι άρρωστος. — Ησαΐας 33:24.

Πολλοί έχουν ανταποκριθεί ευνοϊκά στα καλά νέα. Από τότε που ήρθα σε αυτόν τον οικισμό, ο Ιεχωβά με έχει χρησιμοποιήσει για να βοηθήσω πάνω από 30 ανθρώπους —όλοι λεπροί— να φτάσουν στην αφιέρωση και στο βάφτισμα. Πολλοί έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους μετά την αποθεραπεία τους ενώ ελάχιστοι έχουν πεθάνει. Τώρα έχουμε 18 ευαγγελιζομένους της Βασιλείας και περίπου 25 άτομα παρακολουθούν τακτικά τις συναθροίσεις. Δύο από εμάς υπηρετούμε ως πρεσβύτεροι και έχουμε ένα διακονικό υπηρέτη και έναν τακτικό σκαπανέα. Πόσο ευτυχισμένος νιώθω καθώς βλέπω τόσο πολλά άτομα να υπηρετούν τώρα πιστά τον Ιεχωβά σε αυτόν τον οικισμό! Όταν ήρθα εδώ, φοβόμουν πως θα ήμουν μόνος, αλλά ο Ιεχωβά με έχει ευλογήσει με θαυμάσιο τρόπο.

Χαρούμενος Επειδή Υπηρετώ τους Αδελφούς Μου

Έπαιρνα φάρμακα για τη λέπρα από το 1960 μέχρι και πριν από πέντε χρόνια περίπου. Τώρα είμαι εντελώς καλά, όπως και οι υπόλοιποι στην εκκλησία. Η λέπρα άφησε τα σημάδια της —έχασα το κάτω μέρος του ποδιού μου και δεν μπορώ να τεντώσω τα χέρια μου— αλλά η αρρώστια έχει θεραπευτεί.

Εφόσον έχω γίνει καλά, μερικοί αναρωτιούνται γιατί δεν φεύγω από τον οικισμό για να επιστρέψω στο σπίτι μου. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μένω, αλλά ο βασικός είναι ότι επιθυμώ να συνεχίσω να βοηθώ τους αδελφούς μου εδώ. Η χαρά τού να φροντίζω τα πρόβατα του Ιεχωβά ξεπερνάει οτιδήποτε θα μπορούσε να μου προσφέρει η οικογένειά μου αν επέστρεφα κοντά τους.

Είμαι πολύ ευγνώμων που γνώρισα τον Ιεχωβά προτού μάθω ότι είχα λέπρα. Διαφορετικά, ίσως να είχα αυτοκτονήσει. Στο πέρασμα των ετών, υπήρξαν πολλές δυσκολίες και προβλήματα, αλλά εκείνο που με στήριξε δεν ήταν τα φάρμακα — ήταν ο Ιεχωβά. Όταν σκέφτομαι το παρελθόν, νιώθω χαρά· και όταν σκέφτομαι το μέλλον κάτω από τη Βασιλεία του Θεού, νιώθω ακόμη μεγαλύτερη χαρά.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/4/1998

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

thrapsano.arxio

Μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων μερικές δεκαετίες πίσω... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία Roland Hampe. Την είδααμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλίου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA