Συνεχίζουμε από χτες την ξενάγηση μας στο παρεξηγημένο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας…

Είδαμε χθες αρκετά πράγματα για το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας που επισκεφθήκαμε καθώς κατεβήκαμε εκδρομή στο χωριό για να δούμε ένα νέο οινοποιό και να πάρουμε το κρασί της χρονιάς μας… Συνεχίζουμε και σήμερα και με άλλα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή…

Η κατάσταση άλλαξε ραγδαία και δραματικά μετά το τέλος του 330 π.Χ., όταν στη Νεμέα εφαρμόστηκε ένα τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα, εμπνεύσεως, σίγουρα, του Φιλίππου της Μακεδονίας. Υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς πολλά από αυτά τα ευρήματα καθώς περιδιαβάζει κανείς τις αίθουσες με τα εκθέματα…

Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε την κατασκευή ενός περιβόλου γύρω από το ιερό του βρέφους Οφέλτη (του οποίου ο θάνατος ήταν η μυθικό αιτία για τους πρώτους αγώνες), ένα Λουτρό, ένα Ξενώνα για τους αθλητές των αγώνων, ένα πλήθος κατοικιών για το προσωπικό τους και το Στάδιο με τη θολωτή είσοδο και το αποδυτήριο. Κέντρο βάρους του προγράμματος αποτελούσε ο ναός του Δία, που ήταν προορισμένος να λειτουργεί ως το εστιακό σημείο του θρησκευτικού χαρακτήρα των αγώνων.

Οι αγώνες μεταφέρθηκαν πάλι στο Άργος το 271 π.Χ. και από τότε δεν επανήλθαν στη Νεμέα. Όταν ο Παυσανίας επισκέφτηκε τη Νεμέα 400 χρόνια αργότερα, βρήκε το αρχαίο μνημείο με τη στέγη γκρεμισμένη και χωρίς το λατρευτικό του άγαλμα. Η αλήθεια είναι ότι, όσα κι αν είχαμε μάθει στο σχολείο ήταν λίγο μπροστά σ’ αυτά που βλέπαμε και μαθαίναμε

Μετά από μια σύντομη περίοδο χρήσης του ως εκκλησίας κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, ο ναός κατεδαφίστηκε συστηματικά για να εξασφαλιστούν δομικά υλικά για μια Βασιλική περίπου 100 μέτρα προς τα νότια. Περισσότεροι από 1300 δόμοι αφαιρέθηκαν όπως και τα περισσότερα θεμέλια κάτω από τους κίονες. Αυτά ξηλώθηκαν για να είναι προσβάσιμοι οι κατώτεροι λίθοι, και περιμένουν να μελετηθούν και να αποκατασταθούν από τη μοντέρνα αρχαιολογία.

Η κύρια πρόσβαση σήμερα είναι από τον κόμβο για Αρχαία Νεμέα, Άργος και Μυκήνες του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου και Τρίπολης. Για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης. Εμείς διαλέξαμε να πάμε από ένα δρόμο λίγο νωρίτερα που οδηγούσε από ένα παράπλευρο δρόμο, όλο αρώματα από θυμάρι…

Πραγματικά τη χαρήκαμε αυτή την περιήγηση μας, ανάμεσα στα αρχαία… Είχαμε μαζί μας κι ένα ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ο Σύλλογος για την αναβίωση Αρχαίων Νέμεων Αγώνων Νεμέας. Αφορά την κρυπτή είσοδο και φέρει των τίτλο Νέμεα. Είναι δεύτερη έκδοση του 2013. Φαίνεται μέχρι τότες είχαν κουράγιο οι άνθρωποι. Ένα κουράγιο που στην πορεία φαίνεται να εξαντλείται… Συνεχίζουν πάντως να το δίδουν στους επισκέπτες του Μουσείου δωρεάν. Έτσι το έδωσαν και σε μας…

Όπως μάθαμε ο Σύλλογος ταυτίστηκε με δυο βασικές αρχές της Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων: Οι Αγώνες πρέπει να είναι αυθεντικοί, με τήρηση, κατά το δυνατόν, του αρχαίου τελετουργικού και πρέπει να είναι ανοικτοί στη συμμετοχή του οποιουδήποτε καθενός. Ως σκοπός τους δεν ορίστηκε η παροχή θεάματος στους επισκέπτες – αν και αυτό δεν αποκλείεται ως αποτέλεσμα – αλλά η ευκαιρία καθενός και όλων να «μεταμορφωθεί» σε αρχαίο Έλληνα αθλητή, έστω για μόλις δέκα λεπτά της ώρας. Η επίτευξη επιτυχία τήρηση των δύο αυτών αρχών αναλύεται στην Τεκμηρίωση της Αναβίωσης.

Και μερικά ιστορικά στοιχεία: Τον Μάιο του 1973 ο Στέφανος Μίλλερ άρχισε τις εργασίες του στη Νεμέα και μια από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν να εξαγοράσει τις ιδιοκτησίες – αμπελώνες, ελαιώνες και σιτοβολώνες – που κάλυπταν το αρχαίο ιερό και το στάδιο στη Νεμέα. Αυτά τα ακίνητα θα έπρεπε να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο πριν ο Μίλλερ αρχίσει να τα ανασκάπτει, με πρώτο του βήμα την οριοθέτηση των ιδιοκτησιών και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αγοράς των διαφόρων μεμονωμένων αγροτεμαχίων, που τελικά ξεπέρασαν τον αριθμό 75.

Την πρώτη του εβδομάδα στην αρχαία Νεμέα, ο μοναδικός αρχαιοφύλακας Ανδρέας Βακρινάκης, τον οδήγησε στη Νέα Νεμέα για να του συστήσει τον Κοινοτάρχη Παρμενίωνα Δημητρίου, φαρμακοποιό στο επάγγελμα. Ο Μίλλερ βρήκε το Μένιο στο φαρμακείο του, καθισμένο πίσω από το μεγάλο ξύλινο γραφείο του. Όταν ο Βακρινάκης εξήγησε ότι ο Μίλλερ ήταν αρχαιολόγος από την Αμερική που σκόπευε να σκάψει στην Αρχαία Νεμέα και για την αποκάλυψη του σταδίου, ο Μένιος, του οποίου η φωνή ήταν τόσο απόκοσμη, όσο και το πρόσωπο, αναπήδησε από την πολυθρόνα του, αγκάλιασε τον Μίλλερ και αναφώνησε: «σωτήρα»!
Σχόλια (0)