Έτσι θυμόμαστε το χωριό κι έτσι θέλουμε να μείνει στη μνήμη μας... Όμορφο και αγαπημένο!

avli1290616
Αν πούμε ότι δεν μας έχει λείψει το χωριό και το πατρικό μας, θα ήταν ψέμα. Δυο χρόνια τώρα, κοντά τρία, έχουμε να πάμε... Όσο κρατάνε οι κακές συνθήκες της πανδημίας έστω και τα απόνερα της και όσο ο φόβος της υπάρχει γύρω μας και κυριαρχεί, κρατιόμαστε. Και ξαφνικά ήρθε και ο μεγάλος σεισμός του Σεπτεμβρίου 2021 που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματημό... Δείτε ΕΔΩ ένα δημοσίευμα που είδαμε στο site της ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ για τους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες.

kathriotita.thrapsano2.170321
Είναι όμως που μας λείπουν οι άνθρωποι, ο τόπος, το καθετί που κουβαλάει μνήμες όμορφες, πασπαλισμένες με τη χρυσόσκονη των παιδικών μας χρόνων. Ναι, είναι όλα αυτά αποτελούν μια νοσταλγία... Κι ωστόσο, ούτε στιγμή δεν πάψαμε να τους σκεφτόμαστε με πολύ αγάπη, καθώς δοκιμάζονται οι αντοχές τους, από πολλές απόψεις. Και αρχίζουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε πως φέτος, ίσως τα καταφέρουμε να πα΄με για λίγο.

klisto. gimnastirio3
Ακούμε, διαβάζουμε, ζούμε την κάθε στιγμή και ξέρουμε πως θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα. Να κάνουμε υπομονή. Οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού μας φοβίζουν ακόμα περισσότερο και στις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, οι νεκροί έχουν ακόμα μεγάλο αριθμό. Τι σχέδια να κάνεις μέσα σε μια τέτοια εποχή; Ας περιμένουμε λίγο ακόμα και βλέπουμε. Και ας μη ξεθαρρεύουμε με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων...

livada1.230319
Ελπίζουμε ότι, κάποια στιγμή, όλο αυτό θα περάσει, οριστικά...Δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον...  Και τότε, ίσως η ζωή ξαναγυρίσει στα μέτρα που την ξέραμε. Για την ώρα, μόνο να περιμένουμε μπορούμε. Και αυτό κάνουμε. Με υπομονή, υπάκουη καρδιά και εγκαρτέρηση. Θα ξαναζήσουμε τέτοιες όμορφες στιγμές, λέμε. Θελουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αποτελεί κομμάτι του εαυτού μας.

spiti3.150721
Για την ώρα κρατάμε μικρό καλάθι. Και η όποια αλλαγή δεν θα έρθει, επειδή το επιδιώκουν και το θέλουν οι άνθρωποι. Αυτοί έχουν φροντίσει ήδη να χωριστούν σε εμβολιασμένους και αντιεμβολιαστές. Σε υπάκουους και ανυπάκους. Σε νομοταγείς και... επαναστάτες! Αλλού έχουμε την βάσιμη ελπίδα μας. Και ευτυχώς, ο σεισμός και οι μετασεισμοί που συνεχίζονται, δεν έκανε μεγάλες ζημιές στο σπίτι μας, όπως μας είπαν εκείνοι που μας αγαπούν και το προσέχουν.

agioplastio3

Δημοσιογραφικά

Σα να μη μας έφτανε η πανδημία του κορονοϊού Civid-19, ήρθε και ο δυνατός σεισμός...

sismos7.270921
Εικόνες σαν κι αυτή έχουν γεμίσει το διαδίκτυο από τον σεισμό στην Κρήτη. Από τη μια στιγμή στην άλλη, οι άνθρωποι βρέθηκαν σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη την οποία έπρεπε να διαχειριστούν με αξιοπρέπεια. Και το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο.

sismos8.270921
Μου έκανε μεγάλη (θετική) εντύπωση η προθυμία και η διαθεσιμότητα των τοπικών φορέων και των ανθρώπων που τους απαρτίζουν, να οργανωθούν άμεσα και να μοιράσουν αρμοδιότητες, έτσι ώστε να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η εξυπηρέτηση εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη. Τους αξίζουν πολλά μπράβο!
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 2/10/2021

Ακούμε συχνά από ψύχραιμους ανθρώπους ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το ένα ή το άλλο πράγμα, συνήθως τα κακά που μας συμβαίνουν. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου, αν το δεις ρεαλιστικά.

Δείτε, δυο χρόνια σχεδόν τώρα, μας λένε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε στις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά τον κορονοϊό Covid 19, παίρνοντας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και τις μάσκες για να βοηθούμε, άθελα μας στη διασπορά του και για να μην κινδυνεύσει σοβαρά και η δική μας υγεία από αυτή τη θανατηφόρο νόσο. Σωστά;

Και ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει κανείς, με υπευθυνότητα προσπαθούμε να υπακούμε στις οδηγίες, χωρίς να ακούμε τα διάφορα σενάρια συνωμοσιολογίας που κάποιοι τους αρέσει να διακινούν στο διαδίκτυο.

Αλλά με τους σεισμούς τι κάνουμε; Πώς, ενώ βιώνουμε την πανδημία του κορονοϊού, μπορείς να αντιμετωπίσεις και τις συνεχείς ισχυρές σεισμικές δονήσεις τον τόπο που μένεις, κάτι που δοκιμάζει την ψυχολογία μας και τις αντοχές μας.

Για την Κρήτη λέω και ιδιαίτερα για τους κατοίκους του νομού Ηρακλείου και της νότιας πλευρά του, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα είχαμε άλλη μια ισχυρή δόνηση που είχε έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες.

Δεν ζω εκεί, αλλά έχοντας τις ρίζες μου και το πατρικό μου στο Θραψανό, είμαι σε θέση να αφουγκράζομαι πολύ περισσότερα από όσα περνάνε και φτάνουν σε μας φιλτραρισμένα, μέσω των ΜΜΕ. Μήνες τώρα το ίδιο βιολί. Μικρές σεισμικές δονήσεις που σε κάνουν να μην εφησυχάζεις και πού και πού ξαφνικά ένας μεγάλος σε τρελαίνει και λες: «Τι γλυτώσαμε κι αυτή φορά, την επομένη όμως;».

Το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά έχουν δοκιμαστεί πολύ και συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Έχουν έρθει σεισμολόγοι, υπουργοί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τι; Μήπως σταμάτησε ή πρόκειται να σταματήσει το κακό; Όχι, ένας απλός εφησυχασμός είναι και μετά, άντε πάλι από την αρχή.

Και εντάξει, εύκολο είναι να λες ότι πρέπει να είναι κανείς συνεχώς με τεταμένη την προσοχή του και σε επιφυλακή μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει το σπίτι που μένει, αλλά η πρακτική εφαρμογή του είναι πολύ δύσκολη.episimansis.neo

Μας έκαναν εντύπωση τα γρήγορα ανακλαστικά του κράτους και των τοπικών φορέων. Έστησαν γρήγορα με τη βοήθεια του στρατού σκηνές, ζητώντας από τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από όσα σπίτια κινδύνευαν. Έστειλαν μηνύματα μέσω του 112 στα κινητά τηλέφωνα και ξεκίνησαν τις καταγραφές των επικίνδυνων σπιτιών.

Έτσι πρέπει να λειτουργεί το κράτος, όταν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και να πούμε κι ένα καλό λόγο και για τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια που προσάρμοσαν άμεσα το πρόγραμμα τους με έκτακτες ειδησεογραφικές εκπομπές και ζωντανές συνδέσεις, προκειμένου να ενημερώσουν για ότι συνέβαινε.

Σημειώνω στα θετικά την πρωτοβουλία του ΚΡΗΤΗ TV να θέσει άμεσα σε λειτουργία σε λειτουργία, παράλληλα με την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και πλατφόρμα στρίμνιγκ απ’ όπου μπορούσες, από όπου κι αν ήσουν έξω από τα όρια της Κρήτης να δεις το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού. Προσωπικά παρακολούθησα την πρώτη μέρα για αρκετή ώρα, ικανή να πάρω μια εικόνα πραγματική των όσων συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή, στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Όπως επίσης και την πρωτοβουλία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, VODAFON, COSMOTE και WIND να δώσουν σε όλους δωρεάν χρόνο ομιλία και data. Ένα πράγμα μόνο θέλω να σημειώσω. Είναι αρκετός ο φόβος και η αγωνία των ανθρώπων από αυτά τα φυσικά φαινόμενα, δεν υπάρχει κανένας λόγο να βγαίνουν συνεχώς στα ΜΜΕ σεισμολόγοι κι αντί να ηρεμούν, αν αυτό είναι δυνατόν, τους ανθρώπους, να δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με τις προβλέψεις τους.

Οι άνθρωποι αυτή την ώρα θέλουν, έχουν ανάγκη από ηρεμία και λίγη σιγουριά πώς δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Και αφού αυτό, μάλλον δεν μπορούν να το κάνουν, δεν είναι κακό να κάτσουν σπίτια τους και στην ιδιωτικότητα τους.

Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει κατά πως μας λένε. Καθαρό μυαλό χρειάζεται, ψυχραιμία και λογική για να μπορέσει να σκεφτεί κανείς και να τα βγάλει πέρα. Τους σκεφτόμαστε με αγάπη όλους αυτούς τους ανθρώπους.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 2/10/2021/ στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Αλλά τώρα είμαι συνταξιούχος πια έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια κστις αυλές, τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA