Μερικά χόρτα βρώσιμα, άγνωστα (όχι όλα) στους περισσότερους από μας που ζούμε στην Αθήνα

Με χόρτα που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας, θα σας πάμε σήμερα. Τις φωτογραφίες τις πήραμε από την Ομάδα για Κρήτη των γεύσεων, Crete of tastes και αποτελούν ανάρτηση της κ. Konstantina Lioni που όπως διαβάσαμε έχει την Μουσική ταβέρνα "Βαρδής" στο Ηράκλειο Κρήτης...

Ψάξαμε διαδικτυακά να τη βρούμε αυτή την ταβέρνα στο Facebook και τη βρήκαμε, είναι ΕΔΩ. Δυστυχώς, όπως και όλη η εστίαση είναι κλειστή, αυτόν τον καιρό. Η τελευταία ανάρτηση που έχει κάνει είναι από τις 26 Ιουλίου του 2020. Ελπίζουμε, όταν περάσει το κακό με τον κορονοϊό και πάμε Κρήτη, να τη βρούμε ανοιχτή.

Θα θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους της... Στο μεταξύ, ας δούμε λίγο τα χόρτα. Στη πρώτη φωτογραφία είδαμε πως είναι το λαγουδόχορτο, στη δεύτερη ο αγριομαϊντανός ή αχατζίκη και σ' αυτή εδώ βλέπουμε τις γαλατσίδες ή αγαλατσίδες. Αυτές τις γνωρίζω κι εγώ, επειδή τις τρώγονται ωμές κι εμείς ως παιδιά τις ψάχναμε.

Κι εδώ βλέπουμε το μάραθο... Το βρίσκεις σε τοποθεσίες αγροτικές. Ας πούμεεγώ τα έχω καταγραμμένο στη μνήμη μου, όταν πηγαίναμε στο δημοτικό σχολείο και οι δάσκαλοι αν ήταν καλή μέρα, μας πήγαιναν εκδρομή στην Πλάκα, τη δασκάλα μας κ. Καλλιόπη, να ψάχνει να βρίσκει την καρδιά του μάραθου και να την τρώει, ωμή.

Τα σκουλάκια δεν τα γνωρίζω... Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι μου είναι από άποψη οπτικής, γνώριμα. Σαν μικρά πράσα μοιάζουν. Και η μητέρα μου τα έκανε κοκκινιστά ή γιχνή (αν το λέω καλά...) με πατάτες... Ήταν ένα απλό, εύκολο, γρήγορο και πολύ όμορφο φαγητό που το τιμούσαμε δεόντως στο σπίτι μας.