Μια γεύση από τη Λίμνη Μαραθώνα, από εδώ πίνει νερό, μέσω της ΕΥΔΑΠ, η Αθήνα...

Στην επιστροφή μας από τον Σχινιά του Μαραθώνα κάναμε μια στάση στη Λίμνη Μαραθώνα... Διαλέξαμε αυτή τη διαδρομή, ώστε μέσω του Αγίου Στεφάνουν να οδηγηθούμε Εθνική Οδό κι από εκεί στο σπίτι μας. Άξιζε λοιπόν να σταματήσουμε λίγο εδώ και να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Διαδρομή από τον Σχινιά του Μαραθώνα...

Η Λίμνη μοιάζει με... θάλασσα, στην πρώτη της όψη. Σκεφτείτε ότι είναι τεχνητή, "εγκλώβισαν" τα νερά στη υπάρχουσα φυσική χαράδρα, χτίζοντας ένα μεγάλο και ισχυρό φράγμα. Μεγάλο έργο για την εποχή του! Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959.

Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της πρωτεύουσας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη Μαραθώνας Αττικής.

Είναι εντυπωσιακό ότι το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας.

Η έκταση της λίμνης με το νερό στο ύψος του υπερχειλιστή είναι 2,45 τετρ. χιλιόμετρα (2450 στρέμματα) και το μέγιστο βάθος της είναι 54 μέτρα. Η λίμνη συγκεντρώνει νερά από μία περιοχή, που ονομάζεται λεκάνη απορροής, εκτάσεως 118 τετρ. χιλιομέτρων, με μέση απόδοση 14.400.000 m³ ανά έτος, με μέση ετήσια βροχόπτωση της τάξης των 580 χιλιοστών.