Αλλάζουμε περιβάλλον... Να σας πάμε σήμερα στην Εύβοια και την αγαπημένη μας Άνδρο;

Μας αρέσουν οι εναλλαγές... Οι τακτικοί αναγνώστες μας, μάλλον το έχετε διαπιστώσει αυτό, έτσι δεν είναι; Πάμε λοιπόν, όπως λέμε και στον τίτλο του κομματιού στην Εύβοια και στην Άνδρο ξεκινώντας από τη πρώτη... Και θα το κάνουμε αυτό με φωτογραφίες φίλων μας. Όπως αυτή, του Πέτρου Πατσαλαρήδη. Πευκοβελόνες με δροσοσταλιές.

Ή αυτή, του φίλου μας Λεωνίδα, από την Άνδρο. Ό ίδιος τις λέει οβριές. Κάτι σαν σπαράγγια. Οι οβριές στην Κρήτη τρώγονται πολύ κάθε άνοιξη και λέγονται αβρωνιές. Η πικρίλα τους είναι έντονη και χαρακτηριστική. Κι αυτό αρέσει σε πολλούς. Και σε μένα, εξομολογούμαι.

Και δείτε τι έμαθα για τις πευκοβελόνες σε μια έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο... Το τσάι από πευκοβελόνες, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ιθαγενείς για τα οφέλη του στην υγεία. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στα εναλλακτικά φάρμακα αυτές τις μέρες, αν και θα έπρεπε να είναι.

Υπάρχουν άνθρωποι που τρελαίνονται για τις ομβριές, αλλά συνεχίζουν να τα μπερδεύουν με τα σπαράγγια, ιδίως όταν πωλούνται με την λανθασμένη ονομασία στις λαϊκές αγορές. Η σύγχυση μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη, αν κάποιος φτιάξει ωμή σαλάτα με οβριές νομίζοντας ότι είναι σπαράγγια.

Οι πευκοβελόνες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ισχυρές σε βιταμίνη C από τον φρέσκο χυμό πορτοκάλι και χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους αποίκους της Βόρειας Αμερικής για την αποφυγή της διαταραχών ανεπάρκειας βιταμίνης C, σκορβούτο. Οι πευκοβελόνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.