Δροσιά στο χωριό Ελληνόπυργος, επειδή μέρες που είναι, εκεί μας άξιζε να είμαστε...

Τις προηγούμενες μέρες, κάναμε μια προσπάθεια να απομακρυνθούμε από όλη αυτή την πίεση των πυρκαγιών και των θυμάτων. Ως λαός μας αρέσει η συζήτηση. Έτσι λοιπόν ακούς και βλέπεις τα πάντα, αρκεί να διαθέσεις λίγο χρόνο στο διαδίκτυο.

Αντί λοιπόν να μείνουμε σ΄ αυτή τη φθορά, πάμε ένα βήμα πιο πέρα να γνωρίσουμε ένα χωριό, αρκετά δροσερό και όμορφο. Ο Ελληνόπυργος (παλιά ονομασία Γράλιστα) είναι χωριό του νομού Καρδίτσας, χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων στα βορειοανατολικά υψώματα των Αγράφων, πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας.

Όπως μάθαμε σε μια έρευνα μας, στο σχετικό λήμμα της Wikipedia, ο Ελληνόπυργος ανήκει στον δήμο Ιθώμης και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 429 κάτοικοι. Λόγω της παρουσίας ιστορικών κτισμάτων στον οικισμό, είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός.

Η πρώτη αναφορά για τον οικισμό γίνεται σε επιστολή του 1328 που ανακάλυψε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ν. Βέης σε μοναστήρι των Μετεώρων και η οποία αναφέρει τον οικισμό με το όνομα Γραδίστιο. Τα επόμενα χρόνια, το χωριό συναντάται με το όνομα Γράλιστα.

Αρχικά ο οικισμός βρισκόταν χαμηλότερα, αλλά εξαιτίας μίας επιδημίας πανώλης που ξέσπασε στα μέσα του 17ου αιώνα οι κάτοικοι που επέζησαν εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν στον κτηνοτροφικό συνοικισμό που βρισκόταν στην σημερινή θέση του χωριού.

Το χωριό συμπεριλήφθηκε στην συνθήκη του Ταμασίου (1525) που παραχώρησε καθεστώς αυτονομίας στα Άγραφα και τα επόμενα χρόνια γνώρισε ανάπτυξη στηριζόμενο κυρίως στην κτηνοτροφία και την υφαντουργία. Ιστορικά στοιχεία, που είναι καλό να γνωρίζουμε.

Κοντά στο χωριό εγκαταστάθηκε σε ηλικία 8 ετών, έχοντας μείνει ορφανός, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Διέμεινε σε μία σπηλιά κοντά στον οικισμό, τη σπηλιά του Λώλου. Ο Καραϊσκάκης παρέμεινε στο χωρίο μέχρι το 1800, όταν ήταν πλέον 18 ετών έχοντας σχηματίσει δικό του κλέφτικο σώμα.

Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 ο Ελληνόπυργος δέχτηκε σημαντικές καταστροφές. Το 1822 ο πασάς των Τρικάλων Σελλιχτάρ εκστράτευσε κατά των Αγράφων και κατέστρεψε τον οικισμό. Ο Ελληνόπυργος γνώρισε άλλες δύο καταστροφές.