Επικαιρότητα

Στη βόλτα μας στο Μαίναλο, είδαμε άλογα να πίνουν νερό στην πηγή και τα θαυμάσαμε…

aloga1.010717
Όντας κάτοικοι της πόλης δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα άλογα... Έτσι όταν τα βρούμε σε κάποια έξοδο μας στην επαρχία, δεν έχουμε παρά να τα θαυμάσουμε. Συνέβη σε μας χθες, καθώς κάναμε μια βόλτα στο όρος Μαίναλο, εκεί στην πηγή που είναι κοντά στο χωριό Ελάτη. Την πηγή, τη λένε οι ντόπιοι και «Εφτά ψωμιά».

aloga2.010717
Τα χαζέψαμε... Φωτογραφηθήκαμε μαζί τους. Ήταν πολύ ήμερα και μάθαμε από τον ιδιοκτήτη τους που τα πήγε στην πηγή να τα ποτίσει, (μέσα στον καύσωνα χρειάζονται κι αυτά λίγο δροσερό νερό…) πως τα νοικιάζει για 25 ευρώ την ώρα για μια βόλτα μ' αυτά μέσα στο γεμάτο έλατα Μαίναλο της περιοχής. Επιχειρηματικό πνεύμα.

aloga3.010717
Έτσι ψάξαμε λίγο για το άλογο και μάθαμε πολλά πράγματα... Το άλογο ή ίππος, ποιητικά άτι, είναι τετράποδο περισσοδάκτυλο θηλαστικό της οικογένειας των ιππιδών, που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης και αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών αλλά και χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο όπως και σε αθλητικούς αγώνες.

aloga4.010717
Βοήθησε επίσης την εξάπλωση των ανθρώπων σε νέες περιοχές, καθώς και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών. Εξημερώθηκε από τον άνθρωπο γύρω στο 4.500 π.Χ. Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία του ήταν ίππος, ενώ από την εποχή της εμφάνισης των αυτοκινήτων χρησιμοποιείται ως η μονάδα ισχύος των μηχανών τους.

aloga6.010717
Το άλογο είναι ψηλό ζώο, (υπάρχουν 1000 φυλές αλόγων που το ύψος τους ξεκινάει από 50 εκατοστά μέχρι και 180 εκατοστά) γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει κάθε φορά συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο, και το θηλυκό τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών και στη φύση μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

aloga5.010717
Τα εξημερωμένα άλογα προέρχονται από το είδος Ταρπάν το οποίο εξημερώθηκε στην Ασία, καθώς και από το είδος Πρζεβάλσκι που εξημερώθηκε από τους Μογγόλους. Ως τόπος εξημέρωσης του αλόγου θεωρείται η περιοχή της νότιας Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου υπήρχαν μεγάλες στέπες με αγέλες από άγρια άλογα.

aloga7.010717
Αργότερα το άλογο εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές με τις μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμών. Κατά την εποχή του χαλκού είχε επεκταθεί από τη νότια Ρωσία μέχρι το Καζακστάν και την Αρμενία, ενώ εμφανίστηκε κοντά στη Μεσοποταμία το 3.000 π.Χ. Στην Περσική αυτοκρατορία ήταν ξακουστοί ιππείς οι Σκύθες, που κατοικούσαν σε περιοχή βόρεια της Μαύρης θάλασσας.