Επικαιρότητα

Στη Ζαγορά του Πηλίου. Τη βρήκαμε χωρίς χιόνια. Τα χιόνια τα είδαμε σήμερα το πρωί….

zagora1.060117
Η διαδρομή μας από την Αθήνα ως το Πήλιο ήταν άνετη. Δεν δυσκολευτήκαμε πουθενά. Ούτε χιόνια, ούτε καν βροχή. Χιόνια είδαμε στα Χάνια, αλλά παλιό, παγωμένο. Φτάσαμε μεσημέρι στην πίσω πλευρά του Πηλίου βρήκαμε το αρχοντοχώρι της Ζαγοράς, σε ύψος 400 μέτρων περίπου και αποτελείται από 4 συνοικίες, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκευής και της Σωτήρας.

zagora2.060117
Μείναμε στα studio των φίλων μας Δημήτρη και της Βικτόριας. Υπέροχα και ζεστά. Όπως και η φιλοξενία τους… Η ονομασία της Ζαγοράς έχει σλαβική προέλευση που σημαίνει "πίσω μέρος του βουνού" και της δόθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. περίπου. Από ευρήματα της περιοχής (ελληνικά ερείπια, νομίσματα των Παγασών κ.α.) φαίνεται ότι κατοικήθηκε από την ομηρική εποχή.

zagora3.060117
Ο τόπος είχε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τον 17ο και 18ο αιώνα και εξ αιτίας του ότι οι δρόμοι την εποχή εκείνη ήταν δύσβατοι και επικίνδυνοι και για την καλύτερη διακίνηση του εμπορίου τους έφτιαξαν ικανό εμπορικό στόλο. για το πόσο σημαντική ήταν η Ζαγορά φαίνεται από παλιά έγγραφα στα οποία η Ζαγορά αναφέρεται με τις σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας όπως ήταν η Λάρισα, τα Φάρσαλα και τα Τρίκαλα.

zagora4.060117
Η σημερινή Ζαγορά δεν έχει την αίγλη εκείνης της εποχής, αποτελεί όμως έναν από τους ομορφότερους και πιο αξιόλογους του Πηλίου. Όταν βρεθείτε στην Ζαγορά θα σας εντυπωσιάσουν οι γαρδένιες και οι ορτανσίες που κοσμούν τα σπίτια. Τα περισσότερα σπίτια νέα και παλιά είναι χτισμένα με παραδοσιακό ρυθμό με κυρίαρχο στοιχείο τις στέγες οι οποίες είναι φτιαγμένες με πλάκες.

zagora5.060117
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία με πολύ σημαντική παραγωγή τα μήλα και τα φιρίκια, που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η όλη διακίνηση γίνεται από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς που παρουσιάζει αξιόλογη και σημαντική παρουσία. Σημαντική δουλειά κάνει και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ζαγοράς που παρασκευάζει διάφορα γλυκά και τοπικά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας, που θα πρέπει να προμηθευτείτε από το τοπικό κατάστημα του συνεταιρισμού.

zagora6.060117
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ασχολούνται με τον τουρισμό με αρκετά και σωστά βήματα, χωρίς όμως τα βήματα αυτά να επηρεάζουν την αισθητική της περιοχής και κυρίως την ποιότητα των ανθρώπων οι οποίοι είναι φιλόξενοι, καλοπροαίρετοι με χαμόγελο και διάθεση. Θα το διαπιστώσετε όταν καθίσετε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το τσίπουρο σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της.

zagora7.060117
Αν βρεθείτε στην Ζαγορά δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ελληνομουσείο Ζαγοράς, γνωστό και σαν το Σχολείο του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου). Το «Ελληνομουσείο» ανήκει στην λεγόμενη λαϊκή αρχιτεκτονική της Βορείου Ελλάδος και έχει κτιστεί με την τεχνική που χτίζονταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα μεγάλα σπίτια-πύργοι του Πηλίου. Όμως όλη η περιοχή είναι πανέμορφη.

zagora8.060117
Δεν ξέρουμε τι καιρό θα κάνει σήμερα και πόσο μπορούμε να περπατήσουμε το τόπο για να τον γνωρίσουμε από κοντά αλλά στην βιβλιοθήκη της Ζαγοράς η οποία σήμερα αριθμεί περί τα 18.000 βιβλία θα θέλαμε να πάμε, αν φυσικά λειτουργεί. Ενημερωθήκαμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες λόγω της ιστορικότητάς της, του παλαιού περιεχομένου και του μουσειακού της χαρακτήρα.