Δημοσιογραφικά

Τα ψεύτικα, μεγάλα λόγια για την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη τουλάχιστον, που είδα...

witnessΓια την νέα τακτική που ακολουθούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μέσω της μαρτυρίας μέσω των stands κάνει λόγο το παγκόσμιο κανάλι ειδήσεων BBC. Μιλάει για τα αποτελέσματα στους σταθμούς των τρένων στην Αγγλία, το πως αυτό το έργο σχετίζεται με το παρελθόν, αλλά και για "διάσημους" που είναι μέλη της οργάνωσης..... Πολλά και ενδιαφέροντα ΕΔΩ με την προυπόθεση ότι γνωρίζετε αγγλικά.


Δράμα 2014: «Μη Δίνετε Ευκαιρία στον Διάβολο», ένα σύγχρονο Δράμα που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις και να προσαρμόσουμε την ζωή μας… Δείτε κι ΕΔΩ πως η ύπαρξη του Θεού αποδεικνύεται στα Μαθηματικά. Ενα δημοσίευμα από ΤΟ ΒΗΜΑ...

kipros2014
Διαβάστε πιο αναλυτικά από αρχείο pdf ΕΔΩ, τι έγραψε κυπριακή εφημερίδα για την πρόσφατη Διεθνή Συνέλευση στη μεγαλόνησο. Έστω και χαμηλά, οι εφημερίδες πια, γράφουν.

penΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 19/07/2014

Από πότε αρχίσαμε να ακούμε τα μεγάλα λόγια των πολιτικών που μας κυβερνούν, σχετικά με τον τουρισμό; Θα ήταν εκεί γύρω στο φετινό Μάρτη, όταν η Ρεθυμνιώτισσα αρμόδια υπουργός κ. Κεφαλογιάννη έδινε στοιχεία τέτοια που έλεγαν ότι φέτος περιμένουμε μεγάλο πλήθος τουριστών… Και ότι όλα είναι έτοιμα, τους περιμένουμε τους ξένους τουρίστες κι αυτό, αναμφίβολα, θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τώρα, ζώντας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι έτσι έχουν τα πράγματα… Η κίνηση στα μαγαζιά είναι περιορισμένη. Αυτό δεν είναι ιδέα μου, καταγράφεται στα ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων, όπου προσεγγίζουν με κάθε καλή διάθεση το θέμα, αλλά αντιλαμβάνονται κι εκείνοι, όπως και κάθε ένας από εμάς ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν «βουλιάζουν» από τουρίστες και τα καφέ με τις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά σε παραλίες είναι άδεια από κόσμο… Τι συμβαίνει λοιπόν και ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί;

Το πρόβλημα με την οικονομία δεν είναι μόνο και αποκλειστικά δικό μας, ελληνικό… Ανάλογο ζήτημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και στις χώρες τους οι τουρίστες που φτάνουν μέχρι το νησί μας αναζητώντας φτηνές διακοπές μέσω γραφείων. Κλείνουν πακέτα allinclusive. Δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν έξω από τα ξενοδοχεία τους, όπου τους παρέχονται όλα και να τονώσουν, κατά κάποιο τρόπο, την τοπική αγορά.episimansis

Ιδιοκτήτες μαγαζιών με φαγητά καφέ ή ποτά είναι απογοητευμένοι…

Λένε στο ρεπορτάζ εφημερίδας που διαβάζω: Η κίνηση είναι μέτρια και μάλλον χειρότερη από πέρσι. Ακόμα και οι τουρίστες που μπαίνουν και τρώνε μας αφήνουν πολύ λίγα χρήματα. Επιπλέον μας κάνουν παζάρια και ζητούν κεράσματα και εκπτώσεις. Ακούμε συνέχεια το «κάνε μου καλύτερη τιμή, τι θα με κεράσεις κ.λπ» ακόμα κι αν ο λογαριασμός που κάνουν είναι 10 ευρώ το άτομο.

Είναι φυσικό ότι και οι ξένοι, όπως και οι Έλληνες, χρόνο με το χρόνο ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα. Ενδεικτικό είναι αυτό που αναφέρουν στα Μάλια: Κάποτε εδώ υπήρχαν 35 εστιατόρια που τάιζαν 2.000 τουρίστες ημερησίως. Τώρα έχουν μείνει μόνο 10 και δεν ταΐζουν ούτε 500.

Μερικοί επιχειρηματίες που πίστεψαν τους πολιτικούς και επένδυσαν χρήματα ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν κάτι, τώρα βλέπουν να βυθίζονται στα χρέη, αφού σε πολλές περιπτώσεις η μείωση στην κίνηση φτάνει και το 50% σε σχέση με πέρσι, με δεδομένο ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τραγικό να βιώνεις τέτοιες καταστάσεις, Ιούλιο μήνα…

Το επίσης αψυχολόγητο στοιχείο που αφορά την τιμή πόρτας για τους Έλληνες της τελευταίας στιγμής είναι ότι ζητούν διπλάσια ή και τριπλάσια από την τιμή που δίνουν στα πακέτα των ξένων πρακτορείων. Την ίδια ώρα στο e-mail μου φτάνουν πολύ ελκυστικές προσφορές για τριήμερες ή τετραήμερες διαμονές σε τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα… Ειλικρινά, αδυνατώ να ερμηνεύσω το γεγονός. Και δεν επιχειρώ να το κάνω… Κι αν γράφω σήμερα γι’ αυτό το θέμα, είναι γιατί, πέρα από τη δυσκολία των συνανθρώπων μας που βλέπω να θέλουν, αλλά να μη μπορούν να πάνε, έστω και ολιγοήμερες διακοπές, αντιλαμβάνομαι και την προσπάθεια εκείνων που ζουν από τον τουρισμό να αντιμετωπίσουν τα μύρια όσα προβλήματα προκειμένου να επιβιώσουν.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αυτές μάλλον έχουν τον τρόπο να τα βγάζουν πέρα καθώς εκτός από τα πακέτα που κλείνουν για όλη τη σεζόν με τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία, έχουν απέναντι τους κι ένα λίγο πιο φιλικό κράτος για τη φορολόγηση τους. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες είναι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν ως επιζήμια και καταχρηστική τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αφού θεωρεί ότι ο Φόρος Ακίνητης της Περιουσίας (ΦΑΠ) είναι αυξημένος έως και 2.000% σε σχέση με τον αντίστοιχο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και ζητούν ενιαία φορολογική αντιμετώπιση.

Αντί λοιπόν οι πολιτικοί μας να ασχολούνται με μεγαλόστομες, αισιόδοξες δηλώσεις ας βγουν λίγο έξω από τα καλά κλιματιζόμενα γραφεία τους και τις παχιές πολυθρόνες τους και ας δουν την πραγματικότητα με τα μάτια τους. Όχι μόνο μέσα από τις εκθέσεις των χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων που μνημονεύουν με ευλάβεια αριθμούς, αγνοώντας τον άνθρωπο και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως προβλήματα που επιχειρούν να τα λύσουν με αλχημείες. Ίσως έτσι προσφέρουν κάτι στον Έλληνα που περνά δύσκολα, από όποια μεριά κι αν βιώνει το πρόβλημα… Απορώ που τόσο απλά πράγματα δεν είναι σε θέση να τα κατανοήσουν…

  • Το κείμενο αυτό θα δημοσιευθεί, αύριο Σάββατο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».